Jak zrobić doskonałe steki z grilla

Jak zrobić doskonałe steki z grilla

Wspaniały stek w dziesięciu krokach! Wszystko, co trzeba wiedzieć o przygotowaniu mięsa na grilla. I coś dla smakoszy - marynata piwna i musztardowa.

Rozpoczął się sezon na grillowanie. Chętnie spotykamy się z przyjaciółmi w przydomowych ogródkach, przygotowujemy do pieczenia różne produkty, robimy sałatki ze świeżych owoców i warzyw. Jednak nic nie może zastąpić smaku doskonałego steku z grilla. Kluczem do przyrządzenia wyśmienitego dania jest dobór przypraw i odpowiednie warunki pieczenia.

Grilluj z Sokołowem - pyszne mięsa oraz pomocne artykuły

Niezbędne składniki:

- stek,
- czosnek,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- przyprawy, np. kminek, słodka lub ostra papryka w proszku,
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
- cytryna.

Akcesoria:

- grill,
- ostry nóż,
- wyciskacz do czosnku,
- młynek do pieprzu,
- łopatka lub szczypce do mięsa,
- deska do krojenia.

Co powinieneś zrobić:

Krok 1. Wybierz ładny kawałek mięsa, świetnie nadają się polędwica i łopatka wołowa. Najlepiej skorzystaj z oferty zaufanego sklepu, aby mieć pewność, że kupione przez Ciebie mięso jest świeże i wysokiej jakości.

Polecamy mięsa z Sokołowa

Krok 2. Mięso przeznaczone do grillowania, w momencie układania go na ruszcie, powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli jest przechowywane w lodówce, wyjmij je na około 1,5 godziny przed przygotowywaniem do pieczenia. Pokrój mięso w plastry.

Krok 3. Obierz kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań oraz ilości mięsa i zmiażdż je w prasce. Zmiel pieprz ziarnisty, będzie bardziej aromatyczny niż pieprz kupowany w postaci mielonej.

Krok 4. Natrzyj mięso ze wszystkich stron czosnkiem, a następnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, np. kminkiem. Delikatnie wklep przyprawy w stek.

Krok 5. Przetnij cytrynę w poprzek na pół i obficie skrop sokiem steki z obu stron. Następnie skrop mięso oliwą z oliwek, dzięki temu wydobędzie się pełnia smaku dodanych przypraw. Ponadto podczas grillowania unikniemy przywierania steków do rusztu.

Krok 6. Mocno rozgrzewaj grill przez około 10 - 20 minut.

Krok 7. Ułóż steki na ruszcie, zamknij pokrywę i piecz przez 3 - 5 minut w mocno rozgrzanym grillu. Kluczem do uzyskania doskonałych steków jest bardzo wysoka temperatura.

Krok 8. Otwórz pokrywę grilla. Łopatką lub szczypcami do mięsa przekręć steki na drugą stronę i lekko dociśnij do rusztu. Nie używaj widelca, by nie nakłuwać ani nie nacinać powierzchni mięsa, ponieważ utraci ono swoją soczystość.

Krok 9. Zamknij pokrywę, grilluj mięso przez kolejne 3 - 5 minut. Jeśli preferujesz mocniej dopieczone steki, przesuń mięso w mniej rozgrzane miejsce na ruszcie i grilluj jeszcze przez kilka minut z obu stron. Postaraj się nie przypalić steków.

Przeczytaj też: Jak grillować karkówkę

Krok 10. Przełóż steki na podgrzane talerze lub półmiski. Przed rozpoczęciem jedzenia odczekaj 5 minut. Dzięki temu przygotowane mięso zyska wspaniały smak i aromat.

Zamiast nacierać mięso przyprawami i oliwą można także przygotować marynatę z piwa. Do dość dużej miski wlej piwo, dodaj świeżo zmielony pieprz, sól i przyprawę chilli. Wyciśnij sok z połowy limonki i w powstałej marynacie zanurz steki. Całość wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Tuż przed grillowaniem natrzyj mięso niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Doskonałą marynatę możesz także przygotować z oliwy, musztardy Dijon i sosu sojowego. Zmieszaj szklankę oliwy, pół szklanki sosu sojowego, łyżeczkę musztardy, sok z połówki cytryny. Dodaj łyżeczkę kminku, kolendry i brązowego cukru oraz do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Wlej odrobinę piwa i całość zamieszaj. W tak przygotowanej marynacie zanurz steki i wstaw do lodówki na co najmniej 3, a najlepiej na 24 godziny.

