Jak zrobić przecier pomidorowy?

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Choć samodzielne przygotowanie przecieru pomidorowego jest czasochłonne, to efekt, który uzyskamy, zrekompensuje nam te poświęcenie.

Któż nie lubi pomidorów?! Słodkie, kwaskowe, soczyste, popularne i znane od dawna, urozmaicają smak i wygląd wielu potraw. Do wielu dań dodawane są w formie przecieru. Jeśli w ogródku czy na działce pomidory wyjątkowo obrodziły, lub po prostu chcesz się cieszyć smakiem swej ulubionej odmiany również zimą, nie śpiewaj "Addio pomidory". Zrób przecier! Choć własnoręczne przygotowanie przecieru pomidorowego jest czasochłonne, to efekt, który uzyskamy, zrekompensuje nam to poświęcenie.

Dowiedz się więcej o pomidorach

Składniki:

- pomidory - 2kg, można oczywiście dowolnie zmienić ich ilość, koniecznie jednak wybierz najładniejsze, dojrzałe i mięsiste sztuki;
- sól - szczypta.

Akcesoria:

- duży i szeroki garnek, koniecznie o grubym dnie
- nóż,
- deska do krojenia,
- sito,
- kula drewniana do ucierania,
- słoiki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomidory myjemy i kroimy w paski lub ósemki.

Krok 2. Wrzucamy je do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż pomidory się rozgotują. Mieszamy aby nie przywarły do dna.

Krok 3. Powstałą masę pomidorową przecieramy przez gęste sito, aby oddzielić skórki i nasiona.

Krok 4. Przecier wlewamy do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Pamiętajmy, by podczas gotowania przecier mieszać, by nie przywarł do dna garnka.

Krok 5. Gotowy przecier przelewamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem aż do ostygnięcia.

Dla większej pewności, można także przecier poddać pasteryzacji, czyli wstawiamy słoiki z przecierem do szerokiego garnka wypełnionego wodą i dnem wyłożonym ściereczką. Wolno gotujemy przez około 0,5 godziny.

Przeczytaj też: Jak obrać pomidory

Porady:

1. Przecierowi możemy nadać smak. Jeśli chcemy, aby był ostrzejszy dodajmy odrobinę więcej soli (do smaku) i mielonego pieprzu.

2. Przecier łatwo zamienić w gotowy sos pomidorowy. Dodajmy do niego sól i pieprz, odrobinę oliwy z oliwek, kilka listków świeżej bazylii i wyciśnijmy ząbek czosnku. W ten prosty sposób otrzymamy smaczny sos pomidorowy do makaronu.

Sprawdź koniecznie: Pomidorowe potrawy nie muszą być kwaśne

Powodzenia i smacznego!

Czas na przetwory, wypróbuj nasze przepisy:

- Kiszone pomidory

- marynowane patisony

- kiszone ogórki

- kiszone ogórki na ostro

Komentarze (10) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
13:24, 16.08.2014
Robiłam i zrobiłam. Przepis rewelacyjny! Nie ma to jak domowy przecier:-) Ja dłużej gotuje, wtedy przecier jest gęstszy:-)
Gość
12:55, 13.09.2013
robię przeciery tak samo,tylko ze najpierw obieram sparzone pomidory ze skorek a potem rozgotowuje i przecieram przez sitko. Uzyskany przecier zagotowuje i doprawiam do smaku sola i cukrem. Zdrowe przeciery wykorzystuje do zupy,jako sok pomidorowy,na paste pomidorowa. ... Nie wiem jak mozna z takiego przepisu nie zrobic dobrych przecierow i "wyrzucic do kibla"... no chyba ze ktos jest totalnie beznadziejna gosposia- tylko wtedy szkoda marnowac pomidorki,lepiej od razu zakupic chemie w sloiczku ze sklepu... :) Pozdrawiam
Urszula Nowak
21:34, 07.09.2013
Gość
22:27, 08.08.2013
a może by podać ile czasu gotować w 4 kroku aż wszystko wyparuje z garnka czy może tylko pół
Gość
22:25, 08.08.2013
Gość
10:00, 24.08.2012
http://taniecswietegowita.blogspot.com/2012/08/przecier-pomidorowy.html To mój pomysł na przecier:)
Gość
14:28, 31.08.2011
GŁUPI PRZEPIS NA KONCENTRAT POMIDOROWY
Gość
11:43, 07.08.2011
Mój przepis jest trochę inny.Pomidory kroję,rozgotowuję i przecieram.Przetarte wstawiam do odparowania na jakąś godzinkę.W trakcie odparowywania dodaję sól,pieprz seler potarty w piórka-by się rozgotował i całość doprawiam maggi.Faktem jest,że nie jest tak gęsty jak kupiony,ale pyszny-polecam panom na kaca-.Ilość pomidorów nie jest ważna,tylko doprawienie.Nigdy nie dodaję bazyli,gdyż powoduje ona gorzkawy posmak.
Gość
23:14, 01.06.2011
no nie wiem, ja tak robię przecier od lat i jakoś zawsze mi wychodzi, ale może dlatego, że używam pomidorów z własnego ogródka, a nie jakiś importowanych niewiadomo skąd
Gość
09:57, 01.06.2011
zrobiłam to to wszystko poszło do kibla!fujj

Przepisy kulinarne:

Gulasz drobiowo-warzywny
Gulasz drobiowo-warzywny
Opłukane mięso z udźca z indyka kroimy na niewielkie ...
Chrupiące warzywa z zielonym chilli
Chrupiące warzywa z zielonym chilli
Przyrządzamy panierkę: mieszamy mąkę, jajko,sól, pieprz, ocet.Kawałki warzyw mieszamy w ...
Imbirowe klopsiki drobiowe w sosie warzywno-pomidorowym
Imbirowe klopsiki drobiowe w sosie warzywno-pomidorowym
Mięso mielimy na maszynce, dodajemy bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i imbir. ...
Napój warzywny
Napój warzywny
Z warzyw i jabłek wyciskamy sok w sokowirówce. Łączymy ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.4