Jak rozpoznać świeżą rybę?

Jak rozpoznać świeżą rybę?

Ryby są dostępne w sklepach cały rok, lecz mimo to kupujemy je dość rzadko. Dlaczego? Ponieważ nie potrafimy ocenić ich świeżości. Sprawdź, co zrobić, aby uniknąć rozczarowania.

Świeże ryby powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Jedząc je przynajmniej dwa razy w tygodniu, chronimy nasz organizm przed rozwojem miażdżycy i chorobami serca. Mimo wielu zalet, ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Przyczyn tak małej ich popularności jest kilka. Niektórzy z nas obawiają się kupować świeże ryby, ponieważ nie potrafią ocenić jej świeżości lub nie wiedzą jak ją przechowywać.

    Jak ocenić świeżość ryby?

    Skóra - powinna być pokryta małą ilością śluzu. Nie może być lepka.

    Skrzela - u świeżej ryby są czerwone. Jeżeli są blade nie kupuj jej.

    Oczy - powinny być błyszczące, niezamglone i wypukłe. Zapadnięte i matowe charakteryzują ryby nieświeże.

    Mięso - wystarczy delikatnie nacisnąć rybę. Jeśli się odbarwi, a ciało pod wpływem nacisku odkształci się i nie powróci do poprzedniego stanu, oznacza to, że jest nieświeża. Jeśli zachowa swoje naturalne kolory, możemy być przekonani, że kupiony produkt jest dobry.

    Zapach - powinien być charakterystyczny, słodki. Obecność obcego lub ostrego zapachu dyskwalifikuje rybę.

    Łuski - u świeżych ryb silnie przylegają do ciała. U nieświeżych łatwo się osypują.

    Jeśli kupiłaś/eś już rybę i nie jesteś pewna/y, czy jest świeża możesz zrobić krótki test. Włóż rybę do miski napełnionej wodą. Gdy wypłynie na wierzch, świadczy to o jej niezdatności do spożycia.

    Filety - powinny być jasne i bez przebarwień.

Ryby w sklepie przechowywane są w lodzie, co pozwala zachować ich świeżość. Starajmy się wybierać ryby pod koniec zakupów, aby skrócić czas, w którym mogą zajść niekorzystne zmiany. Jeśli chcemy dowieźć do domu rybę najlepszej jakości, nie kładźmy jej w miejscu nasłonecznionym. Gdy na zewnątrz jest dość wysoka temperatura, na czas transportu powinniśmy włożyć rybę do torby termoizolacyjnej. Świeże ryby, po oprawieniu możemy przechowywać 1-2 dni w lodówce. Należy przy tym pamiętać, żeby znajdowały się osobno od innych produktów spożywczych lub szczelnie zapakowane, gdyż mogą przejąć obce zapachy. Jeżeli mięso ma być przechowywane dłużej, musimy je oczyścić, umyć i zamrozić. Ryby rozmrażamy pod zimną bieżącą wodą, w lodówce lub kuchence mikrofalowej. Rozmrożoną rybę powinniśmy jak najszybciej przygotować i nie możemy jej ponownie zamrozić.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
19:27, 20.12.2010
Nie zgadzajmy się w sklepie na wkładanie kota w worku... rybę trzeba samodzielnie oglądać i jeśli oczy sa zapadnięte, albo zapach zbyt intensywny to jej nie kupujmy. Wielu z nas jeździ po świecie i widział natychmiast targ rybny w Grecji lub Chorwacji, a tam ryby są najczęściej łowione tego samego dnia. Warto naciskac na naszych sprzedawców, aby wreszcie zaczeli szanowac ryby i zamawiać tylko idealne. Andy

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Nie mogę obejść się bez kawy, dla mnie kawa to konieczność. Codziennie obowiązkowo jedna ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.7