Latte Art - malowanie mlekiem po kawie

Latte Art - malowanie mlekiem po kawie

Każda filiżanka kawy to małe dzieło sztuki.

Profesja baristy, czyli osoby zawodowo zajmującej się parzeniem kawy, obejmuje wiele czynności. Jedną z nich jest robienie wzorków na powierzchni napoju zwane latte art. Pomysł powstał w latach osiemdziesiątych i szybko zdobył uznanie. Filiżanka podana w taki sposób wzbudza bardzo pozytywne emocje i daje nam pewność, że napar jest pierwszej jakości. Umiejętnością taką zaskoczymy naszych przyjaciół. Początki nie są łatwe, ale każdy może się tego nauczyć.
Zobacz: skąd pochodzi Twoja ulubiona kawa

Osoby interesujące się latte art wyróżniają dwie techniki jego kreowania. Free pour latte art to malowanie przy pomocy mleka lanego z dzbanka. Drugi sposób - etching - polega na operowaniu rysikiem lub sosem po powierzchni kawy. Najładniejsze wzory powstają przy użyciu obu metod. Do często powielanych obrazków należy rozeta, serce czy jabłko.
Zanim zaczniemy malować musimy odpowiednio spienić mleko. Możemy to zrobić przy pomocy dyszy ekspresu lub ręcznie.

Mleko spieniane dyszą ekspresu:
1.    Potrzebne jest nam zimne i tłuste mleko. Ważna jest w nim ilość białka, które pozwoli nam na zrobienie pianki przypominającej konsystencją jogurt. Chude mleko do tego celu nie jest odpowiednie, powstanie sztywna piana lub duże bąble.
2.    Do dzbanka powinniśmy wlać trochę mniejszą ilością mleka niż potrzebujemy. Zwiększy ono swoją objętość o 15-20%. Wypełnione naczynie podstawiamy pod dyszę z parą i odkręcamy kurek. Powinniśmy zacząć z głęboko zanurzoną dyszą przy ściance, a potem stopniowo operować nią coraz wyżej. W ostatniej fazie dysza powinna być tuż pod powierzchnią.  Kończymy, gdy metalowy dzbanek parzy nas w rękę, mleko ma temperaturę około 60 stopni.
3.    Podczas spieniania dobrze jest kołysać dzbankiem, aby zawartość była w ruchu. Gdy zaczęliśmy spienianie, nie wyjmujmy nigdy dyszy. Proces kończymy najpierw wyłączając urządzenie i dopiero potem je usuwając z dzbanka. Zapobiegnie to powstaniu dużych bąbli. Jeśli się pojawiły, zbijemy je dzięki energicznemu zakołysaniu naczyniem lub parokrotnemu uderzeniu nim o krawędź.

Mleko spieniane ręcznie:
1.    Musimy podgrzać mleko do temperatury 60 stopni. Gdy ją przekroczymy mleko straci część swoich właściwości.
2.    Gorące mleko ubijamy spieniaczem ręcznym.
Malowanie latte art:
1.    Filiżankę zapełnioną w 1/3 kawą lekko pochylamy by mleko trafiło w najbardziej głębokie miejsce.
2.    Przechylamy dzbanek z ostrym dzióbkiem i ze stałą prędkością, ostrożnie lejemy mleko.
3.    Kiedy filiżanka jest prawie pełna zwiększamy strumień i zaczynamy malować.
4.    Malujemy przez manipulowanie dzbankiem w różne strony. Robienie zygzaków, zakończone ostatnim pociągnięciem od dołu go góry, da nam rozetę. Jabłko stworzymy nalewając okrągłą plamę mleka i w końcowej fazie przesuwając strumień do środka figury i na zewnątrz.
5.    Wzorki możemy doprawić używając wykałaczki lub sosu. Rysikiem nanosimy drobinki kawy na białą powierzchnię lub rysujemy linie na mleku odważnymi ruchami. DP

Przeczytaj także: Cafe Au Lait na różne sposoby

Komentarze (6) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
17:35, 12.10.2013
Nie jest prawdą, że nie można zrobić pięknej piany na chudym mleku, ba, na 0% mleku się da I latte art też wyjdzie piękne.
Gość
17:33, 12.10.2013
Gość
17:31, 12.10.2013
Gość
12:39, 28.03.2013
Koszt takiej zabawy to ok. 400zł(przynajmniej u mnie). Przede wszystkim trzeba mieć do tego espresso czyli kawę zrobioną w ekspresie wysokociśnieniowym (Delonghi Cafe Treviso -300zł). Kawa przede wszystkim musi być odpowiednio zmielona np. specjalnie do espresso. "Zwykła kawa" do parzenia wrzątkiem nie da pianki(tej brązowej-kawowej). Musi być drobniej zmielona, ale też nie za bardzo. Kiedyś używałem mielonej "Tchibo Espresso Sicilia Style" (15 zł za 250g) ale pianka kawowa bez rewelacji. Teraz używam ziaren Lavazzy Crema z Lidla (59 za 1kg) i sam mielę je młynkiem elektrycznym z Boscha (70zł) 25 sekund na większe sitko i wychodzi świetnie(trzeba wyczuć metodą prób i błędów). Piankę mleczną(tą białą, którą się dolewa) ubijam spieniaczem na baterie Clatronic (20 zł). To i tak jest tania wersja bo są ekspresy z wbudowanym młynkiem, spienianiem i czyszczeniem po 3000 (Siemens) zł a szwajcarskie "Jury" kosztują 12 kafli, czy nie wspomnę o profesjonalnych kawiarnianych bydlakach po nawet 30 kafli.
Gość
17:45, 18.02.2013
na mojej kawie nie robi się pianka, a mleko mam idealne....
Gość
16:24, 15.08.2011
Nie wyszło. Do niczego! xd Kłamcy. ;pp

Przepisy kulinarne:

Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon.Nakłuwamy go ostrożnie przez środek mięsa.Do środka ...
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Makaron papardelle gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu.Makaron powinien być al ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
*to zdobienie ;)
piękny, bardzo kreatywne to zdobienia. bardzo mi się podoba
Łykacie magnez w tabletkach? Zaopatrujcie się nie w ten, który ma największą albo podwójną ...
a ktorych mowisz? Maestro czy Polskich Snakch?
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.431