Wody wysoko zmineralizowane - remedium na schorzenia

Wody wysoko zmineralizowane - remedium na schorzenia

Wody wysoko zmineralizowane charakteryzują się wysoką zawartością takich składników jak magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor czy żelazo w stężeniu od 1500 do około 4000 mg

Wody wysoko zmineralizowane charakteryzują się wysoką zawartością takich składników jak magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor czy żelazo w stężeniu od 1500 do około 4000 mg na litr. Podawane nieraz na etykietach inne pierwiastki, na przykład potas, lit, brom, miedź czy srebro występują w tak niewielkich ilościach, że nie mają praktycznie znaczenia dla organizmu.

Dwutlenek węgla natomiast, drażniąc kubki smakowe, przede wszystkim wywołuje wrażenie orzeźwienia i potęguje doznania towarzyszące piciu wody. Picie wody gazowanej to kwestia preferencji. Unikać jej powinny tylko osoby, które mają problemy z żołądkiem lub strunami głosowymi.

Różnice w proporcjach między poszczególnymi składnikami warunkują właściwości danej wody. Dlatego też, dokonując jej wyboru, warto zwrócić uwagę na zawartość i proporcje owych składników oraz zapotrzebowanie organizmu przy prowadzonym przez nas trybie życia.

Do wód wysoko zmineralizowanych dostępnych na rynku należą:

- Anka - produkowana w oparciu o źródła wód leczniczych w Szczawnie-Zdroju; ta wysokosodowa szczawa alkaliczna ma pozytywny wpływ na procesy trawienne

- Buskowianka - woda czerpana ze źródła Nowy Nurek w Busku Zdroju, odżelaziana przez napowietrzanie i filtrację; zalecana w profilaktyce osteoporozy i schorzeń układu mięśniowo-nerwowego; pomaga w leczeniu przypadłości takich jak cukrzyca, miażdżyca czy dna moczanowa

- Celestynka - wydobywana z odwiertu Rymanów Zdrój na głębokości 250 metrów, woda ta zalecana jest w kuracji przewlekłych nieżytów górnych dróg oddechowych

- Cechini - woda wydobywana w uzdrowiskowej Muszynie, zalecana alergikom i osobom, które pragną wzmocnić swój układ mięśniowo-nerwowy; wzmacnia kości i zęby, pomaga przy nadkwaśności oraz reguluje procesy trawienia

- Galicjanka - wydobywana z odwiertu zlokalizowanego na terenie Popradzkiego Parku Krajobrazowego; zalecana osobom w każdym wieku jako uzupełnienie codziennej diety

- Kryniczanka - pochodzi z odkrytego w 1793 roku źródła "Zdrój Główny" w Krynicy-Zdroju; dzięki dużej zawartości wapnia polecana jest w profilaktyce osteoporozy, w rekonwalescencji po urazach i złamaniach, a także w przypadku alergii; optymalna ilość magnezu wpływa korzystnie na układ nerwowy; Kryniczanka zawiera naturalny dwutlenek węgla pochodzenia geologicznego. Dzięki jego zawartości wodę można nieco dłużej przechowywać, gdyż dwutlenek węgla ma właściwości bakteriostatyczne

- Krystynka - charakteryzuje się lekko słonawym smakiem, co zawdzięcza dużej zawartości kationu sodowego i anionu chlorkowego; świetnie nadaje się do uzupełniania soli mineralnych wydalanych wraz z potem podczas upałów albo wysiłku fizycznego; ta wydobywana w Ciechocinku woda skutecznie gasi pragnienie, ułatwia trawienie, a także w pewnym stopniu zapobiega anemii

- Mineral Zdrój - wydobywana w Gorzanowie, otoczonego takimi uzdrowiskami jak Polanica, Lądek, Kudowa i Duszniki-Zdrój; ewenementem w skali Polski są ujęcia wód na tym terenie: to tak zwane "samowypływy", czyli źródła artezyjskie - nie trzeba pompować wody ze złoża, ryzykując naruszenie jego struktury

- MinerVita - świetnie nadaje się do uzupełniania soli mineralnych wydalanych wraz z potem podczas upałów albo wysiłku fizycznego; dzięki dużej zawartości wapnia korzystnie oddziałuje na układ kostny; mogą ją pić osoby w każdym wieku

- MultiVita - woda pochodząca ze źródeł regionu Krynicy Zdrój

- Muszyna Zdrój - wydobywana z głębokich warstw geologicznych na terenie Popradzkiego Parku Narodowego; pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu, a także niweluje przykre skutki nadmiernego spożycia alkoholu; dzięki optymalnej zawartości wodorowęglanów oraz jonów wapnia i magnezu woda ta świetnie sprawdza się w profilaktyce zdrowia

- Muszynianka - dzięki dużej zawartości magnezu (półtora litra pokrywa przeciętne dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek) woda ta usprawnia działanie układu nerwowo-mięśniowego; regularne jej picie neutralizuje szkodliwe skutki zanieczyszczeń przemysłowych

- Perła Swoszowic - znacznie różni się składem od większości wód wydobywanych w naszym kraju: zawiera dużo siarczanów, wapnia i magnezu, mało natomiast w niej wodorowęglanów, sodu i chlorków; woda ta polecana jest w leczeniu i profilaktyce cukrzycy, stanów zapalnych dróg moczowych, a także chronicznych nieżytach jelit; przynosi ulgę osobom cierpiącym na stwardnienie rozsiane; niewielkie zasoby tej wody nie pozwalają na wprowadzenie jej do regularnego obrotu handlowego, dlatego nabyć ją można tylko na drodze zamówienia internetowego lub telefonicznego

- Piwniczanka - smaczna woda z charakteryzującego się wyjątkowo korzystnym układem geologicznym terenu uzdrowiska Piwniczna Zdrój

- Staropolanka - charakteryzuje się optymalną zawartością wapnia i wodorowęglanów; polecana osobom, które pragną wzmocnić swój układ kostny; może być elementem diety niskosodowej; nie powinno się jej pić w schorzeniach układu trawiennego

- Staropolanka 2000 - zawiera sporo wodorowęglanów i magnezu, a także wyjątkowo dużo wapnia, dlatego bardzo dobrze służy osobom, pragnącym wzmocnić swój układ kostny; regularne spożycie tej wody korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego (zwłaszcza przy nadkwasocie), niweluje stres, a także wzmacnia układ krążenia

- Wysowianka - doskonale gasi pragnienie i uzupełnia niedobory jodu w organizmie Barbara Ciastoń

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Produkty z półki

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
Nalej ok. 3 cm wody go garnka i zagotuj.Do ŻAROODPORNEGO ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Przygotuj miskę oraz mikser lub trzepaczkę, wbij całe jajka do miski, dodaj troszkę cukru ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.781