Ryba na parze - dorsz w sosie holenderskim

Ryba na parze - dorsz w sosie holenderskim

Wspaniały dorsz w sosie holenderskim w 12 prostych krokach! Zdrowe danie, które zaspokoi wybrednych smakoszy. Polecamy nie tylko miłośnikom ryb!

Gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowywania gorących posiłków. Potrawy zachowują większość witamin i składników mineralnych, ponieważ nie są one wypłukiwane przez wodę. Wbrew powszechnej opinii produkty gotowane na parze nie są mdłe ani nieatrakcyjne. Wystarczy odpowiednio je przygotować i podać. Szczególnie polecamy dorsza w sosie holenderskim, zwłaszcza, że Polacy zjadają zdecydowanie zbyt mało ryb.

Od tego pysznego dania dzieli Cię zaledwie 12 prostych kroków.

Produkty, które są Ci potrzebne:

- filety z dorsza - 4 sztuki (175g każdy),

- cytryna - 1 sztuka,

- szalotka - 4 sztuki,

- masło - 100g,

- żółtka - 4 sztuki,

- szczypiorek - wedle uznania,

- sól,

- pieprz mielony,

- świeżo starta gałka muszkatołowa.

Niezbędne akcesoria:

- parowar lub garnek do gotowania na parze,

- ostry nóż bez ząbków,

- płaska, szklana miska,

- folia spożywcza,

- miseczka,

- garnek,

- ubijak.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Opłucz filety pod bieżąca, zimną wodą, a następnie osusz je.

Krok 2. Ułóż je w płytkim szklanym naczyniu.

Krok 3. Drobno pokrój szalotki, wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4. W miseczce zmieszaj szalotki, połowę soku z cytryny, sól oraz pieprz.

Krok 5. Powstałą marynatą natrzyj przygotowane wcześniej filety, zakryj naczynie folią spożywczą i całość odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 6. Wyjmij dorsza z marynaty.

Krok 7. Ułóż rybę na najniższym poziomie parowaru i gotuj przez około 15-30 minut, aż ryba będzie miękka. Na wyższych możesz położyć warzywa, np. marchewkę i brokuły - będą pięknie komponowały się z dorszem.

Krok 8. Rozpuść masło.

Krok 9. Żółtka ubij z pozostałym sokiem z cytryny na pienistą masę.

Krok 10. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Krok 11. Miskę z żółtkami włóż do garnka z gotującą się wodą. Cały czas ubijając, powoli dodawaj rozpuszczone masło. Pilnuj, by sos się nie zagotował.

Krok 12. Polej dorsza gorącym sosem.

Smacznego!

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Margareta
11:10, 17.12.2012
Przepis jest rewelacyjny, ale zamiast parowaru bym użyła papieru saga, wydaje mi się, że z niego potrawy gotowane na parze są jeszcze bardziej aromatyczne i pachnące.

Przepisy kulinarne:

Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ciekawy artykuł - niestety na temat soi powstało dużo informacji nie popartych żadnymi ...
jnfnkljklfnkljnnfgvasdf PERDOL SIE DZIFKO
Groch szaro zolty, twardy. Sensacje zoladkowe zapewnione
Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.442