Jak zrobić jajecznicę bez dodatków

Jak zrobić jajecznicę bez dodatków

Jajecznica czysta, czyli jajecznica purysty, baza dla innych jajecznic. To jajecznica bez dodatków, która najlepiej oddaje smak jajek.

Jajecznica czysta, czyli jajecznica purysty, baza dla innych jajecznic. To jajecznica bez dodatków, która najlepiej oddaje smak jajek ale też bezwzględnie obnaży nasze techniczne niedoskonałości w smażeniu. Gdy bez trudu będziemy smażyli jajecznicę bez dodatków o wybranej przez nas konsystencji, nie straszna nam będzie też żadna inna.

Co jest potrzebne:

1. Patelnia
2. Łopatka do smażenia
3. Jajka (po 2 na osobę)
4. Masło do smażenia
5. Sól
6. Miska
7. Widelec lub mieszaczka (ubijaczka, trzepaczka).

Jak smażyć jajecznicę:

1. Oczyść jajka pod bieżącą wodą, najlepiej przy użyciu szczoteczki lub szorstkiej ściereczki. Opłucz i osusz.

2. Wbij jajka do miski. Sprawdź, czy nie wpadły skorupki - jeśli tak, usuń je. Jeśli któreś z jajek okaże się nieświeże (to poczujesz!), wylej całą zawartość miski.

3. Delikatnie wymieszaj jajka - rób to ruchem eliptycznym, pod kątem, a nie z góry, wzdłuż ścianek miski.

- Tutaj napotykamy pierwszą przeszkodę na drodze początkującego kucharza. Każdy musi sam określić, jak rozbite jajka lubi (jak dokładnie rozmieszane). Można nie mieszać ich w misce lub rozbić trzepaczką na jednolitą masę.

4. Na patelni rozpuść niewielki kawałek masła. Gdy masło rozpuści się ustal ogień pod naczyniem na mniejszy niż średni.

- Rozmiar patelni musi być dostosowany do ilości jajek, porcję tylko dla siebie możemy zrobić na małej patelence o średnicy do 14-16 cm, do jajecznicy z 6 jaj przyda się patelnia o średnicy większej niż 24 cm.

5. Przelej zawartość miski na patelnię. Niech jajecznica smaży się około minuty. Gdy zobaczysz, że jajko zaczyna się ścinać, dodaj soli - niewielką szczyptę na osobę - rozsypując ją równomiernie na całą powierzchnię jajek.

6. Wymieszaj jajka przy użyciu łopatki.

- Teraz kolejna decyzja kluczowa dla końcowego efektu: Czy jajecznica ma być lekko czy mocno ścięta? Jeśli lekko, możesz wykładać ją na talerz już po kilkudziesięciu sekundach, uprzednio jeszcze raz przemieszawszy. Jeśli lubimy jajka bardziej ścięte, dosmażmy je jeszcze chwilę, mieszając i obserwując, czy nie zaczynają się przypalać.

7. Wyłóż jajecznicę na talerz lub do większej miski, by każdy z biesiadników sam nabrał sobie pożądaną ilość.

Porady:

1. To jest klasyczna jajecznica na maśle - bez dodatków. Jeśli chcemy, można urozmaicić ją w prosty sposób, dodając do jajek drobno pokrojony szczypiorek. Danie nabierze wiosennego charakteru.

2. Do smażenia jajecznicy można użyć masła klarowanego zamiast zwykłego masła z kostki.

3. Jajecznicę po usmażeniu można wyłożyć na liście sałaty. Pięknie komponuje się kolorystycznie.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
11:52, 14.10.2011
pyhota normalnie niebo w gembie

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.198