Zioła w ciąży

Zioła w ciąży

W łagodzeniu typowych dolegliwości pomocne okazują się zioła. Stanowią niezastąpiony sposób leczenia przeziębień, bólów głowy i kłopotów trawiennych.

Ciąża dla każdej kobiety jest okresem radosnego oczekiwania. Niestety i w tym czasie zdarzają się przeziębienia i inne dolegliwości - również te, będące fizjologicznymi objawami ciąży. W ciąży nie można stosować większości leków, dlatego warto wspomóc się medycyną naturalną. W łagodzeniu typowych dolegliwości pomocne okazują się zioła. Są one lepszym, tańszym i zdrowszym sposobem walki z problemem zgagi, mdłości czy zaparć. Stanowią niezastąpiony sposób leczenia przeziębień, bólów głowy i kłopotów trawiennych.

W zależności od gatunku rośliny wykorzystuje się różne jej części. Mogą to być liście, łodygi lub korzenie. Na rynku dostępne są zarówno zioła suszone, jak i świeże. Niektóre można hodować samemu w przydomowych ogródkach lub w doniczkach na parapetach. Najczęściej używamy ich do przyprawiania potraw oraz przyrządzania naparów i herbat.

Zioła w okresie ciąży należy stosować z rozwagą. Nie przekraczajmy ilości dwóch naparów dziennie. Ponadto niektórych ziół nie powinno stosować się w ciąży. Niektóre substancje w nich zawarte mogą bowiem powodować poronienia, skurcze macicy i uszkodzenia płodu. Inne potrafią wywołać przedwczesny poród. Pamiętaj, aby zawsze przed zastosowaniem ziół skonsultować się ze swoim lekarzem. Wiedza na temat odpowiedniego ich zastosowania oraz właściwości leczniczych jest niezastąpiona dla każdej ciężarnej kobiety.

Jakie zioła są bezpieczne?

Drapacz lekarski - poprawia pracę wątroby i zmniejsza ryzyko wystąpienia krwotoków przy porodzie. Często łączy się go z koprem włoskim i liśćmi maliny (patrz niżej).

Dziurawiec - wzmacnia układ nerwowy i zapobiega depresji. Napary z dziurawca można stosować przez cały okres ciąży. Jednak nie w miesiące i dni, w które słońce mocno operuje. Dziurawiec bowiem wykazuje działanie fotouczulające.

Imbir - starty korzeń tej rośliny znalazł zastosowanie w walce z porannymi mdłościami. Jest także skutecznym środkiem w zwalczaniu problemów trawiennych. Ze względu na właściwości rozgrzewające stosowany jest przy przeziębieniach. Startą przyprawę można dodawać do różnych potraw: zup, mięs czy sosów. Jako bardzo smaczne lekarstwo poleca się utarty imbir zmieszany z sokiem z cytryny i miodem. Ważne jest, aby imbir był świeży. Korzeń tej rośliny jest bardzo łatwo dostępny zarówno w supermarketach jak i małych sklepach, więc zdobycie jej nie stanowi problemu. Sproszkowana i ususzona przyprawa nie wykazuje już tak silnych właściwości.

Kminek, anyż, czarnuszka, koper włoski - stosowanie tych ziół zaleca się podczas karmienia piersią, gdyż skutecznie wspomagają laktację. Ich stosowanie warto rozpocząć już od ostatniego trymestru ciąży.

Łopian większy - wykorzystywaną częścią rośliny jest korzeń, który ma doskonałe właściwości odżywcze. Wykazuje łagodne działanie moczopędne, dodatkowo wspomaga pracę wątroby. Można go łączyć z imbirem i cynamonem.

Malina i poziomka - z liści tych roślin przygotowuje się esencję, która ma za zadanie wzmacniać i odżywiać mięśnie macicy. Stosowanie naparów z liści maliny i poziomki jest jednak kwestią sporną, gdyż istnieją doniesienia, że powodują one skurcze macicy i mogą wywołać przedwczesny poród. Stąd bezpieczniej po nie sięgać dopiero po 38. tygodniu ciąży. Malina jest dobrym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Napary są niezastąpione w okresie połogu, gdyż szybko przywracają siły i równowagę po porodzie oraz stymulują laktację. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego skutecznie chronią przed infekcją oraz pomagają ją zwalczyć. Stosowane są w stanach zapalnych jamy ustnej, biegunce, zapaleniu dróg moczowych i przy przeziębieniu.

Melisa lekarska - napar z melisy i miodu doskonale koi bóle głowy i poprawia nastrój. Często polecany jest w depresji. Pomaga walczyć z bezsennością, ułatwiając zasypianie. Melisę można łączyć z rumiankiem i pokrzywą.

Mięta pieprzowa - pomaga zwalczać problemy trawienne, jest skutecznym środkiem zwalczającym poranne mdłości.

Mniszek lekarski - stosuje się zarówno zielone części rośliny, jak i jej korzeń. Mniszek lekarski stanowi dobre źródło wapnia, żelaza i witaminy A. Mniszek ułatwia trawienie i pobudza wydzielanie żółci. Ma również działanie moczopędne. Dodatkowo jest dobrym źródłem potasu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko niedoborów potasu, przy częstszym oddawaniu moczu. Mniszek zawiera substancje pobudzające laktację.

Nagietek - jest źródłem witaminy C i magnezu. Napary z nagietka wzmacniają organizm ciężarnej kobiety i zapobiegają poronieniom. Są szczególnie polecane w pierwszej połowie ciąży.

Pokrzywa zwyczajna - napar z pokrzywy odznacza się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych, przede wszystkim wapnia i żelaza. Wykazuje działanie moczopędne, a więc ułatwia usunięcie z organizmu nadmiaru zgromadzonej w nim wody.

Przywrotnik pospolity - stosowany jest ze względu na swoje właściwości ściągające, dzięki którym zapobiega występowaniu krwawień. Wzmacnia także mięśnie macicy, zwalcza poranne nudności i wspomaga trawienie. Jego działanie nie zostało jednak potwierdzone naukowo, a możliwość stosowania go w czasie ciąży jest dyskusyjna. Dlatego decyzję o jego stosowaniu należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.

Rumianek pospolity - wykazuje właściwości łagodzące i uspokajające. Doskonale koi nerwy i pomaga w stresujących sytuacjach. Korzystnie wpływa na procesy trawienne, a w połączeniu z imbirem zwalcza poranne mdłości. Ma także działanie odkażające i przeciwzapalne.

Stosowanie ziół w ciąży powinno być konsultowane z lekarzem. Nie ma bowiem dostatecznych badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania ziół przez kobiety ciężarne. Niektóre gatunki mogą okazać się skuteczne w zwalczaniu typowych dolegliwości. Jednak stosowanie innych może okazać się niebezpieczne dla płodu i nieść za sobą nawet ryzyko poronienia. Do ziół, których nie powinny stosować ciężarne kobiety należą: żen-szeń, rozmaryn, tymianek, kruszyna, aloes, chmiel i cząber. Wykazują działanie moczopędne, stymulują macicę do skurczów, przez co mogą spowodować przedwczesny poród. Monika Kostka

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
08:06, 12.05.2014
Gość
08:05, 12.05.2014
Produkty z półki

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.223