Warzywa i owoce źródłem zdrowia

Warzywa i owoce źródłem zdrowia

Warzywa i owoce to bogate źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy), związków o niezwykle dobroczynnym wpływie na zdrowie.

Produktami, które są skarbcem witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów niezbędnych dla zdrowia i życia są warzywa i owoce. Produkty, do których jedzenia namawiają nas wszyscy: lekarze, dietetycy i rodzice. Niestety bardzo trudno jest nam się do nich przekonać.

Warzywa i owoce stanowią bogate źródło witaminy A, która odpowiada za rozwój organizmu, prawidłowy stan skóry i proces widzenia oraz w witaminę C, mającą ogromne znaczenie w utrzymaniu odporności organizmu na zakażenia, zapobieganiu starzenia się organizmu oraz w wytwarzaniu kolagenu. Warzywa i owoce dostarczają również kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu, a więc spożywanie odpowiednich warzyw bogatych w tę witaminę jest niezmiernie ważne dla kobiet w ciąży. Wśród wielu składników mineralnych występujących w warzywach i owocach przeważają pierwiastki zasadotwórcze, a więc warzywa i owoce działają odkwaszająco na organizm. Ponadto osoby, które spożywają dziennie 5 porcji warzyw i owoców rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze, ponieważ dostarczają odpowiednich ilości potasu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego i utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi.

Oprócz wielu witamin i składników mineralnych warzywa i owoce dostarczają także znacznych ilości błonnika pokarmowego, który stanowi niezbędny element zdrowej diety i ma duże znaczenie w procesie odchudzania. Błonnik nie jest trawiony w naszym organizmie i działa jak "miotła" w przewodzie pokarmowym, usuwając substancje toksyczne i niestrawione resztki pokarmowe. Zwiększa on także objętość posiłku, przez co powoduje uczucie sytości! Co więcej, zapobiega zaparciom i rozwojowi miażdżycy.

Warzywa i owoce to bogate źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy), związków o niezwykle dobroczynnym wpływie na zdrowie. Do głównych antyoksydantów należą: witamina A i b-karoten, witamina C, E, glutation, selen oraz cynk. Stanowią one ochronę przed wolnymi rodnikami, czyli toksycznymi postaciami tlenu, które powodują występowanie stanów zapalnych, zaburzeń wzroku, nowotworów oraz przyspieszają proces starzenia się organizmu.

Tabela prezentuje antyoksydanty i ich źródła.

Nazwa antyoksydantu Wpływ na organizm Źródło
b-karoten chroni przed zaburzeniami rytmu serca, udarami mózgu, nowotworami, wzmaga odporność zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata, szczaw, cykoria, natka pietruszki, koperek, boćwina), marchew, czerwona papryka, warzywa dyniowate, brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki, agrest, arbuzy
Witamina C pomocna w zapaleniach układu oddechowego, zakażeniach, zaćmie, zaburzeniach rytmu serca, chorobie wieńcowej, niepłodności męskiej, a także w chorobach nowotworowych zielona pietruszka, wszystkie odmiany kapusty, brukselka, papryka, pomidory, natka pietruszki, kalafior, czarne porzeczki, agrest, maliny, poziomki, truskawki i owoce cytrusowe
Witamina E chroni przed zaburzeniami rytmu serca, dolegliwościami wieńcowymi i atakiem serca. soja, zboża, zielone warzywa liściaste, kukurydza, zielony groszek
Glutation czynnik przeciwnowotworowy, może zapobiegać chorobie wieńcowej, zaćmie i astmie. awokado, szparagi, arbuzy, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, brzoskwinie, kabaczki, kalafior, brokuły, surowe pomidory

Większość warzyw i owoców zawiera znaczne ilości wody, dzięki czemu produkty te są niskokaloryczne. Istnieją jednak warzywa, które w formie gotowanej nie sprzyjają odchudzaniu. Są to marchew, buraki, ziemniaki oraz kukurydza. Produkty wysokokaloryczne to: awokado, banany (szczególnie dojrzałe), winogrona, kokos, figi, melony, owoce z puszki oraz suszone.

Jedzmy zatem 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców w ciągu dnia - zapewni nam to zdrowie, dobre samopoczucie i smukłą sylwetkę! IG

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
20:28, 02.08.2013
While much (all?) of this is true, it totally msseis the big picture. Outside the free software world there are powerful adversaries. They are smart, have skillful marketing departments and big budgets. Their goal is to make free software fail.It is totally impossible to win this fight if we don't agree on some things and make compromises. One of the most important compromise to make is to agree on shared standards, which make using applications using different toolkits and from different communities work together, no matter which desktop they are running on.That's what this whole debate is about, not if there is snarkiness in comments or hurt feelings. And it seems from the feelings and comments of many people that there is one party that is not willing to make such compromises: the GNOME community.If you have a 10,000 developers working in different directions, the total distance moved will be zero. If we have a 1,000 working in the same direction, the distance moved can be tremendous. Now imagine what could be done if we had 10,000 working in the same direction. Isn't that worth making compromises for?Your post totally ignores this. It would be interesting to hear your thoughts about that instead.
Gość
14:08, 07.04.2011
warzywa sa bardzo dobre i zdrowe
Gość
14:07, 07.04.2011
LOL;P
Gość
17:42, 08.02.2011
uwielbiam warzywa, piekna strona ;)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.536