Jak zrobić sos beszamelowy?

Jak zrobić sos beszamelowy?

Sos beszamelowy, nazywany także po prostu beszamelem, wymyślono już w XVII wieku na francuskim dworze.

Sos beszamelowy, nazywany także po prostu beszamelem, wymyślono już w XVII wieku na francuskim dworze. Jest to sos pełen sprzeczności - wykwintny, a składa się z bardzo popularnych składników; prosty, a zarazem trudny do przyrządzenia.

Składniki:

- masło - 2 łyżki stołowe,
- mąka - 2 łyżki stołowe,
- mleko - 1,5 szklanki,
- liść laurowy - 1 sztuka,
- sól - wg uznania,
- pieprz - wg uznania.
- świeżo starta gałka muszkatołowa - wg uznania.

Tajemnica beszamelu tkwi w zachowaniu równowagi pomiędzy jego składnikami, jednak ilość mąki i masła możemy nieco modyfikować, w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Warto zwrócić uwagę na niepozorny, a niezwykle ważny składnik sosu beszamelowego, jakim jest gałka muszkatołowa. Najlepiej jest użyć świeżo startej lub wręcz zetrzeć bezpośrednio do sosu, co nada beszamelowi piękny aromat. Zazwyczaj nie podaje się potrzebnej ilości gałki, gdyż zależy ona od rodzaju potrawy, do której sos jest przeznaczony. Ważne są również indywidualne gusta.

Akcesoria:

- rondel,
- drewniana łyżka,
- trzepaczka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Masło rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu. Nie możemy dopuścić, żeby się przypaliło.

Krok 2. Dodajemy do niego mąkę i energicznie rozcieramy masę drewnianą łyżką.

Krok 3. Do dokładnie wymieszanego masła z mąką stopniowo wlewamy letnie mleko, cały czas mieszając, aby masa była jednolita. Posługując się trzepaczką łatwiej unikniemy powstania grudek w sosie.

Krok 4. Dodajemy liść laurowy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową. Dobrym pomysłem jest poproszenie o pomoc drugiej osoby, która zetrze gałkę bezpośrednio do gotującego się sosu.

Krok 5. Zestawiamy rondel z ognia i doprawiamy sos beszamelowy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.017
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});