Witamina K - skarb zielonych warzyw

Witamina K - skarb zielonych warzyw

Witamina K występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych. Nie zawierają jej natomiast rośliny pozbawione chlorofilu.

Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje ona w bardzo wielu produktach. Jest też jedną z nielicznych witamin, które są wytwarzane w naszych organizmach. Bakterie jelitowe, stanowiące naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, produkują witaminę K. Dzięki temu niezwykle rzadko zdarzają się jej niedobory.

Funkcje

Podstawową rolą witaminy K jest udział w procesach krzepnięcia i działanie przeciwkrwotoczne, ponieważ jest ona niezbędna do budowy białek odpowiadających za krzepnięcie krwi. Zapobiega także złamaniom będącym następstwem osteoporozy.

Zapotrzebowanie

Ze względu na syntezę witaminy K przez bakterie w jelitach, bardzo trudno jest określić ilość, którą człowiek powinien dostarczyć w codziennej diecie. Zazwyczaj wartość ta określana jest dla niemowląt oraz małych dzieci i wynosi około 1 mikrograma na 1 kg masy ciała. Udowodniono natomiast, że osoby, których dieta bogata jest w witaminy A i E powinny jadać więcej produktów będących dobrym źródłem witaminy K.

Niedobór

Stopień wchłaniania witaminy K, jest ściśle uzależniony od obecności soku trzustkowego oraz żółci, a także funkcjonowania przewodu pokarmowego i samego sposobu przygotowywania potraw. Brak lub zbyt małe ilości witaminy K mogą spowodować zaburzenia krzepliwości krwi, trudności w gojeniu się ran i skłonność do krwawień, większe ryzyko osteoporotycznych złamań kości oraz zwapnienie naczyń krwionośnych. Choroby wątroby, zmniejszone wydzielanie soków trawiennych oraz przyjmowanie niektórych leków, np. antybiotyków, są głównymi przyczynami niedoborów witaminy K u osób dorosłych. Na niedobory narażone są jednak najbardziej noworodki i małe dzieci. Dzieje się tak, ponieważ w ich przewodzie pokarmowym jeszcze nie w pełni wykształciła się prawidłowa flora bakteryjna, a mleko matki zawiera niewielkie ilości tej witaminy. Z tego powodu, zaraz po urodzeniu, niemowlętom podaje się witaminę K.

Nadmiar

Duże ilości witaminy K spożywanej w diecie nie wpływają na powstanie hiperwitaminozy, jedynie przyjmowanie rozpuszczalnych w wodzie suplementów może wykazywać właściwości toksyczne. Hiperwitaminoza, czyli nadmiar witaminy, stanowi zagrożenie rozwoju niedokrwistości spowodowanej rozpadem czerwonych krwinek. U niemowląt może prowadzić do żółtaczki, a w skrajnych przypadkach do uszkodzeń mózgu.

Źródła

Witamina K występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych. Nie zawierają jej natomiast rośliny pozbawione chlorofilu, czyli barwnika nadającego im zieloną barwę.

Dobrym źródłem witaminy K są:

- kapusta włoska,

- boćwina,

- szpinak,

- brokuły,

- brukselka,

- sałata,

- zielona herbata,

- oliwa z oliwek oraz oleje: rzepakowy i sojowy.

Produkty zbożowe, owoce, mleko, sery, jaja i mięso dostarczają bardzo małej ilości witaminy K.

Katarzyna Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.139