Jak rozpoznać świeżą rybę?

Jak rozpoznać świeżą rybę?

Ryby są dostępne w sklepach cały rok, lecz mimo to kupujemy je dość rzadko. Dlaczego? Ponieważ nie potrafimy ocenić ich świeżości. Sprawdź, co zrobić, aby uniknąć rozczarowania.

Świeże ryby powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Jedząc je przynajmniej dwa razy w tygodniu, chronimy nasz organizm przed rozwojem miażdżycy i chorobami serca. Mimo wielu zalet, ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Przyczyn tak małej ich popularności jest kilka. Niektórzy z nas obawiają się kupować świeże ryby, ponieważ nie potrafią ocenić jej świeżości lub nie wiedzą jak ją przechowywać.

    Jak ocenić świeżość ryby?

    Skóra - powinna być pokryta małą ilością śluzu. Nie może być lepka.

    Skrzela - u świeżej ryby są czerwone. Jeżeli są blade nie kupuj jej.

    Oczy - powinny być błyszczące, niezamglone i wypukłe. Zapadnięte i matowe charakteryzują ryby nieświeże.

    Mięso - wystarczy delikatnie nacisnąć rybę. Jeśli się odbarwi, a ciało pod wpływem nacisku odkształci się i nie powróci do poprzedniego stanu, oznacza to, że jest nieświeża. Jeśli zachowa swoje naturalne kolory, możemy być przekonani, że kupiony produkt jest dobry.

    Zapach - powinien być charakterystyczny, słodki. Obecność obcego lub ostrego zapachu dyskwalifikuje rybę.

    Łuski - u świeżych ryb silnie przylegają do ciała. U nieświeżych łatwo się osypują.

    Jeśli kupiłaś/eś już rybę i nie jesteś pewna/y, czy jest świeża możesz zrobić krótki test. Włóż rybę do miski napełnionej wodą. Gdy wypłynie na wierzch, świadczy to o jej niezdatności do spożycia.

    Filety - powinny być jasne i bez przebarwień.

Ryby w sklepie przechowywane są w lodzie, co pozwala zachować ich świeżość. Starajmy się wybierać ryby pod koniec zakupów, aby skrócić czas, w którym mogą zajść niekorzystne zmiany. Jeśli chcemy dowieźć do domu rybę najlepszej jakości, nie kładźmy jej w miejscu nasłonecznionym. Gdy na zewnątrz jest dość wysoka temperatura, na czas transportu powinniśmy włożyć rybę do torby termoizolacyjnej. Świeże ryby, po oprawieniu możemy przechowywać 1-2 dni w lodówce. Należy przy tym pamiętać, żeby znajdowały się osobno od innych produktów spożywczych lub szczelnie zapakowane, gdyż mogą przejąć obce zapachy. Jeżeli mięso ma być przechowywane dłużej, musimy je oczyścić, umyć i zamrozić. Ryby rozmrażamy pod zimną bieżącą wodą, w lodówce lub kuchence mikrofalowej. Rozmrożoną rybę powinniśmy jak najszybciej przygotować i nie możemy jej ponownie zamrozić.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
19:27, 20.12.2010
Nie zgadzajmy się w sklepie na wkładanie kota w worku... rybę trzeba samodzielnie oglądać i jeśli oczy sa zapadnięte, albo zapach zbyt intensywny to jej nie kupujmy. Wielu z nas jeździ po świecie i widział natychmiast targ rybny w Grecji lub Chorwacji, a tam ryby są najczęściej łowione tego samego dnia. Warto naciskac na naszych sprzedawców, aby wreszcie zaczeli szanowac ryby i zamawiać tylko idealne. Andy

Polecane przepisy:

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.876