Ryba na parze - dorsz w sosie holenderskim

Ryba na parze - dorsz w sosie holenderskim

Wspaniały dorsz w sosie holenderskim w 12 prostych krokach! Zdrowe danie, które zaspokoi wybrednych smakoszy. Polecamy nie tylko miłośnikom ryb!

Gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowywania gorących posiłków. Potrawy zachowują większość witamin i składników mineralnych, ponieważ nie są one wypłukiwane przez wodę. Wbrew powszechnej opinii produkty gotowane na parze nie są mdłe ani nieatrakcyjne. Wystarczy odpowiednio je przygotować i podać. Szczególnie polecamy dorsza w sosie holenderskim, zwłaszcza, że Polacy zjadają zdecydowanie zbyt mało ryb.

Od tego pysznego dania dzieli Cię zaledwie 12 prostych kroków.

Produkty, które są Ci potrzebne:

- filety z dorsza - 4 sztuki (175g każdy),

- cytryna - 1 sztuka,

- szalotka - 4 sztuki,

- masło - 100g,

- żółtka - 4 sztuki,

- szczypiorek - wedle uznania,

- sól,

- pieprz mielony,

- świeżo starta gałka muszkatołowa.

Niezbędne akcesoria:

- parowar lub garnek do gotowania na parze,

- ostry nóż bez ząbków,

- płaska, szklana miska,

- folia spożywcza,

- miseczka,

- garnek,

- ubijak.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Opłucz filety pod bieżąca, zimną wodą, a następnie osusz je.

Krok 2. Ułóż je w płytkim szklanym naczyniu.

Krok 3. Drobno pokrój szalotki, wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4. W miseczce zmieszaj szalotki, połowę soku z cytryny, sól oraz pieprz.

Krok 5. Powstałą marynatą natrzyj przygotowane wcześniej filety, zakryj naczynie folią spożywczą i całość odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 6. Wyjmij dorsza z marynaty.

Krok 7. Ułóż rybę na najniższym poziomie parowaru i gotuj przez około 15-30 minut, aż ryba będzie miękka. Na wyższych możesz położyć warzywa, np. marchewkę i brokuły - będą pięknie komponowały się z dorszem.

Krok 8. Rozpuść masło.

Krok 9. Żółtka ubij z pozostałym sokiem z cytryny na pienistą masę.

Krok 10. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Krok 11. Miskę z żółtkami włóż do garnka z gotującą się wodą. Cały czas ubijając, powoli dodawaj rozpuszczone masło. Pilnuj, by sos się nie zagotował.

Krok 12. Polej dorsza gorącym sosem.

Smacznego!

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Margareta
11:10, 17.12.2012
Przepis jest rewelacyjny, ale zamiast parowaru bym użyła papieru saga, wydaje mi się, że z niego potrawy gotowane na parze są jeszcze bardziej aromatyczne i pachnące.

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ciekawe! tu jest jeszcze artykuł o innych dziwnych smakach z równych stron świata :) ...
Ja ostatnio zrobiłam zamiast drinka likier. Kupiłam mleczko skondensowane słodkie, dodałam ...
Tzatziki Prymat ~ Gość
jak kolejorz bawi sie
Kasze na parze ~ Gość
Należy zalać kaszę wrzącą wodą i potem gotować w parowarze do momentu, aż wchłonie cała ...
Banana Daiquiri ~ Gość
Dla mnie niezbyt smaczny - za dużo rumu. Dolałam więcej likieru bananowego i to zdecydowanie ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.358