Jak zrobić doskonałe steki z grilla

Jak zrobić doskonałe steki z grilla

Wspaniały stek w dziesięciu krokach! Wszystko, co trzeba wiedzieć o przygotowaniu mięsa na grilla. I coś dla smakoszy - marynata piwna i musztardowa.

Rozpoczął się sezon na grillowanie. Chętnie spotykamy się z przyjaciółmi w przydomowych ogródkach, przygotowujemy do pieczenia różne produkty, robimy sałatki ze świeżych owoców i warzyw. Jednak nic nie może zastąpić smaku doskonałego steku z grilla. Kluczem do przyrządzenia wyśmienitego dania jest dobór przypraw i odpowiednie warunki pieczenia.

Grilluj z Sokołowem - pyszne mięsa oraz pomocne artykuły

Niezbędne składniki:

- stek,
- czosnek,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- przyprawy, np. kminek, słodka lub ostra papryka w proszku,
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
- cytryna.

Akcesoria:

- grill,
- ostry nóż,
- wyciskacz do czosnku,
- młynek do pieprzu,
- łopatka lub szczypce do mięsa,
- deska do krojenia.

Co powinieneś zrobić:

Krok 1. Wybierz ładny kawałek mięsa, świetnie nadają się polędwica i łopatka wołowa. Najlepiej skorzystaj z oferty zaufanego sklepu, aby mieć pewność, że kupione przez Ciebie mięso jest świeże i wysokiej jakości.

Polecamy mięsa z Sokołowa

Krok 2. Mięso przeznaczone do grillowania, w momencie układania go na ruszcie, powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli jest przechowywane w lodówce, wyjmij je na około 1,5 godziny przed przygotowywaniem do pieczenia. Pokrój mięso w plastry.

Krok 3. Obierz kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań oraz ilości mięsa i zmiażdż je w prasce. Zmiel pieprz ziarnisty, będzie bardziej aromatyczny niż pieprz kupowany w postaci mielonej.

Krok 4. Natrzyj mięso ze wszystkich stron czosnkiem, a następnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, np. kminkiem. Delikatnie wklep przyprawy w stek.

Krok 5. Przetnij cytrynę w poprzek na pół i obficie skrop sokiem steki z obu stron. Następnie skrop mięso oliwą z oliwek, dzięki temu wydobędzie się pełnia smaku dodanych przypraw. Ponadto podczas grillowania unikniemy przywierania steków do rusztu.

Krok 6. Mocno rozgrzewaj grill przez około 10 - 20 minut.

Krok 7. Ułóż steki na ruszcie, zamknij pokrywę i piecz przez 3 - 5 minut w mocno rozgrzanym grillu. Kluczem do uzyskania doskonałych steków jest bardzo wysoka temperatura.

Krok 8. Otwórz pokrywę grilla. Łopatką lub szczypcami do mięsa przekręć steki na drugą stronę i lekko dociśnij do rusztu. Nie używaj widelca, by nie nakłuwać ani nie nacinać powierzchni mięsa, ponieważ utraci ono swoją soczystość.

Krok 9. Zamknij pokrywę, grilluj mięso przez kolejne 3 - 5 minut. Jeśli preferujesz mocniej dopieczone steki, przesuń mięso w mniej rozgrzane miejsce na ruszcie i grilluj jeszcze przez kilka minut z obu stron. Postaraj się nie przypalić steków.

Przeczytaj też: Jak grillować karkówkę

Krok 10. Przełóż steki na podgrzane talerze lub półmiski. Przed rozpoczęciem jedzenia odczekaj 5 minut. Dzięki temu przygotowane mięso zyska wspaniały smak i aromat.

Zamiast nacierać mięso przyprawami i oliwą można także przygotować marynatę z piwa. Do dość dużej miski wlej piwo, dodaj świeżo zmielony pieprz, sól i przyprawę chilli. Wyciśnij sok z połowy limonki i w powstałej marynacie zanurz steki. Całość wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Tuż przed grillowaniem natrzyj mięso niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Doskonałą marynatę możesz także przygotować z oliwy, musztardy Dijon i sosu sojowego. Zmieszaj szklankę oliwy, pół szklanki sosu sojowego, łyżeczkę musztardy, sok z połówki cytryny. Dodaj łyżeczkę kminku, kolendry i brązowego cukru oraz do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Wlej odrobinę piwa i całość zamieszaj. W tak przygotowanej marynacie zanurz steki i wstaw do lodówki na co najmniej 3, a najlepiej na 24 godziny.

