Jak piec mięso?

Jak piec mięso?

Pieczenie to jedna z najpopularniejszych, a zarazem najtrudniejszych metod przyrządzania mięs. Oto kilka praktycznych rad jak zrobić to dobrze.

Przygotowanie dobrego mięsa pieczonego wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad.

Oto one:

  • Mięso przygotowane do pieczenia powinno mieć temperaturę pokojową.
  • Powinno ważyć ponad kilogram. Najlepsza waga to 1- 2kg.
  • Mięso przed pieczeniem należy posolić i krótko obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu po upieczeniu będzie soczyste.
  • Mięso tłuste można piec bez dodatku tłuszczu. Mięso chude powinno być obłożone plastrami słoniny lub posmarowane tłuszczem. W przeciwnym razie stanie się suche.
  • Aby mięso się nie spiekło, do brytfanki ustawionej pod rusztem można nalać odrobinę wody.
  • Mięso należy wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Orientacyjne temperatury pieczenia wybranych elementów kulinarnych:

Element kulinarny

Temperatura pieczenia

Orientacyjny czas pieczenia określony na pół kilograma mięsa (wyrażony w minutach)

.

WOŁOWINA

Zrazówka

1600C

20-25

Żeberka

1600C

25-35

Rumsztyk

1600C

30-40

Udziec

2200C

30-40

Rostbef

2200C

45-60

.

WIEPRZOWINA

Żeberka bez kości

1600C

25-30

Polędwica bez kości

1600C

30-35

Polędwica

2200C

25-30

Szynka bez kości

1600C

30-35

Szynka z kością

1600C

15-20

Łopatka

1600C

20-45

.

CIELĘCINA

Udziec bez kości

1600C

30-40

Łopatka bez kości

1600C

30-35

Polędwica z kością

1600C

30-35

Polędwica bez kości

1600C

15-20

Żeberka

1600C

25-30

Górka

1600C

20-25

.

JAGNIĘCINA

Udziec z kością

1600C

15-25

Goleń przednia

1600C

30-45

Łopatka

1600C

30-40

.

DRÓB

Kurczak z nadzieniem

1600C

120-150

Kurczak bez nadzienia

1900C

105-120

Indyk z nadzieniem

1600C

180-210 (przy średniej wadze 2 1/2 -  3 1/2)

Indyk bez nadzienia

1600C

135-195 (przy średniej wadze 2 1/2 - 3 1/2)

Kura

1800C

60-75

Kaczka

1800C

120-180

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Polecane przepisy:

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Nie mogę obejść się bez kawy, dla mnie kawa to konieczność. Codziennie obowiązkowo jedna ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.306