Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa

Pierwszym krokiem w leczeniu cukrzycy ciążowej jest zmiana diety i wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Cukrzyca ciążowa, nazywana też cukrzycą ciężarnych, jest chorobą, która dotyka kilku procent przyszłych mam. Wyższe ryzyko pojawienia się tej choroby występuje u ciężarnych z nadciśnieniem tętniczym, nadwagą istniejącą przed ciążą, wieloródek, czyli kobiet, dla których jest to kolejna ciąża, a także kobiet, które przekroczyły już 35 rok życia lub wcześniej urodziły bardzo duże dzieci.

Cukrzyca ciążowa spowodowana jest przede wszystkim zaburzeniem gospodarki hormonalnej organizmu i polega na upośledzonej tolerancji węglowodanów. Trzustka nie wytwarza wystarczających ilości insuliny, która ma za zadanie obniżać poziom cukru we krwi. Jej pracę zaburza działanie innego hormonu - laktogenu łożyskowego, wytwarzanego przez łożysko, który ma działanie przeciwstawne do insuliny. Trzeba także pamiętać, że na ryzyko rozwoju cukrzycy ogromny wpływ ma nieprawidłowa dieta. Zwykle choroba ustępuje w 6-8 tygodniu po porodzie, niestety w części przypadków może się ona w późniejszym okresie przekształcić w cukrzycę typu drugiego.

O rozwoju cukrzycy mogą świadczyć następujące objawy: częstsze oddawanie moczu, wzmożone pragnienie oraz uczucie zmęczenia. Już podczas pierwszej wizyty, w trakcie której lekarz potwierdza ciążę, przyszła mama powinna mieć oznaczone stężenie glukozy we krwi na czczo. Wynik powyżej 100 mg/dl świadczy o nieprawidłowości i trzeba wówczas powtórzyć badanie. Jeżeli ponownie otrzymany wynik jest zbyt wysoki, lekarz wykonuje test diagnostyczny obciążenia glukozą. Polega on na doustnym podaniu 75g glukozy. Należy wypić roztwór wody i glukozy, zazwyczaj jest to około 250-300ml płynu. Po dwóch godzinach znowu pobierana jest krew i sprawdzany w niej poziom cukru. Prawidłowy wynik to wartość nie przekraczająca 120mg/dl. Jeżeli stężenie jest wyższe, lekarz stwierdza cukrzycę ciążową.

Pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży przyszłym mamom wykonuje się test przesiewowy. Wykonuje się go również kobietom, które na początku ciąży miały prawidłowe wyniki krwi. Podawany jest do wypicia roztwór glukozy i po godzinie bada się jej poziom we krwi. Jeżeli jej stężenie przekracza 140mg/dl, lekarz zleca wykonanie testu diagnostycznego, by potwierdzić cukrzycę ciążową.

Pierwszym krokiem w leczeniu cukrzycy ciążowej jest zmiana diety i wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych. Kobieta powinna zdać sobie sprawę, z czym walczy. Wrogiem cukrzyków są węglowodany proste, które występują przede wszystkim w słodyczach, cukrze, miodzie. Ich źródłem są również: białe pieczywo, mąka pszenna, ryż oczyszczony oraz owoce. Produkty te powinny zostać zastąpione przez węglowodany złożone. Korzystniejsze dla cukrzyków są: pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy czy kasza gryczana. Bez obaw można też sięgać po: warzywa, mięso, ryby, drób i nabiał.

W cukrzycy bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków, których w codziennej diecie powinno być 6 do 7 - 3 główne, a pozostałe mniejsze. Ostatni z nich należy zjadać tuż przed pójściem spać, aby zapobiec nocnej hipoglikemii, czyli nadmiernemu spadkowi glukozy we krwi. Ważne jest, aby jeść często i małymi porcjami. Słodzone napoje i soki powinny zostać zastąpione wodą mineralną. Nie powinno się również niczego słodzić. Należy unikać produktów zawierających cukry proste, do których należą między innymi słodycze, owoce i miód, a także regularne i urozmaicone posiłki. W cukrzycy zaleca się spożywanie produktów bogatych w błonnik, ponieważ substancja ta spowalnia procesy wchłaniania i wykazuje korzystne działanie w regulacji glikemii. Najlepsze źródła błonnika pokarmowego to przede wszystkim warzywa i produkty zbożowe nieprzetworzone.

Jeżeli modyfikacja diety okaże się nieskuteczna i nie zredukuje poziomu glukozy we krwi, konieczne jest włącznie leczenia insuliną, gdyż w czasie ciąży nie podaje się doustnych leków przeciwcukrzycowych. Niektóre kobiety, które mają bardzo wysokie stężenie glukozy we krwi, są zmuszone do wstrzykiwania sobie insuliny już od momentu rozpoznania choroby. Niezmiernie ważna jest samokontrola. Niezależnie od rodzaju leczenia, wszystkie przyszłe mamy z rozpoznaną cukrzycą ciążową muszą przestrzegać zaleceń dietetycznych i kilka razy dziennie mierzyć sobie poziom cukru we krwi. Prawidłowe wartości powinny być następujące:

-     na czczo - 60-90mg/dl,

-     przed posiłkiem - 60-105mg/dl,

-     1 godzinę po posiłku - poniżej 140mg/dl,

-     2 godziny po posiłku - poniżej 120mg/dl,

-     pomiędzy 2 a 4 godziną w nocy - powyżej 60mg/dl.

Ciężarna kobieta narażona jest na rozwój nadciśnienia tętniczego oraz częste infekcje dróg moczowych. Ponadto zwiększa się ryzyko poronienia, porodu przedwczesnego i powikłań okołoporodowych. Istnieje też większe prawdopodobieństwo przeprowadzenia cesarskiego cięcia, gdyż dzieci cukrzyczek często osiągają dużą masę ciała, co znacznie utrudnia poród siłami naturalnymi. W przypadku nieleczenia cukrzycy ciążowej występuje zagrożenie wystąpieniem u dziecka wad serca, nerek i ośrodkowego układu nerwowego. Szybkie rozpoznanie cukrzycy i natychmiastowe rozpoczęcie leczenia jest niezwykle ważne dla przyszłej matki i jej dziecka. Odpowiednia interwencja żywieniowa oraz stosowanie się do wszystkich zaleceń lekarza i dietetyka stanowią dostateczną ochronę płodu.

Cukrzyca ciążowa jest poważną chorobą, której nie należy lekceważyć. Nieleczona prowadzi do poważnych zmian w organizmie matki i dziecka. Przez cały okres ciąży poziom cukru we krwi kobiety jest regularnie monitorowany. Pamiętaj jednak, że odpowiednio leczona cukrzyca ciążowa najczęściej ustępuje po porodzie. MK i KM

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
21:15, 02.03.2014
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ: Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.535