Przeczytaj również: Idealne przyprawy do grillowania mięs

Na koniec podajemy kilka wskazówek, jak sprawdzić czy przygotowywane steki są odpowiednio upieczone:

- krwiste - temperatura wewnątrz steku powinna wynosić około 49 - 52°C, jego barwa jest czerwona, mięso jest bardzo sprężyste, miękkie, w dotyku porównywalne do skóry dłoni pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym;

- średnio krwisty - po pokrojeniu stek powinien być w środku w połowie różowy, a temperatura mięsa powinna wynosić około 51 - 60°C;

- średnio dopieczony - temperatura wewnątrz steku powinna wynosić około 63 - 68°C, a po przekrojeniu mięso ma różową, miejscami szarawą barwę;

- dobrze dopieczony, tzw. well done - wewnątrz steku temperatura powinna przekraczać 71°C, a po przekrojeniu mięso nie jest różowe. Stek jest sprężysty, ale znacznie twardszy, w dotyku porównywalny do skóry pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym po zaciśnięciu dłoni w pięść.

Przeczytaj też: Jak grillować baraninę i jagnięcinę

Komentarze (15) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
03:58, 15.09.2013
"Stek siekany wołowy" BOS? To nie są steki, tylko kotlety!
Gość
09:57, 03.05.2013
moim zdaniem to po tak długim czasie będzie podeszwa jak nic. Ja robie tak: wrzucam na bardzo,bardzo rozgrzanego grilla na około 40 sek z każdej strony aby pory sie zamknęły a potem szybko przewracamy na drugą stronę, chwila i znowu przewracamy. Powtarzamy to do czasu upieczenia mięsa (krwiste, średnio wypieczone, wypieczone) dowolnym sposobem np. jego twardość. Mięsa nie przewracamy nakuwając ga tylko łopatką bo soki z środka będą wypływać. Co do solenia mięsa zaraz przed pieczeniem, smażeniem to mit. Pozdrawiam
Gość
11:03, 20.04.2013
Witam, kiedyś nie doceniłam mięsa wołowego o wysokich wartościach odżywczych i kulinarnych. Ale od jakiegoś czasu kupuje produkty BOS z 100% mięsa wołowego bo są wygodne w przyrządzaniu. Wystarczy zamrożony wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Gość
10:26, 31.01.2013
Dzięki, no to jutro do Reala po steki biegnę.
Gość
09:22, 15.01.2013
Ja kupowałam te steki w Realu, ale myślę że są dostępne też w innych marketach. Bardzo pyszne. Szukaj pod nazwą "stek siekany wołowy" marki BOS.
Gość
14:27, 11.01.2013
a gdzie kupowałas te steki? w jakiejś sieci? czy to produkt" regionalny"?
Gość
15:51, 02.01.2013
Ja ostatnio kupiłam sobie steki siekane BOS i powiem Wam, że są rewelacyjne. Najważniejsze, że są produkowane ze 100% wołowiny. Smak po prostu idealny, tylko trzeba umieć je odpowiednio przyrządzić.
Gość
09:24, 12.12.2012
Naciera się solą i pieprzem nawet na minutę przed grilem i bez marynowania dlatego że wołowina błyskawicznie wchłania smaki. Co do czasu grilowania to dla idealnych steków 45sek jedna strona potem kolejne 45 druga (na ogniu aż bucha) i nastepnie ten sam proces po 15 sek na strone (oczywiscie wszystko zależy od jakości mięsa) najlepszy stek średno wysmażony EVER !!! pozdrawiam]
Gość
12:58, 17.07.2012
natrzeć solą przed grilowaniem? To chyba jakieś nieporozumienie...
Gość
09:09, 28.05.2012
wszystko to sie zgadza pod warunkiem ze mamy dostęp do odpowiednio wysezonowanej , dosc tłustej i z dobrym PH , wołowiny . więcej informacji lub gotowe steki Zapraszam http://www.facebook.com/photo.php?fbid=304059669675883&set=a.108956415852877.17852.100002155567046&type=1&theater
Gość
16:57, 13.05.2011
Steków nie soli się przed grillowaniem !!!
Gość
23:05, 01.05.2011
Wysoka temperatura to podstawa przy steku.. ale największym problemem pozostaje wołowina. Niestety w Polsce sprzedaje się niemal wyłącznie tą z gatunków mlecznych a nie mięsnych... a różnica jest zasadnicza.
Gość
18:08, 12.02.2011
co do temperatury to są stopnie Farhenheita a nie Celcjusza... niezłe przepisywanie z angielskiego tekstu....
Gość
00:23, 02.01.2011
to straszne co czytam. zastanawiam się czy osoba piszaca artykuł kiedykolwiek jadła stek i jakim termometrem mierzyła jego tempereturę
Gość
17:41, 11.12.2010
Temperatura wewn. miesa: krwiste 52 stopnie medium 60 well done 71

Przepisy kulinarne:

Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Ciasteczka kruche
Ciasteczka kruche
Z podanych składników dokładnie wyrabiamy ciasto. ...
conchiglioni z kosteczkami schabu z selerem w sosie pleśniowym
conchiglioni z kosteczkami schabu z selerem w sosie pleśniowym
Selery obrać, pokroić w słupki, udusić lekko na patelni z dodatkiem soli i oliwy. Schab ...
Ciasteczka dla każdego
Ciasteczka dla każdego
Z mąki, śmietany, cukru, jajek, proszku do pieczenia i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.857