Jak przygotować karczochy

Jak przygotować karczochy

Spójrzmy prawdzie w oczy. Zazwyczaj unikamy przygotowania tego, co jest dla nas trudne i skomplikowane... a prawda jest taka, że karczochy to bardzo prosta sprawa. Oto nasz praktyczny przewodnik.

Karczoch należy do tej samej rodziny, co bardzo dobrze znany w Polsce słonecznik. Wśród warzyw otrzymał miano "kwiatu", gdyż w środku, pod warstwą twardych liści znajduje się piękny, niebiesko-fioletowy pąk. Karczochy są dostępne w sklepach przez cały rok. Jednak najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata, dojrzewające w pełnym słońcu.

Aby wybrać jak najlepszy i najświeższy okaz, należy zwrócić uwagę, przede wszystkim na barwę. Karczoch powinien być cały zielony, z twardymi i ostrymi liśćmi. Po nacięciu lub złamaniu liścia, powinien wypływać z niego świeży sok. Zakupionego karczocha najlepiej od razu przygotować, jeśli jednak pozostawiamy go na później, należy go przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na warzywa lub szczelnie owiniętego w folię. Warzywo to, można również zamrozić i przechowywać do kilku miesięcy, w temperaturze do - 18°C.

Przygotowanie karczocha wymaga trochę pracy i cierpliwości. Niam.pl, pomoże Ci się z tym uporać.

Przygotuj:

- ostry nóż ze stali nierdzewnej, gdyż użycie innego może powodować zmianę koloru warzywa.

- 1 cytrynę (sokiem z cytryny skrapiaj nacięcia, aby liście nie czerniały)

1. Należy dokładnie opłukać karczochy a następnie ostrym nożem obciąć około 4cm łodygi.

1

2. Odrywamy warstwowo, ostrożnie nożem kolejne liście.

2

3. Odcinamy czubek.

3

4. Na koniec pozostałe u nasady kwiatostanu łodygę.

5

5. Obrany w ten sposób karczoch można poddać w całości obróbce termicznej lub przekroić na mniejsze kawałki.

Największą popularnością karczochy cieszą się w kuchni śródziemnomorskiej. Można je przygotowywać na wszystkie możliwe sposoby: gotować, smażyć, piec i grillować. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ugotowane na parze. Do dań z dodatkiem karczochów podajemy białe, wytrawne wino.

Dla wprawionych w obieraniu karczochów, polecamy równie ciekawą zabawę. Warzywo to można wykorzystać jako naczynie - salaterkę, na sałatkę lub deser, używając do jej wykonania odpowiednich narzędzi do carvingu. AP

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:54, 03.10.2015
O dupe rozbic stronka reklamy i reklamy siewpierdzielaja nie polecam, nic nie da sie poczytac

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.592