WHR

WHR

WHR (Waist to Hip Ratio) to wskaźnik, który określa stosunek obwodu talii do obwodu bioder.

WHR (Waist to Hip Ratio) to wskaźnik, który określa stosunek obwodu talii do obwodu bioder. Pozwala on na określenie rodzaju otyłości u badanej osoby. Nadmiar tłuszczu w organizmie zazwyczaj gromadzi się w okolicach brzucha lub bioder. W zależności od miejsca występowania rozróżnia się otyłość brzuszną (sylwetka w kształcie jabłka) oraz pośladkowo-udową (sylwetka w kształcie gruszki). Trzeba pamiętać, że wskaźnik WHR jest miarodajny dopiero wtedy, kiedy BMI wskazuje na występowanie otyłości.

Otyłość typu "jabłko" - brzuszna (nazywana wisceralną lub androidalną) - występuje częściej u mężczyzn niż u kobiet. Tkanka tłuszczowa odkłada się w okolicach brzucha. Osoby z otyłością tego typu są bardziej narażone na występowanie chorób takich jak: cukrzyca typu II i choroby układu krążenia.

Otyłość typu "gruszka" - pośladkowo-udowa (nazywana obwodową lub ginoidalną) - częściej występuje u kobiet. Tkanka tłuszczowa odkłada się w okolicach ud i bioder. Przy takim rodzaju otyłości ryzyko wystąpienia chorób jest niższe. Niestety trudniej jest zrzucić zbędne kilogramy.

Jak zmierzyć obwód talii?

Pomiar wykonujemy w pozycji stojącej, z opuszczonymi rękami (dlatego potrzebny jest ktoś do pomocy).

Panie mierzą obwód talii w połowie odległości między dolnym brzegiem łuku żebrowego a górnym brzegiem kości biodrowej.

Panowie mierzą obwód talii na wysokości pępka.

Jak zmierzyć obwód bioder?

Panie mierzą obwód bioder w miejscu, gdzie jest on największy.

Panowie mierzą go na wysokości górnego końca kości udowej.

Jak obliczyć swoje WHR?

Wskaźnik WHR obliczamy dzieląc liczbę określającą obwód talii (w cm) przez liczbę określającą obwód bioder (również w cm).

Jeśli obwód Twojej talii wynosi 75cm, a obwód bioder 110cm, wykonujesz działanie:

75 / 110 = 0,68

Jak zrozumieć wyniki?

Interpretacja wyników różni się w zależności od płci osoby badanej.

Dla kobiet:

WHR > 0,8 oznacza otyłość typu "jabłko"

WHR < 0,8 oznacza otyłość typu "gruszka"

Dla mężczyzn:

WHR > 1 oznacza otyłość typu "jabłko"

WHR < 1 oznacza otyłość typu "gruszka"

WHR pozwala ocenić nam ryzyko wystąpienia chorób serca w zależności od posiadanego typu otyłości. Jeśli Twój wynik oznacza wysokie ryzyko zgłoś się do lekarza i dietetyka, aby uzyskać szybką pomoc w walce z nadwagą.

WHR mężczyźni WHR kobiety Ryzyko
< 0,9 < 0,8 Niskie
0,9 - 0,99 0,8 - 0,89 Średnie
> 1,0 > 0,9 Wysokie
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Polecane przepisy:

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.406
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});