Witamina K - skarb zielonych warzyw

Witamina K - skarb zielonych warzyw

Witamina K występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych. Nie zawierają jej natomiast rośliny pozbawione chlorofilu.

Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje ona w bardzo wielu produktach. Jest też jedną z nielicznych witamin, które są wytwarzane w naszych organizmach. Bakterie jelitowe, stanowiące naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, produkują witaminę K. Dzięki temu niezwykle rzadko zdarzają się jej niedobory.

Funkcje

Podstawową rolą witaminy K jest udział w procesach krzepnięcia i działanie przeciwkrwotoczne, ponieważ jest ona niezbędna do budowy białek odpowiadających za krzepnięcie krwi. Zapobiega także złamaniom będącym następstwem osteoporozy.

Zapotrzebowanie

Ze względu na syntezę witaminy K przez bakterie w jelitach, bardzo trudno jest określić ilość, którą człowiek powinien dostarczyć w codziennej diecie. Zazwyczaj wartość ta określana jest dla niemowląt oraz małych dzieci i wynosi około 1 mikrograma na 1 kg masy ciała. Udowodniono natomiast, że osoby, których dieta bogata jest w witaminy A i E powinny jadać więcej produktów będących dobrym źródłem witaminy K.

Niedobór

Stopień wchłaniania witaminy K, jest ściśle uzależniony od obecności soku trzustkowego oraz żółci, a także funkcjonowania przewodu pokarmowego i samego sposobu przygotowywania potraw. Brak lub zbyt małe ilości witaminy K mogą spowodować zaburzenia krzepliwości krwi, trudności w gojeniu się ran i skłonność do krwawień, większe ryzyko osteoporotycznych złamań kości oraz zwapnienie naczyń krwionośnych. Choroby wątroby, zmniejszone wydzielanie soków trawiennych oraz przyjmowanie niektórych leków, np. antybiotyków, są głównymi przyczynami niedoborów witaminy K u osób dorosłych. Na niedobory narażone są jednak najbardziej noworodki i małe dzieci. Dzieje się tak, ponieważ w ich przewodzie pokarmowym jeszcze nie w pełni wykształciła się prawidłowa flora bakteryjna, a mleko matki zawiera niewielkie ilości tej witaminy. Z tego powodu, zaraz po urodzeniu, niemowlętom podaje się witaminę K.

Nadmiar

Duże ilości witaminy K spożywanej w diecie nie wpływają na powstanie hiperwitaminozy, jedynie przyjmowanie rozpuszczalnych w wodzie suplementów może wykazywać właściwości toksyczne. Hiperwitaminoza, czyli nadmiar witaminy, stanowi zagrożenie rozwoju niedokrwistości spowodowanej rozpadem czerwonych krwinek. U niemowląt może prowadzić do żółtaczki, a w skrajnych przypadkach do uszkodzeń mózgu.

Źródła

Witamina K występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych. Nie zawierają jej natomiast rośliny pozbawione chlorofilu, czyli barwnika nadającego im zieloną barwę.

Dobrym źródłem witaminy K są:

- kapusta włoska,

- boćwina,

- szpinak,

- brokuły,

- brukselka,

- sałata,

- zielona herbata,

- oliwa z oliwek oraz oleje: rzepakowy i sojowy.

Produkty zbożowe, owoce, mleko, sery, jaja i mięso dostarczają bardzo małej ilości witaminy K.

Katarzyna Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.152