10 przesądów związanych z jedzeniem

10 przesądów związanych z jedzeniem

Większość z nas na pewno wierzy w przesądy. Czarny kot i drabina to rzeczy dobrze nam znane. Jednak jak to jest z jedzeniem? Czy jesteśmy jedynym przesądnym narodem?

1. Sól

Sól jeszcze do całkiem niedawna była produktem bardzo kosztownym i pożądanym. Nic dziwnego więc, że jej utrata wzbudzała wielkie emocje prowadzące do kłótni. Wspomnienie tamtych czasów przetrwało w wierzeniu, jakoby rozsypanie soli zwiastować miało niezłą awanturę. Można jednak jej zapobiec, trzykrotnie rzucając za siebie przez lewe ramię... szczyptę soli.

Ale rozsypywanie soli może mieć też pozytywne skutki, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z solą egzorcyzmowaną. Oczyszcza ona miejsca skażone działaniami sił diabelskich, czyli na przykład takie, gdzie odbywały się rytuały pogańskie lub spirytystyczne. Sól chronić miała również mieszkania, pola i zagrody, wobec których istniało podejrzenie, że ktoś rzucił na nie urok. Wiara w oczyszczającą moc soli wiązała się zapewne z jej właściwościami konserwującymi, a więc chroniącymi od zepsucia. Arabowie stawiają przed swymi gośćmi naczynie z solą po to, by zapewnić o czystych zamiarach względem przybyszów.

W krajach anglosaskich natomiast istnieje przesąd zabraniający dosalania komuś potrawy na jego talerzu. Każdy powinien sam się obsłużyć, w przeciwnym razie osoba soląca "przysoli" nam niedługo w innej dziedzinie życia, wyświadczając niedźwiedzią przysługę.

2. Przesądy wigilijne

Ze świętami Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilią, związane jest wiele przesądów mających zapewnić pomyślność w nadchodzącym nowym roku. Najwięcej szczęścia towarzyszyć będzie osobie, która znajdzie migdał w świątecznym cieście.

Przed jego upieczeniem natomiast każdy członek rodziny powinien przemieszać je trochę łyżką. Koniecznie muszą to zrobić zwłaszcza młode, niezamężne dziewczęta, których pech w nadchodzącym roku objawi się w tym, że nie znajdą kawalera dla siebie.

Aby zapewnić sobie nie tylko pomyślność, ale też obfitość pokarmu i ogólny dobrobyt, podczas wieczerzy trzeba jeść dużo i do syta, a do portfela włożyć łuskę z wigilijnego karpia.

3. Czosnek

Wiara w to, że czosnek chroni przed siłami nieczystymi wywodzi się z Grecji, gdzie "popularne" było obrzucanie się klątwami niewielkiego kalibru. Nosiły one miano "złego oka", o którym słychać tu i ówdzie także w Polsce. Aby uchronić się przed niefortunnymi skutkami takiego przekleństwa, należy mieć przy sobie trochę czosnku albo stosować spore jego ilości w codziennej diecie. Również warkocze czosnku w kuchni to nie tylko ozdoba, ale skuteczne remedium na działalność złych mocy. Ogólnie wiadomo też, że zapach czosnku odstrasza wampiry. I nie tylko...

4. Jajka

Do niedawna jeszcze na Wyspach Brytyjskich popularny był przesąd, że po zjedzeniu jajka należy bezwzględnie zniszczyć jego skorupkę, a co najmniej ją przedziurawić na spodzie. W przeciwnym razie morska wiedźma mogła ją wykorzystać do budowy swojej łódki, którą wypływała w morze, aby wywoływać sztormy i burze.

W kontynentalnej części Europy wierzono natomiast, że jajko zakopane na polu zapewniało obfitość plonów. Z zawartości jajka odczytywało się znaki dotyczące przyszłości. Ciemna plama na żółtku to zły omen, dwa żółtka w jednym jajku z kolei oznaczały, że w najbliższym czasie spodziewać się należy wiadomości o zawarciu małżeństwa. Rzadki przypadek jajka, w którym w ogóle nie ma żółtka, to znak najgorszy z możliwych, zwiastujący prawdziwie wielkie nieszczęście.

5. Przesądy ślubne

Najbardziej rozpowszechnionym zwyczajem jest obsypywanie świeżo poślubionej pary ziarnami ryżu lub jęczmienia. Ma to zapewnić rychłe i udane potomstwo, liczne i zdrowe. Aby dobrze gospodarować w przyszłości, panna młoda w podszewce swojej sukni zaszywa okruszek chleba i odrobinę cukru (chociażby kryształek). Ciekawym zwyczajem przy wejściu na wesele jest podanie nowożeńcom tacy z dwoma kieliszkami, które trzeba wychylić do dna. W jednym z nich znajduje się woda, w drugim - wódka. Ten kto trafi na ów drugi kieliszek, będzie w związku przewodził.

