Baranina - co można z niej zrobić

Baranina - co można z niej zrobić

Baranina nie jest tak popularna w naszym kraju jak wieprzowina czy wołowina. A szkoda, ponieważ mięso to można przyrządzać na wiele różnych sposobów i zawsze smakuje wyśmienicie.

Baranina najwyższej jakości ma jasnoczerwoną barwę. Najcenniejsze mięso pochodzi z kastrowanych baranów w wieku do 18 miesięcy. Raczej nie jada się natomiast baraniego tłuszczu - choć jędrny i blady ma małe zastosowanie kulinarne, ze względu na niemiłą woń i fakt, że jest ciężko strawny.
Przeczytaj także: Baranina wraca do łask
Poszczególne elementy półtuszy baraniej mają różnorakie zastosowanie, co przedstawiamy w tabelce poniżej.

 

Element kulinarny Zastosowanie Przykład
Karkówka gotowanie potrawka
duszenie ragout, gulasz, pilaw, risotto
smażenie kotlet mielony
Górka (plecówka) grillowanie kotlet, stek
smażenie kotlet z kością
Antrykot smażenie stek, kotlet
Comber duszenie pieczeń duszona
pieczenie pieczeń
grillowanie szaszłyk
Goleń przednia gotowanie wywar
Mostek gotowanie potrawka
duszenie pilaw, ragout
Udziec smażenie stek
duszenie zrazy bite, pieczeń duszona
pieczenie pieczeń
grillowanie szaszłyk
Goleń tylna gotowanie wywar
Ogon gotowanie wywar
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Szaszłyk z baraniny
Szaszłyk z baraniny
Udziec barani dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie ...
Baranina na sposób chiński
Baranina na sposób chiński
Mieszamy łyżeczkę soli, łyżkę wódki, łyżkę oleju, jarzynkę, białko i łyżkę ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.502