Jak ugotować młode ziemniaki

Jak ugotować młode ziemniaki

Stare i młode ziemniaki wymagają trochę innego traktowania. Dobrze ugotowane, pachnące młode ziemniaki mogą być dodatkiem do innych potraw jak i samodzielnym daniem.

Dla mniej doświadczonych kucharzy może być zaskakujące, że stare i młode ziemniaki wymagają trochę innego traktowania. Tutaj przedstawimy nasz ulubiony sposób na gotowanie młodych ziemniaków. Otrzymacie wspaniałe, wiosenne danie. Takie ziemniaki mogą być dodatkiem do innych potraw albo samodzielnym daniem, podawanym na przykład ze zsiadłym mlekiem lub kefirem.

Co jest potrzebne?

Młode ziemniaki
Ostry nóż lub specjalna obieraczka
Garnek z przykrywką
Sól
Kilka gałązek świeżej pietruszki (lub kilka listków mięty)
Masło

Jak ugotować ziemniaki?

  1. Wybierając młode ziemniaki do gotowania postarajmy się, by były podobnej wielkości. Dzięki temu nie będziemy musieli ich kroić i ugotują się razem w tym samym czasie. Wybierzmy też takie, które nie mają przebarwień, oczek, narośli.
  2. Ziemniaki należy dobrze wyczyścić. Najlepiej wyszorować szczoteczką i przepłukać pod bieżącą wodą. Do mycia ziemniaków nie należy używać środków chemicznych.
  3. Młodych ziemniaków nie obieramy (chyba, że chcemy zrobić jednolite, jasne puree). Możemy jedynie przekroić je jeżeli są zbyt duże albo wyciąć jakieś niedoskonałości.
  4. Ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy łyżeczkę soli (wystarczy jedna na kilogram ziemniaków). Do ziemniaków możemy dodać gałązki świeżej pietruszki.
  5. Wodę doprowadzamy do wrzenia i pod przykryciem gotujemy około 20 minut na średnim lub niewielkim ogniu. Pilnujemy, by ziemniaki nie wykipiały, ale żeby cały czas woda w garnku wrzała.
  6. Przed upływem czasu gotowania sprawdzamy, czy ziemniaki są już dobre. Widelec powinien wchodzić w ziemniaka z jednostajnym, niezbyt dużym, oporem. Możemy też ostrożnie wyjąć ziemniaka z garnka i przekroić go. Zobaczymy, czy jest równo ugotowany zarówno przy skórce jak i w środku.
  7. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy liście pietruszki i dokładnie odlewamy wodę. Możemy wstawić na kuchenkę garnek bez pokrywki jeszcze na chwilę (na najmniejszym ogniu), by odparowała reszta wody.
  8. Przekładamy ziemniaki na półmisek, natychmiast dodajemy kilka małych kawałków masła (tak, by zdążyło się rozpuścić na gorących warzywach) i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Można dodać też świeże i posiekane listki mięty.

Porady:

  1. Jeśli ziemniaki będziemy jeszcze chcieli zapiekać, to gotujemy je trochę krócej. Warzywa "dojdą" w trakcie zapiekania. Jeżeli zamierzamy z ziemniaków zrobić puree to możemy pogotować je 2-3 minuty dłużej.
  2. Nie trzeba dodawać pietruszki ani mięty jeśli nie lubimy zapachu tych ziół. Młode ziemniaki same w sobie są doskonałym, smacznym warzywem.
  3. Ziemniaki można po odsączeniu przełożyć do rondla i pod przykryciem na maśle poddusić jeszcze 3-4 minuty. Po wyjęciu z rondla dopiero posypać ziołami, by były świeże i jędrne.
  4. Podgotowane wcześniej młode ziemniaki mogą też być składnikiem wiosennych zup. bmf
Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:30, 27.05.2014
Gastronomia uczy - ziemniaki wrzucamy na wrzątek. Gotowane w zimnej tracą wszelkie wartości odżywcze.
Gość
20:09, 09.07.2013
Nie wiem kto to pisał ale nigdy w zyciu ani młodych ani starych ziemniaków nie zalewa sie goracą wodą.Zawsze gotuje sie od zimnej są wtedy najlepsze.Chyba ktoś jest leniwy i niecierpliwy jak zalewa goraca woda.
Gość
14:58, 14.06.2012
lepszy koperek od pietruszki!!!
Gość
23:10, 31.05.2011
15 minut od zagotowania - 20=puree
Gość
17:17, 14.04.2011
Udało mi się zrobić :) Moje pierwsze ziemniaki zrobione samodzielnie :)

Polecane przepisy:

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239