Baranina - co można z niej zrobić

Baranina - co można z niej zrobić

Baranina nie jest tak popularna w naszym kraju jak wieprzowina czy wołowina. A szkoda, ponieważ mięso to można przyrządzać na wiele różnych sposobów i zawsze smakuje wyśmienicie.

Baranina najwyższej jakości ma jasnoczerwoną barwę. Najcenniejsze mięso pochodzi z kastrowanych baranów w wieku do 18 miesięcy. Raczej nie jada się natomiast baraniego tłuszczu - choć jędrny i blady ma małe zastosowanie kulinarne, ze względu na niemiłą woń i fakt, że jest ciężko strawny.
Przeczytaj także: Baranina wraca do łask
Poszczególne elementy półtuszy baraniej mają różnorakie zastosowanie, co przedstawiamy w tabelce poniżej.

 

Element kulinarny Zastosowanie Przykład
Karkówka gotowanie potrawka
duszenie ragout, gulasz, pilaw, risotto
smażenie kotlet mielony
Górka (plecówka) grillowanie kotlet, stek
smażenie kotlet z kością
Antrykot smażenie stek, kotlet
Comber duszenie pieczeń duszona
pieczenie pieczeń
grillowanie szaszłyk
Goleń przednia gotowanie wywar
Mostek gotowanie potrawka
duszenie pilaw, ragout
Udziec smażenie stek
duszenie zrazy bite, pieczeń duszona
pieczenie pieczeń
grillowanie szaszłyk
Goleń tylna gotowanie wywar
Ogon gotowanie wywar
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Szaszłyk z baraniny
Szaszłyk z baraniny
Udziec barani dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Opłukane mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy.Kiedy wołowina będzie już prawie ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Hi If you visit Europe , just pop in to my shop near to Warsaw. I have at least 100 kinds of yerba ...
ciekawe! tu jest jeszcze artykuł o innych dziwnych smakach z równych stron świata :) ...
Ja ostatnio zrobiłam zamiast drinka likier. Kupiłam mleczko skondensowane słodkie, dodałam ...
Tzatziki Prymat ~ Gość
jak kolejorz bawi sie
Kasze na parze ~ Gość
Należy zalać kaszę wrzącą wodą i potem gotować w parowarze do momentu, aż wchłonie cała ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:3.068