6. Drób

W epoce filetów drobiowych coraz rzadziej spotyka się zwyczaj rozrywania przez dwie osoby kurzego obojczyka. Używa się do tego małych palców rąk, a osobie, której przypadnie dłuższa część, będzie towarzyszyło więcej szczęścia. Ma też ona prawo do wypowiedzenia życzenia. Innym przesądem, tym razem pochodzącym z Bliskiego Wschodu jest wiara w to, że spożycie serc ptasich czyni ze zjadającego tchórza.

7. Przesądy azjatyckie

Wiele przesądów azjatyckich związanych jest ze specyfiką tamtejszych języków. Znaki, których używa się do zapisania na przykład nazw produktów spożywczych, często układają się bowiem fonetycznie w rozmaite hasła i wyrazy. Dlatego też lepiej nie obdarowywać drogich osób gruszkami, ponieważ słowo "gruszka" wymawia się tak samo jak zwrot "rozstawać się". Z kolei kandydaci na studia w Tajwanie przed przystąpieniem do egzaminu wstępnego na uczelnię powinni zjeść specjalną bułkę, ciastko i pieróg ryżowy, ponieważ nazwy tych dań układają się w zdanie "dostać się wysoko na liście wyników".

Azjaci nigdy nie wbiją pionowo w potrawę pałeczek służących do jedzenia, ponieważ miseczka z tak sterczącymi pałeczkami przypomina czarę z kadzidełkami, które zapala się, aby oddać cześć zmarłym przodkom.

8. Ciąża

Z ciążą związane są chyba najbardziej absurdalne przesądy, jakie kiedykolwiek można było wymyślić. Te dotyczące jedzenia nie należą tu do wyjątków. Według jednego z nich mianowicie, przyszła mama nie powinna dzielić się jedzeniem, bo po rozwiązaniu będzie miała mało pokarmu. Inna "mądrość" głosi, że jedzenie truskawek powoduje powstanie u dziecka tak zwanych znamion truskawkowych. Są to czerwone bąble rzeczywiście przypominające truskawki, ale ich przyczyną jest powiększenie naczyń krwionośnych, które ustępuje samoistnie po około czterech miesiącach.

9. Chleb

Wciąż jeszcze dość szeroko rozpowszechniona jest wiara w to, że chleb (i inne wypieki) należy pobłogosławić znakiem krzyża tuż po włożeniu do pieca. Jedni twierdzą, że chroni to przed złym duchem, który może usiąść na bochenku, nie pozwalając ciastu rosnąć. Inni zaś nie mieszają w to sił nieczystych i uważają po prostu, że dzięki temu zwyczajowi wypiek jest bardziej udany.

Aby chleba nie zabrakło, najlepiej "przeżegnać" go nożem również przed napoczęciem bochenka. W żadnym wypadku nie wolno kroić chleba z obu stron, ponieważ wtedy mogą przelatywać przez niego duchy, które panoszą się później po domu. Jest to zwyczaj rodem z krajów anglosaskich, podobnie jak ten, że nie wolno piec chleba, jeśli w pobliżu był jakikolwiek trup. Wydawałoby się to całkiem logiczne, biorąc pod uwagę względy sanitarne. Tylko co zrobić, jeśli chcemy upiec chleb w kuchni, w której wcześniej przygotowywaliśmy - nieżywego wszak - kurczaka na obiad?

10. Wokół stołu

Aby jedzenia w domu nie zabrakło, nie wolno kłaść butów na stole. Jeśli w butach są stopy, jest to co najmniej niegrzeczne, ale kiedy przynosimy ze sklepu zakupy, w których znajduje się nowe obuwie, również powinniśmy odłożyć je w inne miejsce.

Dość popularnym przesądem, który podobno nawet się sprawdza, jest ten związany ze spadającymi sztućcami. Dla przypomnienia: jeśli spadnie nóż - przyjdzie mężczyzna; jeśli widelec - kobieta; łyżka oznacza, że odwiedziny złoży nam para, a łyżeczka - że gościem będzie młoda dziewczyna (panowie, przesąd sprawdza się tylko wtedy, kiedy sztućce spadają przez przypadek!). A co, jeśli uda się nam złapać spadający element zastawy w pół drogi? No cóż. Nasi goście najpewniej utknęli w windzie...Barbara Ciastoń

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
13:56, 15.01.2011
trele morele
Gość
21:01, 09.12.2010
kurna miał być spadający nóż

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.529
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});