Kiszenie

Kiszenie

Kiszenie, nazywane również kwaszeniem, jest prostym i dość tanim domowym sposobem na konserwowanie żywności.

Kiszenie, nazywane również kwaszeniem, jest prostym i dość tanim domowym sposobem na konserwowanie żywności. Prawidłowy przebieg kiszenia zależy od zawartości cukrów i wody oraz utrzymania średniej temp. 15-20°C. Kisić możemy w drewnianych beczkach, słojach lub betonowych silosach. Podczas fermentacji oprócz kwasu mlekowego powstają niewielkie ilości alkoholu i kwasu octowego, mające wpływ na odpowiedni smak i zapach kiszonych produktów.

Nie potrzebujesz do tego kosztownych urządzeń oraz przypraw, a przygotowane przez Ciebie kiszonki są wysokowartościowe i bogate w witaminy - pamiętajmy o tym zwłaszcza w okresie zimowym. Najczęściej kisimy kapustę białą, czerwoną i włoską oraz ogórki. Ponadto warto też pamiętać o fasolce szparagowej, cukinii, pomidorach, burakach, papryce i grzybach. Pamiętaj, że warzywa i owoce, które chcesz kisić, powinny być najlepszej jakości, dokładnie umyte. Większe warzywa takie jak dynie czy cukinie przed kwaszeniem należy pokroić w kostkę. Coraz większą popularność zyskują soki z kwaszonek. Wraca się do picia ich w gorące dni jako napojów orzeźwiających lub do zakwaszania potraw.


Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
15:57, 14.10.2015
dzięki za to XD
Gość
18:28, 24.09.2013

Polecane przepisy:

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.417
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});