Jak przygotować karczochy

Jak przygotować karczochy

Spójrzmy prawdzie w oczy. Zazwyczaj unikamy przygotowania tego, co jest dla nas trudne i skomplikowane... a prawda jest taka, że karczochy to bardzo prosta sprawa. Oto nasz praktyczny przewodnik.

Karczoch należy do tej samej rodziny, co bardzo dobrze znany w Polsce słonecznik. Wśród warzyw otrzymał miano "kwiatu", gdyż w środku, pod warstwą twardych liści znajduje się piękny, niebiesko-fioletowy pąk. Karczochy są dostępne w sklepach przez cały rok. Jednak najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata, dojrzewające w pełnym słońcu.

Aby wybrać jak najlepszy i najświeższy okaz, należy zwrócić uwagę, przede wszystkim na barwę. Karczoch powinien być cały zielony, z twardymi i ostrymi liśćmi. Po nacięciu lub złamaniu liścia, powinien wypływać z niego świeży sok. Zakupionego karczocha najlepiej od razu przygotować, jeśli jednak pozostawiamy go na później, należy go przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na warzywa lub szczelnie owiniętego w folię. Warzywo to, można również zamrozić i przechowywać do kilku miesięcy, w temperaturze do - 18°C.

Przygotowanie karczocha wymaga trochę pracy i cierpliwości. Niam.pl, pomoże Ci się z tym uporać.

Przygotuj:

- ostry nóż ze stali nierdzewnej, gdyż użycie innego może powodować zmianę koloru warzywa.

- 1 cytrynę (sokiem z cytryny skrapiaj nacięcia, aby liście nie czerniały)

1. Należy dokładnie opłukać karczochy a następnie ostrym nożem obciąć około 4cm łodygi.

1

2. Odrywamy warstwowo, ostrożnie nożem kolejne liście.

2

3. Odcinamy czubek.

3

4. Na koniec pozostałe u nasady kwiatostanu łodygę.

5

5. Obrany w ten sposób karczoch można poddać w całości obróbce termicznej lub przekroić na mniejsze kawałki.

Największą popularnością karczochy cieszą się w kuchni śródziemnomorskiej. Można je przygotowywać na wszystkie możliwe sposoby: gotować, smażyć, piec i grillować. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ugotowane na parze. Do dań z dodatkiem karczochów podajemy białe, wytrawne wino.

Dla wprawionych w obieraniu karczochów, polecamy równie ciekawą zabawę. Warzywo to można wykorzystać jako naczynie - salaterkę, na sałatkę lub deser, używając do jej wykonania odpowiednich narzędzi do carvingu. AP

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Kompot świąteczny po Karaibach
Kompot świąteczny po Karaibach
W dużym garnku zalej susz kompotowy wodą do pełna i odstaw na godzinę. Po godzinie wstaw ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.518