Komunia - jak nakryć do stołu?

Komunia - jak nakryć do stołu?

Na każdą wyjątkową okazję, stół, przy którym przyjmiemy gości, powinien być odpowiednio nakryty. Również na komunijny obiad, który jest ważnym wydarzeniem w życiu naszego dziecka.

Już od tysiącleci ludzie zwracają uwagę nie tylko na to, co, ale i jak podają swoim gościom. Jest to szczególnie istotne w polskiej tradycji, ponieważ właśnie przy stole gromadzimy się i najczęściej rozpoczynamy spotkania czy świętowanie. Nikt nie powinien czuć się przy nim skrępowany, dlatego konieczne jest zapewnienie wszystkim swobodnego dostępu. Goście powinni móc bez przeszkód zająć swoje miejsca i sięgać po ulubione potrawy. Warto wcześniej dobrze się zastanowić i zaplanować, jak podczas przyjęcia powinien wyglądać jeden z najważniejszych mebli w naszym domu.

Stół powinien być odpowiednio nakryty. Nie musimy wybierać śnieżnobiałego obrusa. Świąteczny nastrój podkreślić można nakryciem w jasnych, ciepłych barwach, np. kremowym, brzoskwiniowym czy bladoróżowym. Innym rozwiązaniem, nieco ciekawszym, jest zastosowanie kontrastów - jasna zastawa stołowa na ciemnozielonym lub srebrnym obrusie. Efektownie wyglądają też ażurowe serwety i bieżniki ułożone na kontrastującym materiale. Niezależnie od wybranego koloru i faktury, nakrycie stołu powinno być dostosowane do stylu wnętrza pokoju oraz samego stołu. Brzegi obrusa powinny zwisać ze stołu na długość 20-30 cm. Koniecznie obrus musi być nieskazitelnie czysty i idealnie wyprasowany.

Zastawa stołowa i obrus powinny być do siebie dobrane. Na gładkim nakryciu możemy postawić talerze w kwiatowe lub geometryczne wzory, natomiast na mocno wzorzystym lepiej wyglądają gładkie naczynia. Od nadmiaru wzorów szybciej męczą się oczy. Do każdego obrusa, a także wnętrza, zawsze pasuje gładka, śnieżnobiała porcelana. W pierwszej kolejności układamy na stole talerze, następnie sztućce, a dopiero na końcu szklanki i kieliszki. Sztućce do poszczególnych potraw możemy wyłożyć od razu lub dokładać podczas serwowania kolejnych dań. Jest ściśle określona kolejność ich ułożenia. Najbliżej talerza zawsze kładzie się sztućce do dań głównych z mięs, następnie do potraw rybnych, zup i na końcu, czyli najdalej od talerza, do zakąsek czy przystawek. Widelczyki i łyżeczki do deserów układa się nad talerzem. Po prawej stronie, nad sztućcami stawiamy szklanki i kieliszki.

Niezwykle istotnym, a także dekoracyjnym elementem są serwetki. Warto jest mieć w domu na szczególne okazje serwetki materiałowe. Trzeba poświęcić cenny przed wszelkimi przyjęciami czas na odpowiednie ich nakrochmalenie i wyprasowanie, ale dodadzą dekoracji stołu odświętności i uroku. Serwetki (materiałowe lub papierowe) układamy na talerzach. Możemy użyć specjalnych kółek czy obręczy do serwetek lub samodzielnie je złożyć - na pół, w trójkąty albo bardziej finezyjnie.

Wyjątkowy nastrój przy stole dodatkowo wzmocni ustawiony na nim okolicznościowy stroik. Nie musi być duży, wystarczy drobiazg akcentujący daną okazję, święto. Wygląd stołu doskonale odmienia także bukiet. Nie musi być ułożony tradycyjnie ze świeżych kwiatów, zastąpić go może kilka gałązek z młodymi listkami, kilka kolorowych jesiennych liści czy suszone rośliny. Warto też zapalić i ustawić na stole jedną lub kilka świec, np. zapachowych. Drgający płomień nada odrobinę ciepła, magii i tajemniczości.

Jednym z niezwykle ważnych wydarzeń w życiu dziecka i jego rodziny jest pierwsza komunia. Wyjątkowość uroczystości warto zaznaczyć nie tylko odświętnymi strojami czy wyszukanymi potrawami, ale również odpowiednią dekoracją stołu. Specjalne miejsce powinno przypaść dziecku - oznaczmy je białą szarfą, kokardą, wstążeczkami lub niewielkimi bukiecikami kwiatów. Innym rozwiązaniem jest przykrycie oparcia krzesła białą tkaniną.

Na stole można ustawić duży bukiet białych, błękitnych lub jasnoróżowych kwiatów, w takim jednak miejscu, by nie utrudniał gościom dostępu do potraw ani widzenia współbiesiadników. Ciekawym rozwiązaniem jest także przypięcie wzdłuż brzegów obrusa drobnych kwiatów, np. stokrotek, małych różyczek lub konwalii. Dodatkowo można rozrzucić po obrusie płatki białych róż. Przy nakryciach powinny znaleźć się świąteczne serwetki, na rynku dostępnych jest wiele komunijnych wzorów. Warto odpowiednio wcześniej wypróbować i zdecydować się na konkretny sposób ich złożenia. Dobrym pomysłem jest także przewiązanie nóżek kieliszków białymi wstążeczkami.

Niezależnie od sposobu dekoracji komunijnego stołu, pozwólmy dziecku aktywnie włączyć się w przygotowania. Duma z włożonego przez nią czy przez niego wysiłku sprawi, że goście nie zauważą nierówno złożonej serwetki czy krzywo położonego noża, natomiast dziecko poczuje się prawdziwym gospodarzem przyjęcia.

Katarzyna Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Coffee Cooler ~ Gość
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.138