Jak zrobić muesli

Jak zrobić muesli

Muesli obniżające cholesterol, tropikalne, orzechowe... Samodzielne przygotowanie muesli w domu jest znacznie tańsze i zdrowsze niż te dostępne w sklepie

Samodzielne przygotowanie muesli w domu pozwala dostosować jego smak do indywidualnych preferencji, a ponadto jest znacznie tańsze niż to dostępne w sklepie. Łatwiej też przyrządzić je niż granolę, która wymaga uruchamiania piekarnika. Wymieszaj tylko składniki w dużej misce, a następnie przesyp do zamykanego szczelnie pojemnika. To wszystko!

Jeśli znalezienie prasowanych ziaren w zwykłym supermarkecie jest problemem, spróbuj kupić je w sklepie ze zdrową żywnością lub przez internet. Możesz też zamienić niedostępne w danym momencie składniki odpowiednią ilością tych, które masz pod ręką.

Muesli "Cztery Zboża"

Składniki

1 szklanka średnio lub grubo prasowanych ziaren owsa/ płatków owsianych
1 szklanka prasowanych ziaren żyta
1 szklanka płatków pszenno-żytnich
1 szklanka prasowanych ziaren pszenicy
1/2 szklanki suszonych daktyli
1/2 szklanki siekanych orzechów lub migdałów/ płatków migdałowych
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki rodzynek

Muesli obniżające cholesterol

Ten przepis inspirowany jest zaleceniami dietetycznymi dr Davida Jenkinsa, który wyróżnia kilka "superproduktów" obniżających cholesterol. Należą do nich między innymi migdały, błonnik z ziaren owsa i jęczmienia oraz mleko sojowe, z którym najlepiej podawać jest przygotowaną mieszankę.

Składniki

3 szklanki średnio lub grubo prasowanych ziaren owsa
3 szklanki prasowanych ziaren jęczmienia

2 szklanki siekanych migdałów/ płatków migdałowych

1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki drobno krojonych suszonych śliwek

Musli tropikalne

Składniki

1 szklanka średnio lub grubo prasowanych ziaren owsa
1 szklanka prasowanych ziaren żyta
1 szklanka płatków pszenicznych
1 szklanka wiórków lub płatków kokosowych (niesłodzonych, niekonserwowanych siarką)
1/2 szklanki suszonej papai
1/2 szklanki suszonego ananasa
1/2 szklanki siekanych orzeszków makadamia

Muesli orzechowe

Nie tylko dla miłośników orzechów w każdej postaci, ale również sportowców, którzy po forsownym treningu odbudują swoje zasoby energii dzięki zdrowym tłuszczom, kwasom tłuszczonym omega-3 i przeciwutleniaczom zawartym w tej pysznej przekąsce.

Składniki

2 szklanki średnio lub grubo prasowanych ziaren owsa
2 szklanki prasowanych ziaren jęczmienia
1/4 szklanki siekanych migdałów
1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki siekanych orzeszków pekan
1/4 szklanki łuskanych pistacji
1 szklanka rodzynek

Inne dodatki

Tak naprawdę nie ma złego czy dobrego sposobu na przyrządzenie muesli. Powyższe przepisy to tylko pewne sugestie, od których możesz zacząć. Jeśli chcesz poeksperymentować, wypróbuj w tym celu na przykład:

- ananas - świeży lub suszony

- banany

- brzoskwinie

- cząstki pomarańczy lub grejpfruta

- jabłka

- jagody

- kiełki pszeniczne

- kulki lub krojone kawałki melona

- maliny

- migdały

- morele - świeże lub suszone

- niesolone orzeszki sojowe

- orzechy brazylijskie

- orzechy laskowe

- orzechy pekan

- orzechy włoskie

- orzeszki makadamia

- otręby

- pestki dyni

- pistacje

- płatki czekoladowe

- porzeczki

- rodzynki

- siemię lniane

- suszone czipsy jabłkowe

- suszone daktyle

- suszone figi

- suszone płatki bananowe

- suszone śliwki

- świeże lub suszone mango

- wiórki/płatki kokosowe

- wiśnie - świeże lub suszone

- ziarna słonecznika

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
18:46, 03.04.2013

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Parówki w koszulkach
Parówki w koszulkach
Piekarnik z termoobiegiem ustawiamy na 200°C.Rozwijamy ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.147