Jak zrobić doskonały tatar?

Jak zrobić doskonały tatar?

Przepisów na befsztyk tatarski, czyli popularnego tatara jest tyle, ilu szefów kuchni. Dzięki naszym radom to danie może stać się "okrętem flagowym" Waszych przyjęć.

Przepisów na befsztyk tatarski, czyli popularnego tatara jest tyle, ilu szefów kuchni. Każdy kucharz ma swoje ulubione dodatki i ich wypróbowane proporcje. Niam proponuje kompendium wiedzy, dzięki któremu Wasz tatar będzie zawsze smaczny i doskonały. To wykwintne danie stanie się "flagowym okrętem" Waszych przyjęć.

Najważniejsze w dobrym tatarze jest mięso. Ponieważ serwujemy je na surowo, bez obróbki cieplnej, musi pochodzić ze sprawdzonego źródła i być świeże. Nie warto też oszczędzać na jego jakości. Im wyższa klasa wołowiny, tym lepiej. Najdoskonalsza do tatara jest polędwica wołowa.

Mięso na tatar powinno być siekane lub mielone. Z mieleniem mięsa nie ma problemu, możemy zrobić to samodzielnie w domu, w maszynce do mięsa lub poprosić w sklepie, by zmielono wskazany przez nas ładny kawałek polędwicy. Siekanie jest czynnością czasochłonną i wymagającą wprawy, dlatego polecamy ją bardziej doświadczonym kucharzom. Jednak siekany befsztyk tatarski uważany jest za bardziej klasyczny i wykwintny.

Przed przygotowywaniem tatara musimy wiedzieć, w jaki sposób chcemy go serwować. Możemy podawać go w gotowych porcjach na talerzach, z dodatkami, które stanowią jednocześnie ozdobę dania. Żółtko z jaja wbijamy wtedy na środek uformowanej porcji tatara lub podajemy w specjalnym "jajeczniku" - kieliszku do jajka. Możemy też podać tatar w większym naczyniu, z którego każdy nabierze dla siebie porcję mięsa i dobierze odpowiadające mu dodatki. Wtedy najczęściej jaja mieszamy z mięsem i pozostawiamy jedno, by ozdobić nim powierzchnię mięsa.

Co jest koniecznie potrzebne:

- 1 kilogram mielonego mięsa wołowego (najlepiej polędwicy);
- sól i pieprz do smaku;
- żółtka z 4 jaj;
- 1 duża cebula (może być biała);
- średnia miska, łyżka, ostry nóż, deska do krojenia.

Do mięsa dodajemy odrobinę soli i najlepiej świeżo mielonego pieprzu czarnego. Jaja dodajemy w zależności od tego, jak chcemy podać danie. Cebulę szatkujemy dość drobno.

Dodatki, które sami możemy dobrać:
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 4 łyżki kaparów;
- 4 korniszony
- grzyby marynowane;
- pół pęczka natki pietruszki;
- 4 łyżki majonezu;
- przyprawa maggi lub sos Worcestershire;
- ostry sos (taki jak Tabasco) lub siekana papryka;
- 4 kawałki sardynki w oleju z puszki;
- 4 niewielkie filety anchois;
- musztarda (Dijon lub Sarepska);
- mały kieliszek sherry;
- łyżka soku z cytryny;
- kilka zielonych oliwek.

Do tatara zawsze dodajemy cebulę. Do naszej decyzji pozostaje jedynie, czy chcemy wymieszać ją z mięsem w fazie przygotowania, czy podać osobno, by każdy sam dobrał i wymieszał dodatki. To samo tyczy się pozostałych składników za wyjątkiem soli i pieprzu (wstępnie mięso zawsze lekko przyprawiamy).

Najczęściej, w fazie przygotowania, do mięsa dodajemy cebulę (pozostawiając jej cześć do dekoracji i samodzielnego dodania), część korniszonów lub grzybów, odrobinę musztardy. Gdy do dania zamierzamy podać sardynki wraz z olejem, to nie dodajemy wcześniej do mięsa oliwy.

Znając gusta naszych gości możemy wcześniej wymieszać odpowiadające im składniki. Jeśli nie jesteśmy pewni ich preferencji, lepiej zaserwować je osobno. Nie wszyscy miłośnicy tatara lubią sos Worcestershire i maggi lub ostre Tabasco, nie każdy dodaje do befsztyka tatarskiego majonez (w Polsce to wręcz rzadkość), niektórzy nie przepadają za smakiem anchois i kaparów. Dlatego tatar jest bardzo bezpieczną potrawą o ile zdecydujemy się podać większość dodatków obok porcji mięsa. Każdy sam będzie mógł skomponować sobie danie według własnych upodobań. Wtedy też będziemy mogli przekonać się, ile jest gustów i na ile sposobów można doprawić tę potrawę.

