Jak rozpoznać świeżą rybę?

Jak rozpoznać świeżą rybę?

Ryby są dostępne w sklepach cały rok, lecz mimo to kupujemy je dość rzadko. Dlaczego? Ponieważ nie potrafimy ocenić ich świeżości. Sprawdź, co zrobić, aby uniknąć rozczarowania.

Świeże ryby powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Jedząc je przynajmniej dwa razy w tygodniu, chronimy nasz organizm przed rozwojem miażdżycy i chorobami serca. Mimo wielu zalet, ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Przyczyn tak małej ich popularności jest kilka. Niektórzy z nas obawiają się kupować świeże ryby, ponieważ nie potrafią ocenić jej świeżości lub nie wiedzą jak ją przechowywać.

    Jak ocenić świeżość ryby?

    Skóra - powinna być pokryta małą ilością śluzu. Nie może być lepka.

    Skrzela - u świeżej ryby są czerwone. Jeżeli są blade nie kupuj jej.

    Oczy - powinny być błyszczące, niezamglone i wypukłe. Zapadnięte i matowe charakteryzują ryby nieświeże.

    Mięso - wystarczy delikatnie nacisnąć rybę. Jeśli się odbarwi, a ciało pod wpływem nacisku odkształci się i nie powróci do poprzedniego stanu, oznacza to, że jest nieświeża. Jeśli zachowa swoje naturalne kolory, możemy być przekonani, że kupiony produkt jest dobry.

    Zapach - powinien być charakterystyczny, słodki. Obecność obcego lub ostrego zapachu dyskwalifikuje rybę.

    Łuski - u świeżych ryb silnie przylegają do ciała. U nieświeżych łatwo się osypują.

    Jeśli kupiłaś/eś już rybę i nie jesteś pewna/y, czy jest świeża możesz zrobić krótki test. Włóż rybę do miski napełnionej wodą. Gdy wypłynie na wierzch, świadczy to o jej niezdatności do spożycia.

    Filety - powinny być jasne i bez przebarwień.

Ryby w sklepie przechowywane są w lodzie, co pozwala zachować ich świeżość. Starajmy się wybierać ryby pod koniec zakupów, aby skrócić czas, w którym mogą zajść niekorzystne zmiany. Jeśli chcemy dowieźć do domu rybę najlepszej jakości, nie kładźmy jej w miejscu nasłonecznionym. Gdy na zewnątrz jest dość wysoka temperatura, na czas transportu powinniśmy włożyć rybę do torby termoizolacyjnej. Świeże ryby, po oprawieniu możemy przechowywać 1-2 dni w lodówce. Należy przy tym pamiętać, żeby znajdowały się osobno od innych produktów spożywczych lub szczelnie zapakowane, gdyż mogą przejąć obce zapachy. Jeżeli mięso ma być przechowywane dłużej, musimy je oczyścić, umyć i zamrozić. Ryby rozmrażamy pod zimną bieżącą wodą, w lodówce lub kuchence mikrofalowej. Rozmrożoną rybę powinniśmy jak najszybciej przygotować i nie możemy jej ponownie zamrozić.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
19:27, 20.12.2010
Nie zgadzajmy się w sklepie na wkładanie kota w worku... rybę trzeba samodzielnie oglądać i jeśli oczy sa zapadnięte, albo zapach zbyt intensywny to jej nie kupujmy. Wielu z nas jeździ po świecie i widział natychmiast targ rybny w Grecji lub Chorwacji, a tam ryby są najczęściej łowione tego samego dnia. Warto naciskac na naszych sprzedawców, aby wreszcie zaczeli szanowac ryby i zamawiać tylko idealne. Andy

Polecane przepisy:

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.621