Herbata w Tybecie

Herbata w Tybecie

Napój herbaciany w Tybecie nosi nazwę czasum i stanowi bardzo mocny napar, do którego dodaje się masło z mleka jaka.

Sposób picia herbaty w Tybecie jest zupełnie inny niż w Europie. Herbata stanowi dla Tybetańczyków nie tyle napój, co przede wszystkim rodzaj pożywienia. Najczęściej używają herbaty prasowanej, czyli w postaci cegiełek. Napój herbaciany w Tybecie nosi nazwę czasum i stanowi bardzo mocny napar, do którego dodaje się masło z mleka jaka oraz sól, żeby wydobyć smak herbaty. Następnie całą tą mieszaninę, oczywiście gorącą, ubija się w specjalnej beczułce, podobnej do naszej masielnicy - czyli urządzenia służącego do wyrobu masła. Masa ubijana jest dopóty, dopóki otrzyma się napój o jednorodnej konsystencji. Taka herbata jest niezwykle kaloryczna i co ważne - działa wzmacniająco. Przed każda wyprawą w góry Tybetańczycy spożywają czasum. Herbata zrobiona w ten szczególny sposób pomaga w przywróceniu sił osłabionemu i zmęczonemu wędrowcowi. Surowy, górski klimatu Tybetu sprawia, że herbata taka jest niezastąpiona będąc jednocześnie lekarstwem i posiłkiem.

Przeczytaj także: Historia herbaty w Polsce

Tybetańczycy wykorzystują herbatę zarówno płynną, jak i suchą - jako proszek herbaciany. Suchą herbatę wykorzystuje się w Tybecie do przygotowywania narodowej potrawy, zwanej czambu. Jest to mąka z uprażonego ziarna jęczmienia, zmieszana i starannie roztarta z masłem z mleka jaka oraz z cegiełkową herbatą i solą. Ten zwyczaj parzenia herbaty w Tybecie przetrwał do dziś - stosują go także niektóre plemiona mongolskie.

W rejonach Tybetu istnieje do dnia dzisiejszego zupełnie inna kultura picia herbaty. Tam prasuje się ją w kostki, a przed spożyciem ubija na proszek. Herbata na wzór tybetański jest jedyna w swoim rodzaju. W Tybecie uważana jest niemal za napój święty. Zwyczaj picia herbaty prawdopodobnie wprowadziły tybetańskie plemiona koczownicze, którym prasowane kostki chińskiej herbaty dostarczały karawany kupców z Chin.

Poznaj: Chińskie herbaty

W świecie istnieje wiele sposobów przyrządzania i picia herbaty, zależnie od kultury i tradycji pije się ją gorącą albo zimną, z mlekiem, cukrem lub z cytryną. Dla niektórych najlepsza jest bez dodatków, i wtedy podkreśla wspaniały smak i aromat. Każdy ma ulubiony smak herbaty. Zwyczaj parzenia herbacianego napoju w Tybecie jest nietypowy. Co do walorów smakowych nie podzielamy zdania mieszkańców Tybetu - masło w herbacie... a fe!

Przeczytaj również: Angielski sposób picia herbaty

SM KJW

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
09:18, 05.01.2011
Bardzo ciekawy artykuł ) Uwielbiam takie nowinki na temat herbaty i tego jak ją się pija w innych częściach świata :) Takich ciekawostek to się z reguły dowiaduję w Klubie Miłosników Dobrej Herbaty do którego należę i tam często różnych ciekawych rzeczy można się dowiedzieć :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.828
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});