Przykładowy, gotowy tatar, przygotowany z części powyższych składników:
1. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą (zostawiamy trochę do dekoracji) i 3 żółtkami;
2. Dodajemy oliwę z oliwek;
3. Dodajemy większość posiekanych korniszonów, kilka posiekanych grzybów i odrobinę ostrej musztardy;
4. Siekamy większość natki i dodajemy do mięsa;
5. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy kilka kropel sosu Worcestershire, doprawiamy do smaku solą i pieprzem;
6. Mięso przekładamy na elegancki półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara, a na jej środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie wlewamy w nie żółtko. Dookoła posypujemy pozostałą cebulką i korniszonami oraz dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

Tatar nie komponuje się z ziemniakami, ryżem ani makaronem. Stanowi samodzielne danie, serwowane najczęściej jako przystawka. Do tatara można podawać białe lub ciemne pieczywo. Z alkoholi poleca się czerwone, wytrawne Pinot Noir (najlepiej z Burgundii, skąd pochodzi taki sposób serwowania befsztyka tatarskiego). Nie jest też obrazą dla tatara, jeśli podamy do niego kieliszek zimnej, gatunkowej czystej wódki. bmf

Komentarze (14) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
19:32, 30.05.2014
Krypto reklama.
Gość
16:44, 13.03.2014
Nie pasuje mi tu oliwa z oliwek - w/g mnie najlepsza normalna bezzapachowa..
Gość
13:49, 25.01.2013
Gość
13:46, 25.01.2013
Gość
13:45, 25.01.2013
Gość
18:26, 21.01.2013
Podpowiadam, wodę daje się gazowaną, ponieważ nadaje ona tatarowi puszystości. Ile, to zależy od ilości mięsa. Na 25 dkg. daję kilka łyżek. Tak samo robię do kotletów mielonych.
Gość
15:22, 30.11.2012
Dodaje się musztardę. Najlepiej Dijon. To podkreśla smak. 3 razy został podany mi tatar gdzie wszystko było kuriozalnie podane na wielkim talerzu i sam komponowałem sobie tatara.
Gość
14:29, 29.06.2012
Mam pytanie..czy daje się musztardę do Tatara??bo niektórzy twierdzą że tak..a niektórzy ,że nie..:] Jeżeli tak,to czy dodaje się ją do mięsa??czy obok na talerzyku?
Gość
22:18, 17.02.2012
Właśnie co z tą wodą Gesslerowej???? Wodę to chyba leją tylko w gastronomii:)))) Od lat robię tatara bo uwielbiam. Sól,pieprz ,olej, ,magii . Zółtko i cebula na końcu i tylko do porcji tuż przed jedzeniem /bo zmienia kolor/ warto też dołożyć odrobinę cukru wtedy koloru nie zmienia i następnego dnia wygląda jak by był zrobiony ze świeżego mięsa. Robię go dużo i nieraz w lodówce trzymam nawet do 3 dni i mimo że to surowe mięso jeszcze się nigdy nie strułam. Wszystkim bardzo polecam. W anemii działa jak lekarstwo, bo bardzo poprawia morfologię.
Gość
14:47, 16.05.2011
A co z sugerowaną, przez Magdę Gessler wodą, którą trzeba dodać do mięsa ???
Gość
18:16, 24.02.2011
Żadnego czosnku i majonezu /ale kazdy ma swoj smak/. Mięso, cebulka, ogórek kiszony,żołtka, olej, ew.grzybki maryn. maggi, sól, pieprz - PYCHA!
Gość
22:28, 28.11.2010
Na kilogram wołowiny (według mojego smaku) stanowczo za mało żółtek, na pół kilograma dodaję trzy, cztery żółtka w zależności od ich wielkości. Czosnek i majonez... nigdy.... ale każdy ma inny smak.... smacznego Anna
Gość
14:28, 12.11.2010
Ja nigdy nie dodaję czosnku do tatara, tylko dużo dużo świeżo, drobno posiekanej cebulki.
Gość
13:28, 11.11.2010
A czosnek ?
Produkty z półki

Przepisy kulinarne:

Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Aromatyczny tost z wołowiną
Aromatyczny tost z wołowiną
Z mięsa usunąć ewentualne ścięgna. Rozgrzać patelnię i zarumienić na niej mięso, ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.357