Przeczytaj również: Idealne przyprawy do grillowania mięs

Na koniec podajemy kilka wskazówek, jak sprawdzić czy przygotowywane steki są odpowiednio upieczone:

- krwiste - temperatura wewnątrz steku powinna wynosić około 49 - 52°C, jego barwa jest czerwona, mięso jest bardzo sprężyste, miękkie, w dotyku porównywalne do skóry dłoni pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym;

- średnio krwisty - po pokrojeniu stek powinien być w środku w połowie różowy, a temperatura mięsa powinna wynosić około 51 - 60°C;

- średnio dopieczony - temperatura wewnątrz steku powinna wynosić około 63 - 68°C, a po przekrojeniu mięso ma różową, miejscami szarawą barwę;

- dobrze dopieczony, tzw. well done - wewnątrz steku temperatura powinna przekraczać 71°C, a po przekrojeniu mięso nie jest różowe. Stek jest sprężysty, ale znacznie twardszy, w dotyku porównywalny do skóry pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym po zaciśnięciu dłoni w pięść.

Przeczytaj też: Jak grillować baraninę i jagnięcinę

Komentarze (15) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
03:58, 15.09.2013
"Stek siekany wołowy" BOS? To nie są steki, tylko kotlety!
Gość
09:57, 03.05.2013
moim zdaniem to po tak długim czasie będzie podeszwa jak nic. Ja robie tak: wrzucam na bardzo,bardzo rozgrzanego grilla na około 40 sek z każdej strony aby pory sie zamknęły a potem szybko przewracamy na drugą stronę, chwila i znowu przewracamy. Powtarzamy to do czasu upieczenia mięsa (krwiste, średnio wypieczone, wypieczone) dowolnym sposobem np. jego twardość. Mięsa nie przewracamy nakuwając ga tylko łopatką bo soki z środka będą wypływać. Co do solenia mięsa zaraz przed pieczeniem, smażeniem to mit. Pozdrawiam
Gość
11:03, 20.04.2013
Witam, kiedyś nie doceniłam mięsa wołowego o wysokich wartościach odżywczych i kulinarnych. Ale od jakiegoś czasu kupuje produkty BOS z 100% mięsa wołowego bo są wygodne w przyrządzaniu. Wystarczy zamrożony wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Gość
10:26, 31.01.2013
Dzięki, no to jutro do Reala po steki biegnę.
Gość
09:22, 15.01.2013
Ja kupowałam te steki w Realu, ale myślę że są dostępne też w innych marketach. Bardzo pyszne. Szukaj pod nazwą "stek siekany wołowy" marki BOS.
Gość
14:27, 11.01.2013
a gdzie kupowałas te steki? w jakiejś sieci? czy to produkt" regionalny"?
Gość
15:51, 02.01.2013
Ja ostatnio kupiłam sobie steki siekane BOS i powiem Wam, że są rewelacyjne. Najważniejsze, że są produkowane ze 100% wołowiny. Smak po prostu idealny, tylko trzeba umieć je odpowiednio przyrządzić.
Gość
09:24, 12.12.2012
Naciera się solą i pieprzem nawet na minutę przed grilem i bez marynowania dlatego że wołowina błyskawicznie wchłania smaki. Co do czasu grilowania to dla idealnych steków 45sek jedna strona potem kolejne 45 druga (na ogniu aż bucha) i nastepnie ten sam proces po 15 sek na strone (oczywiscie wszystko zależy od jakości mięsa) najlepszy stek średno wysmażony EVER !!! pozdrawiam]
Gość
12:58, 17.07.2012
natrzeć solą przed grilowaniem? To chyba jakieś nieporozumienie...
Gość
09:09, 28.05.2012
wszystko to sie zgadza pod warunkiem ze mamy dostęp do odpowiednio wysezonowanej , dosc tłustej i z dobrym PH , wołowiny . więcej informacji lub gotowe steki Zapraszam http://www.facebook.com/photo.php?fbid=304059669675883&set=a.108956415852877.17852.100002155567046&type=1&theater
Gość
16:57, 13.05.2011
Steków nie soli się przed grillowaniem !!!
Gość
23:05, 01.05.2011
Wysoka temperatura to podstawa przy steku.. ale największym problemem pozostaje wołowina. Niestety w Polsce sprzedaje się niemal wyłącznie tą z gatunków mlecznych a nie mięsnych... a różnica jest zasadnicza.
Gość
18:08, 12.02.2011
co do temperatury to są stopnie Farhenheita a nie Celcjusza... niezłe przepisywanie z angielskiego tekstu....
Gość
00:23, 02.01.2011
to straszne co czytam. zastanawiam się czy osoba piszaca artykuł kiedykolwiek jadła stek i jakim termometrem mierzyła jego tempereturę
Gość
17:41, 11.12.2010
Temperatura wewn. miesa: krwiste 52 stopnie medium 60 well done 71

Przepisy kulinarne:

Ciasteczka kruche
Ciasteczka kruche
Z podanych składników dokładnie wyrabiamy ciasto. ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Ciasteczka
Ciasteczka "Pierścionki"
Dokładnie siekamy margarynę z mąką, śmietaną, drożdżami i żółtkami. Zagniatamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Nie mogę obejść się bez kawy, dla mnie kawa to konieczność. Codziennie obowiązkowo jedna ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.792