Cielęcina - co z niej zrobić?

Cielęcina - co z niej zrobić?

Cielęcina jest mięsem bardzo delikatnym i smacznym, chętnie kupowanym przez smakoszy. Często nie zdajemy sobie sprawy, ile różnorodnych potraw możemy przygotować z jednego jej kawałka.

Cielęcina jest mięsem o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Ma ona mleczny zapach, bladoróżową barwę i jest łatwostrawna. Cielęcina wysokiej jakości ma niską zawartość tłuszczu, który nie występuje na powierzchni. Tłuszcz wewnętrzny jest zwarty, o odcieniu bladoróżowym. Najlepsze mięso pochodzi z cieląt w wieku od 6 do 8 tygodni.


Element kulinarny

Zastosowanie

Przykłady

Szyja

gotowanie

gulasz

Mięso z łopatki

gotowanie

potrawka

duszenie

paprykarz, pieczeń

smażenie

kotlety mielone

pieczenie

rolada

Goleń przednia

gotowanie

wywary, galarety mięsne

Karkówka

gotowanie

potrawka

smażenie

kotlety pożarskie, sznycle

duszenie

zrazy mielone, klopsiki

Górka

gotowanie

potrawka

smażenie

kotlety

duszenie

paprykarz

Nerkówka (forszlak)

pieczenie

pieczenie nadziewane

duszenie

pieczeń duszona

Mostek

gotowanie

potrawka

smażone

w cieście

duszenie

paprykarz

pieczenie

pieczenie nadziewane

Łata

duszenie

pieczeń, zrazy

Frykando I (wewnętrzna część udźca)

duszenie

zrazy bite, rolada, pieczeń duszona

pieczenie

rolada

Frykando II (zewnętrzna część udźca)

smażenie

sznycel, stek, brizol, medalion

duszenie

zrazy bite

pieczenie

pieczeń

Frykando III (przednia część udźca)

smażenie

sznycel, stek, brizol, medalion

pieczenie

pieczeń

duszenie

zrazy, pieczeń

Goleń tylna

gotowanie

wywary, galarety mięsne

Ogon

gotowanie

wywary

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Cielęcina faszerowana jajami
Cielęcina faszerowana jajami
Dokładnie umyte jaja gotujemy na twardo i obieramy z łupinek. Cielęcinę płuczemy, ...
Pasztet z cielęciny
Pasztet z cielęciny
Cielęcinę bez żył i kości kroimy w kawałki, ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.471
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});