Przyrządzanie drobiu

Przyrządzanie drobiu

Co zrobić aby kaczka nie była zbyt twarda a kurczak "wiórowaty"? Kluczem do wspaniale przyrządzonego drobiu jest odpowiedni czas obróbki. Pokazujemy to w praktycznych tabelach!

Wydawać by się mogło, że dania z drobiu: kury, kaczki, gęsi czy indyka to bardzo prosta sprawa. Nic bardziej mylnego, gdyż każdy rodzaj mięsa drobiowego wymaga "odpowiedniego traktowania". Wszyscy się zgodzą, że jest to mięso dość chude, miękkie i lekkostrawne, ale zarazem suche i przez niektórych określane jako "wiórowate". Skąd ta nazwa? Tak określane jest mięso, które jest źle przygotowane, zbyt długo pieczone lub smażone, suche, bez smaku i aromatu. Zastosowanie drobiu w kulinariach jest bardzo szerokie. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia, grillowania oraz gotowania na parze. Wyśmienicie łączy się z warzywami, owocami, produktami zbożowymi czy roślinami strączkowymi.

Jednak, aby się cieszyć głębią smaku i aromatu drobiu, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a przede wszystkim o odpowiednim czasie obróbki termicznej mięsa. Oto kilka niezbędnych informacji dla każdego kuchcika:

GATUNEK DROBIU WIEK I CIĘŻAR ILOŚĆ PORCJI SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA ( i czas)
KURY
- młode kurczęta 4 tygodnie, około 700g 1 porcja - pieczenie, duszenie - 12 minut
- kurczaki (brojlery) 7-10 tygodni, około 700-1600g 2-4 porcji - pieczenie w całości lub na grillu - 25-45 minut

 

- duszenie lub smażenie w głębokim tłuszczu - 8-12 minut

- kury na zupę 12-15 miesięcy, około 1500-2500g 3-6 porcji - gotowanie -120-200 minut
INDYKI
- młody indyk 2 miesiące, 2000-5000g 6-15 porcji - pieczenie w całości - 120 -200 minut
- indyk/ indyczka 3-7 miesięcy, 5000-7500g 15-20 porcji - pieczenie: pierś - 30 minut udko i noga - 45 minut

 

- smażenie: sznycel- 6-10 minut

KACZKI
- młoda kaczka 8 tygodni, 1500-2000g 2-4 porcje - pieczenie lub grillowanie - 50-70 minut
- młoda kaczka 6-8 miesięcy, 2000-3000g 4 porcje - pieczenie lub grillowanie - 50-70 minut
- kaczka powyżej 1 roku, 2000-3000g 4 porcje - pieczenie lub duszenie - 60-100 minut
GĘSI
- młoda gęś 3-5 miesięcy, 3000-4000g 4-6 porcji - pieczenie - 100 minut
- młoda gęś 10-12 miesięcy, 4000-6000g 6-8 porcji - pieczenie - 150 minut
- gęś powyżej 1 roku, 5000-6500g 6-8 porcji - pieczenie lub duszenie - 180 minut
PERLICZKI
- młoda perliczka do 1 roku, 1000-1400g 2 porcje - pieczenie - 20-30 minut
- perliczka powyżej 1 roku, 1200-1500g 2 porcje - pieczenie i duszenie - 60 minut
GOŁĄB
- młody gołąb do 1 roku, 1000-1400g 1 porcja - pieczenie, grillowanie - 10-15 minut
- gołąb powyżej 1 roku, 1200-1500g 1 porcja - duszenie - 40 minut

Przed przygotowaniem mięsa, zapoznaj się również z jego najważniejszymi cechami, dotyczącymi świeżości:

CECHY MIĘSO ŚWIEŻE MIĘSO O WĄTPLIWEJ ŚWIEŻOŚCI MIĘSO NIEŚWIEŻE
BARWA bladoróżowa do czerwonej ciemna szara lub zielonkawa, ciemna
ZAPACH charakterystyczny lekko kwaśny, stęchły gnilny
KONSYSTENCJA jędrna, elastyczna, po naciśnięciu palcem zagłębienie szybko się wyrównuje mniej elastyczna, miękka, po naciśnięciu palcem dołek wyrównuje się wolniej miękka, mazista, ciągliwa, brak elastyczności
POWIERZCHNIA sucha, matowa wilgotna, lepka, pokryta śluzem bardzo sucha lub bardzo wilgotna, lepka i oślizła
PRZEKRÓJ lekko wilgotny, sok przezroczysty ciemniejszy niż powierzchnia, wilgotny, nieco lepki, sok mętny lepki, sok bardzo mętny

 

 

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.144