Wody wysoko zmineralizowane - remedium na schorzenia

Wody wysoko zmineralizowane - remedium na schorzenia

Wody wysoko zmineralizowane charakteryzują się wysoką zawartością takich składników jak magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor czy żelazo w stężeniu od 1500 do około 4000 mg

Wody wysoko zmineralizowane charakteryzują się wysoką zawartością takich składników jak magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor czy żelazo w stężeniu od 1500 do około 4000 mg na litr. Podawane nieraz na etykietach inne pierwiastki, na przykład potas, lit, brom, miedź czy srebro występują w tak niewielkich ilościach, że nie mają praktycznie znaczenia dla organizmu.

Dwutlenek węgla natomiast, drażniąc kubki smakowe, przede wszystkim wywołuje wrażenie orzeźwienia i potęguje doznania towarzyszące piciu wody. Picie wody gazowanej to kwestia preferencji. Unikać jej powinny tylko osoby, które mają problemy z żołądkiem lub strunami głosowymi.

Różnice w proporcjach między poszczególnymi składnikami warunkują właściwości danej wody. Dlatego też, dokonując jej wyboru, warto zwrócić uwagę na zawartość i proporcje owych składników oraz zapotrzebowanie organizmu przy prowadzonym przez nas trybie życia.

Do wód wysoko zmineralizowanych dostępnych na rynku należą:

- Anka - produkowana w oparciu o źródła wód leczniczych w Szczawnie-Zdroju; ta wysokosodowa szczawa alkaliczna ma pozytywny wpływ na procesy trawienne

- Buskowianka - woda czerpana ze źródła Nowy Nurek w Busku Zdroju, odżelaziana przez napowietrzanie i filtrację; zalecana w profilaktyce osteoporozy i schorzeń układu mięśniowo-nerwowego; pomaga w leczeniu przypadłości takich jak cukrzyca, miażdżyca czy dna moczanowa

- Celestynka - wydobywana z odwiertu Rymanów Zdrój na głębokości 250 metrów, woda ta zalecana jest w kuracji przewlekłych nieżytów górnych dróg oddechowych

- Cechini - woda wydobywana w uzdrowiskowej Muszynie, zalecana alergikom i osobom, które pragną wzmocnić swój układ mięśniowo-nerwowy; wzmacnia kości i zęby, pomaga przy nadkwaśności oraz reguluje procesy trawienia

- Galicjanka - wydobywana z odwiertu zlokalizowanego na terenie Popradzkiego Parku Krajobrazowego; zalecana osobom w każdym wieku jako uzupełnienie codziennej diety

- Kryniczanka - pochodzi z odkrytego w 1793 roku źródła "Zdrój Główny" w Krynicy-Zdroju; dzięki dużej zawartości wapnia polecana jest w profilaktyce osteoporozy, w rekonwalescencji po urazach i złamaniach, a także w przypadku alergii; optymalna ilość magnezu wpływa korzystnie na układ nerwowy; Kryniczanka zawiera naturalny dwutlenek węgla pochodzenia geologicznego. Dzięki jego zawartości wodę można nieco dłużej przechowywać, gdyż dwutlenek węgla ma właściwości bakteriostatyczne

- Krystynka - charakteryzuje się lekko słonawym smakiem, co zawdzięcza dużej zawartości kationu sodowego i anionu chlorkowego; świetnie nadaje się do uzupełniania soli mineralnych wydalanych wraz z potem podczas upałów albo wysiłku fizycznego; ta wydobywana w Ciechocinku woda skutecznie gasi pragnienie, ułatwia trawienie, a także w pewnym stopniu zapobiega anemii

- Mineral Zdrój - wydobywana w Gorzanowie, otoczonego takimi uzdrowiskami jak Polanica, Lądek, Kudowa i Duszniki-Zdrój; ewenementem w skali Polski są ujęcia wód na tym terenie: to tak zwane "samowypływy", czyli źródła artezyjskie - nie trzeba pompować wody ze złoża, ryzykując naruszenie jego struktury

- MinerVita - świetnie nadaje się do uzupełniania soli mineralnych wydalanych wraz z potem podczas upałów albo wysiłku fizycznego; dzięki dużej zawartości wapnia korzystnie oddziałuje na układ kostny; mogą ją pić osoby w każdym wieku

- MultiVita - woda pochodząca ze źródeł regionu Krynicy Zdrój

- Muszyna Zdrój - wydobywana z głębokich warstw geologicznych na terenie Popradzkiego Parku Narodowego; pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu, a także niweluje przykre skutki nadmiernego spożycia alkoholu; dzięki optymalnej zawartości wodorowęglanów oraz jonów wapnia i magnezu woda ta świetnie sprawdza się w profilaktyce zdrowia

- Muszynianka - dzięki dużej zawartości magnezu (półtora litra pokrywa przeciętne dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek) woda ta usprawnia działanie układu nerwowo-mięśniowego; regularne jej picie neutralizuje szkodliwe skutki zanieczyszczeń przemysłowych

- Perła Swoszowic - znacznie różni się składem od większości wód wydobywanych w naszym kraju: zawiera dużo siarczanów, wapnia i magnezu, mało natomiast w niej wodorowęglanów, sodu i chlorków; woda ta polecana jest w leczeniu i profilaktyce cukrzycy, stanów zapalnych dróg moczowych, a także chronicznych nieżytach jelit; przynosi ulgę osobom cierpiącym na stwardnienie rozsiane; niewielkie zasoby tej wody nie pozwalają na wprowadzenie jej do regularnego obrotu handlowego, dlatego nabyć ją można tylko na drodze zamówienia internetowego lub telefonicznego

- Piwniczanka - smaczna woda z charakteryzującego się wyjątkowo korzystnym układem geologicznym terenu uzdrowiska Piwniczna Zdrój

- Staropolanka - charakteryzuje się optymalną zawartością wapnia i wodorowęglanów; polecana osobom, które pragną wzmocnić swój układ kostny; może być elementem diety niskosodowej; nie powinno się jej pić w schorzeniach układu trawiennego

- Staropolanka 2000 - zawiera sporo wodorowęglanów i magnezu, a także wyjątkowo dużo wapnia, dlatego bardzo dobrze służy osobom, pragnącym wzmocnić swój układ kostny; regularne spożycie tej wody korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego (zwłaszcza przy nadkwasocie), niweluje stres, a także wzmacnia układ krążenia

- Wysowianka - doskonale gasi pragnienie i uzupełnia niedobory jodu w organizmie Barbara Ciastoń

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Produkty z półki

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.153