Pyszne i zdrowe kawy zbożowe

Pyszne i zdrowe kawy zbożowe

Musisz unikać kawy, ale nie umiesz się obejść bez jej smaku? Spróbuj kawy zbożowej!

Tradycyjna kawa kusi nas zarówno walorami smakowymi jak i zdrowotnymi. Niestety, nie wszyscy mogą z nich korzystać z uwagi na nadciśnienie lub wrażliwy żołądek. Alternatywą może być kawa zbożowa popularnie zwana inką. Jest zdrowa i nieszkodliwa - piją ją nawet karmiące piersią matki. Do wyboru mamy produkty w różnej postaci. Tradycjonaliści wybiorą sypki proszek do parzenia przez sitko. Bez problemu dostaniemy jednak kawę rozpuszczalną, granulowaną, a nawet w torebkach do zaparzenia.

Odrobina historii

Kawa zbożowa dotarła do Polski z Prus w XVIII wieku. Pierwsza fabryka powstała we Włocławku w 1818 roku za sprawą Ferdynanda Bohma. Zboże mieszano z korzeniem cykorii. Warzywo początkowo sprowadzano z Holandii, ale niebawem pojawiły się krajowe uprawy wokół miejscowości. Napój był popularny głównie wśród mniej zamożnych Wielkopolan i Ślązaków, ale stopniowo znajdywał kolejnych amatorów. Stanowił zamiennik drogiej kawy, której brakowało zarówno w czasie obu wojen światowych jak i w PRL-u.

Zdrowie

Kawa zbożowa wciąż jest dobrą alternatywą dla kaw naturalnych, ponieważ jej surowce to samo zdrowie. W krajach wysokorozwiniętych jest traktowana jako produkt typu wellness. Wyrabia się ją z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia. Niektórzy producenci używają też buraka cukrowego, cykorii, a nawet fig lub żołędzi. Dostępna na rynku jest też kawa orkiszowa, szczególnie korzystna dla organizmu. Napoje z tej grupy są polecane osobom ze zbyt wysokim ciśnieniem lub dolegliwościami układu pokarmowego. Kawy zbożowe mają mało kalorii, a zawierają niezbędne nam składniki i makroelementy, takie jak.:

- witaminy z grupy B - ważne dla działania układu nerwowego i odpornościowego. Wpływają na wygląd skóry i włosów. Należy ich dostarczać organizmowi na bieżąco, ponieważ nie są kumulowane;

- fosfor - występuje jako składnik kości i DNA, jest składnikiem związków wysokoenergetycznych;

- magnez - zwiększa odporność na stres, wzmacnia zęby, kości i serce. Zwykła czarna kawa wypłukuje go, zbożowa nam dostarcza;

- potas - niezbędny jest przy przewodzeniu impulsów przez neurony, jego niedobór prowadzi do osłabienia pracy mięśni;

- błonnik rozpuszczalny - pomaga w usuwaniu toksyn i żółci, zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wyściela nasze jelita pomagając w wypróżnianiu;

- inulina - nie jest trawiona przez ludzkie enzymy, ale stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych, które odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu;

- polifenole - są przeciwutleniaczami więc chronią przed szybkim starzeniem się i nowotworami.

Kawa zbożowa wspomaga odchudzanie

Kawy zbożowe skutecznie mogą zastąpić inne wysokokaloryczne napoje. Bez cukru i mleka zawierają od 2 do 50 kcal. Pozbawione są tłuszczu lub są zawierają jedynie jego śladowe ilości. Obecny w nich błonnik przyspiesza pracę układu pokarmowego i powoduje uczucie sytości. Pomaga też utrzymać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie będziemy podjadać. Obniża również poziom cholesterolu.

Istnieje wiele sposobów na podanie napoju. Czarny i gorzki będzie rozbudzający, a cynamon, imbir lub wanilia dodadzą aromatu. Jeśli nie musimy dbać o linię, cuda zdziała czekolada, mleko i miód. Kawę możemy podać z lodami, robić z niej sorbety i desery. Osoby lubiące nowości powinny spróbować kawy "po indiańsku". Dodaje się do niej miodu i kukurydzy, która została uprażona, a potem ugotowana. Oryginalny smak to nie wszystko, kawa zbożowa to przecież zdrowie. DP

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.424
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});