Baranina - co można z niej zrobić

Baranina - co można z niej zrobić

Baranina nie jest tak popularna w naszym kraju jak wieprzowina czy wołowina. A szkoda, ponieważ mięso to można przyrządzać na wiele różnych sposobów i zawsze smakuje wyśmienicie.

Baranina najwyższej jakości ma jasnoczerwoną barwę. Najcenniejsze mięso pochodzi z kastrowanych baranów w wieku do 18 miesięcy. Raczej nie jada się natomiast baraniego tłuszczu - choć jędrny i blady ma małe zastosowanie kulinarne, ze względu na niemiłą woń i fakt, że jest ciężko strawny.
Przeczytaj także: Baranina wraca do łask
Poszczególne elementy półtuszy baraniej mają różnorakie zastosowanie, co przedstawiamy w tabelce poniżej.

 

Element kulinarny Zastosowanie Przykład
Karkówka gotowanie potrawka
duszenie ragout, gulasz, pilaw, risotto
smażenie kotlet mielony
Górka (plecówka) grillowanie kotlet, stek
smażenie kotlet z kością
Antrykot smażenie stek, kotlet
Comber duszenie pieczeń duszona
pieczenie pieczeń
grillowanie szaszłyk
Goleń przednia gotowanie wywar
Mostek gotowanie potrawka
duszenie pilaw, ragout
Udziec smażenie stek
duszenie zrazy bite, pieczeń duszona
pieczenie pieczeń
grillowanie szaszłyk
Goleń tylna gotowanie wywar
Ogon gotowanie wywar
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Mi bardzo smakuje, jeden z lepszych pasztetow w smaku i jakosciowo tez.
Żeby wyszło trzeba umieć !
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.472