Jak przygotować przyjęcie komunijne

Jak przygotować przyjęcie komunijne

Pierwsza Komunia Święta jest sakramentem przyjęcia pierwszej Eucharystii przez młodego człowieka. To przede wszystkim święto naszego dziecka, dlatego w ten dzień powinno czuć się ważne.

Pierwsza Komunia Święta jest sakramentem przyjęcia pierwszej Eucharystii przez młodego człowieka. To przede wszystkim święto naszego dziecka, dlatego w ten dzień powinno czuć się ważne. Postaraj się spędzić z nim jak najwięcej czasu i nie pozwól, aby nerwowa atmosfera przygotowań przyćmiła duchowy charakter uroczystości. Po tej ważnej ceremonii zazwyczaj planujemy organizację przyjęcia komunijnego. Może się ono ograniczać do małego poczęstunku, czy przygotowania podwieczorku dla zaproszonych gości. Tradycyjnie jednak w Polsce przygotowujemy przyjęcie.

Miejsce przyjęcia i podane potrawy w dużej mierze zależą od zasobności naszego portfela. Możemy je przygotować w domu lub w lokalu. Wprawdzie przyjęcie w lokalu ma wiele zalet, nie trzeba się przejmować wystarczającą ilością miejsca w mieszkaniu i męczyć nad układaniem menu, jest to jednak znaczny koszt mieszczący się w granicach 70-200zł za osobę. Jeśli przygotowujesz przyjęcie w lokalu nie zapomnij o wcześniejszym rozesłaniu zaproszeń tak, aby zaproszeni goście zarezerwowali czas, a osoby nie mogące przybyć na uroczystość wystarczająco wcześnie Cię o tym poinformowały. Z wyprzedzeniem ustal menu, w którym nie powinno zabraknąć potraw lubianych przez dzieci.

Przyjęcie zorganizowane w domu jest bardzo pracochłonne, ale zapewni nam rodzinną i ciepłą atmosferę. Przed rozpoczęciem działań kuchennych sprawdź czy masz wystarczającą ilość krzeseł, czy goście zmieszczą się przy stole, czy dysponujesz wystarczającą ilością zastawy i sztućców. Jeśli nie, zorientuj się czy w twojej okolicy nie mieści się wypożyczalnia.

Z pewnością gospodyni domu podczas obiadu będzie chciała dogodzić podniebieniom wszystkich gości. Najbezpieczniej jest podawać klasyczne ciepłe potrawy. Jako zupę rosół, flaki lub czerwony barszcz. Natomiast na drugie danie możemy przygotować mięsa na 2 lub 3 sposoby, tak aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. W kwestii przystawek panuje całkowita dowolność możemy przygotować półmiski z wędlinami i kilka rodzajów sałatek. Przygotowując wszystko samodzielnie oszacuj listę porcji i koszt zakupów niezbędnych składników tak, aby mieć kontrolę nad wydatkami. Często w ferworze przygotowań nie kontrolujemy co i w jakiej ilości kupujemy. Często przygotowanych potraw jest za dużo i ostatecznie wiele potraw ląduje w koszu. Zastanów się, co jest niezbędne, a z czego możesz spokojnie zrezygnować.

Napoje podawane na przyjęciu powinny uwzględniać zarówno te lubiane przez dzieci jak i przeznaczone raczej dla gości dorosłych. Nie powinno zabraknąć soków, wody mineralnej, można przygotować własny kompot. Nie zapomnijmy o zaopatrzeniu się zarówno w kawę rozpuszczalną jak i parzoną. Na Komunijnym przyjęciu nie powinno być alkoholu, pamiętajmy o potrzebie szczególnej celebracji tej uroczystości.

Przygotowując się do uroczystego obiadu nie zapominajmy o dekoracji stołu.

Komunijny tort to główna atrakcja dla najmłodszych gości. Można przygotować go samodzielnie lub zamówić w cukierni. Oferty cukierni prześcigają się w zdobieniach i wyglądzie tortów: mogą być udekorowane cukrowymi gołąbkami, krzyżem, figurką dziecka, może mieć nawet kształt Biblii. Również rozmiar tortu ma olbrzymie znaczenie. Zamawianie tortu o dwóch kondygnacjach lub dużej masie może nie mieć sensu przy niewielkiej ilości gości. Jeżeli planujesz przygotowanie ciast i innych deserów dopasuj do nich smak tortu tak, aby każdy przysmak był niepowtarzalny.

Przykładowe menu na przyjęcie komunijne:

Przystawka I

- krewetki z awokado

Przystawka II

- półmisek z różnymi wędlinami

- sałatka grecka

- sałatka caprese

Zupa

- rosół z makaronem

II Danie

- pieczone ziemniaki posypane koperkiem

- pieczony indyk

- zrazy po węgiersku

- sałatka z sałaty i pomidorów

- brokuły z wody

- gotowana marchewka z groszkiem

Deser

- lody waniliowe z polewą truskawkową i bakaliami

- ciasto herbaciana rolada

- szarlotka

- sałatka z kiwi i granatem

Tort

- tort czekoladowy

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
11:51, 11.05.2012
JUŻ WIDZĘ JAK OSOBY PO 60 - SIATCE JEDZA TO AWOKADO Z KREWETKAMI
Gość
10:32, 18.04.2012
i znowu propozycja z rosołem i z marchewką z groszkiem

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nie tylko pierogi warto w tej restauracji zjeśc, ale także ruskie i kopytka. Wszystko jest ...
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.335