Jak przygotować karczochy

Jak przygotować karczochy

Spójrzmy prawdzie w oczy. Zazwyczaj unikamy przygotowania tego, co jest dla nas trudne i skomplikowane... a prawda jest taka, że karczochy to bardzo prosta sprawa. Oto nasz praktyczny przewodnik.

Karczoch należy do tej samej rodziny, co bardzo dobrze znany w Polsce słonecznik. Wśród warzyw otrzymał miano "kwiatu", gdyż w środku, pod warstwą twardych liści znajduje się piękny, niebiesko-fioletowy pąk. Karczochy są dostępne w sklepach przez cały rok. Jednak najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata, dojrzewające w pełnym słońcu.

Aby wybrać jak najlepszy i najświeższy okaz, należy zwrócić uwagę, przede wszystkim na barwę. Karczoch powinien być cały zielony, z twardymi i ostrymi liśćmi. Po nacięciu lub złamaniu liścia, powinien wypływać z niego świeży sok. Zakupionego karczocha najlepiej od razu przygotować, jeśli jednak pozostawiamy go na później, należy go przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na warzywa lub szczelnie owiniętego w folię. Warzywo to, można również zamrozić i przechowywać do kilku miesięcy, w temperaturze do - 18°C.

Przygotowanie karczocha wymaga trochę pracy i cierpliwości. Niam.pl, pomoże Ci się z tym uporać.

Przygotuj:

- ostry nóż ze stali nierdzewnej, gdyż użycie innego może powodować zmianę koloru warzywa.

- 1 cytrynę (sokiem z cytryny skrapiaj nacięcia, aby liście nie czerniały)

1. Należy dokładnie opłukać karczochy a następnie ostrym nożem obciąć około 4cm łodygi.

1

2. Odrywamy warstwowo, ostrożnie nożem kolejne liście.

2

3. Odcinamy czubek.

3

4. Na koniec pozostałe u nasady kwiatostanu łodygę.

5

5. Obrany w ten sposób karczoch można poddać w całości obróbce termicznej lub przekroić na mniejsze kawałki.

Największą popularnością karczochy cieszą się w kuchni śródziemnomorskiej. Można je przygotowywać na wszystkie możliwe sposoby: gotować, smażyć, piec i grillować. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ugotowane na parze. Do dań z dodatkiem karczochów podajemy białe, wytrawne wino.

Dla wprawionych w obieraniu karczochów, polecamy równie ciekawą zabawę. Warzywo to można wykorzystać jako naczynie - salaterkę, na sałatkę lub deser, używając do jej wykonania odpowiednich narzędzi do carvingu. AP

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.787