Pogórzanie

Pogórzanie

Region Pogórza ma długie tradycje bartnicze, sadownicze i piwowarskie.

Pogórzanie, zwani niegdyś Głuchoniemcami, zamieszkują obszar od Dunajca po San. Grupa ma charakter przejściowy między góralami i ludnością nizinną, co sprawia, że wyodrębnienie elementów kultury typowej właśnie dla Pogórzan nie jest łatwe. Podstawą ich gospodarki było rolnictwo, hodowla odgrywała znacznie mniejszą rolę. Charakterystyczny dla Pogórzan był rozwój na dużą skalę rzemiosła, a zwłaszcza tkactwa i szewstwa. Pogórzanie wyróżniają się również jasnym strojem ludowym: mężczyźni nosili długie koszule przewiązywane rzemiennym paskiem, białe spodnie i płaszcze z białego sukna. Kobiety zaś ubierały się w białe koszule marszczone u szyi oraz biało haftowane spódnice, na tle których wyróżniały się barwne zapaski i chusty na głowę.

Region Pogórza ma również długie tradycje bartnicze, sadownicze i piwowarskie, a jego tradycje kulinarne sięgają niekiedy ponad stu lat wstecz. Według tak starych receptur przyrządzić można między innymi pierogi z kapustą i kaszanką, kluski z surowych ziemniaków zwane "bordami" czy na przykład staropolski chleb i podpłomyk na zakwasie z dodatkiem ziemniaków. Typowe dla regionu zupy to na przykład "ukropek" na smażonej słoninie i kiełbasie, podawany z "grzakami" albo "święconka", czyli wielkanocny żur na serwatce z kiełbasą, boczkiem, jajkiem, chrzanem i śmietaną. BC

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.744
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});