Tradycje Wielkopolski - Biskupizna

Tradycje Wielkopolski - Biskupizna

Popularne są tu potrawy z ziemniaków czyli z pyr - rzadkie pyrki, czyli gęsta zupa z ugotowanych ziemniaków czy kluski zwane szagówkami.

Biskupizna jest folklorystycznym mikroregionem Wielkopolski. Obejmuje miasto Krobię oraz 13 okolicznych wsi. Należą do nich Domachowo, Stara Krobia, Krajewnica, Bukownica, Żychlewo, Posadowo, Potarzyca, Chumiętki, Grabianowo, Rębowo, Sikorzyn, Sułkowice i Wymysłowo. Wszystkie znajdują się w powiecie gostyńskim. Od XIII do końca XVIII wieku, tereny Biskupizny należały do kolejnych biskupów poznańskich. Tam też mieli oni swoja letnią rezydencję. Najczęściej pełnili też funkcję proboszczów parafii w Krobi. Od przynależności do biskupstwa powstała nazwa regionu oraz jej mieszkańców.

Przeczytaj koniecznie: Kuchnia Wielkopolski

Biskupianie mieli wiele przywilejów i praw - duże gospodarstwa oraz dużo niższe podatki, w porównaniu z mieszkańcami innych wielkopolskich wsi. Dodatkowo Biskupizna ma dobrą, miejscami nawet bardzo dobrą, glebę. Wszystko to przyczyniło się do bogactwa ludności i poczucia jej odrębności. Późniejszy okres zaborów, uwłaszczenie chłopów, wzmogły lokalny patriotyzm. Mianem Biskupianina zaczęto określać bogatych, zaradnych i często kultywujących tradycyjne zwyczaje gospodarzy.

Przeczytaj także: Bambrzy

Biskupiańskie stroje mają stonowane barwy, mężczyźni zakładali kurtki w fioletowo-czerwonym, biskupim kolorze. W stroju panny charakterystyczny był śnieżnobiały czepek nazywany kopką. Był dość wysoki, sztywno nakrochmalony, ozdobiony haftami i tiulowymi skrzydełkami po bokach.
Elementy biskupiańskiego folkloru to także muzyka i instrumenty muzyczne. Początkowo grano wyłącznie na dudach, później muzyka mikroregionu została wzbogacona o dźwięk skrzypiec. Popularnymi instrumentami były harmonijki ustne i różnego rodzaju fujarki. Na terenach Biskupizny najbardziej rozpowszechnione były trzy tańce - "przodek", "równy" oraz "wiwat". Podczas spotkań i uroczystości śpiewany był Hymn Biskupizny. Biskupiańską kulturę pokazują muzea w Gostyniu i Grabonogu, a także bardzo aktywnie propaguje ją Młodzieżowy Zespół Instrumentalno-Taneczny "Młodzi Biskupianie".

Wiosenny zwyczaj obchodzenia wsi z zielonym drzewkiem; maikiem, gaikiem, nowym latkiem, zachował się do dziś na biskupiańskich obszarach. Dzieci z zielonym wierzchołkiem sosny lub świerku, zwykle ozdobionym kolorowymi wstążkami, odwiedzają domy i śpiewają gospodarzom piosenki, za które dostają najczęściej jajka. Popularne są tu potrawy z ziemniaków czyli z pyr. Rzadkie pyrki, czyli gęsta zupa z ugotowanych ziemniaków, okraszona słoniną i zaprawiona mlekiem, maślanką lub śmietaną; kluski zwane szagówkami czy placki ziemniaczane smażone na oleju i podawane z cukrem lub cebulką, zwane plendzami lub plindzami. Biskupianie gotowali wiele zup: nawarkę - do wrzącej wody dodawano mąkę żytnią i mieszano drewnianym koziołkiem, a następnie zaprawiano mlekiem lub kraszono słoniną, smalcem albo olejem; kwas z ryb - zupa rybna gotowana z kwasem z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami i owocami. Biskupianie jedli też zielone śledzie, smażone na oleju ryby wkładane do zalewy octowej z cebulą i liśćmi laurowymi, do smażonych ziemniaków; drożdżowe kluski gotowane na parze, podawane do tłustych mies i sosów, pyzy, zwane w powiecie gostyńskim i rawickim kluchami na łachu.

KJW

Poznaj także: Tradycje Lachów Sądeckich

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
20:29, 26.05.2011
mam tą grę jest niezła

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.397
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});