Jak przygotować bagietkę w domu

Jak przygotować bagietkę w domu

Od dziś rozkoszuj się smakiem francuskich bagietek przyrządzonych we własnym piekarniku.

Bagietka to tradycyjny wypiek pochodzący z Francji. Nam, jej mniej smaczna niż nad Sekwaną wersja, znana jest przede wszystkim dzięki francuskim supermarketom.

Głównym elementem śniadania serwowanego zarówno w każdym szanującym się domu jak i w restauracjach jest we Francji bagietka. Nie można zapomnieć o towarzyszącej jej pachnącej kawie czy kakao.

Bagietka jest lekka, chrupiąca, miękka, ma złocisty kolor i słomkowe, puchowe wnętrze. Przygotowanie jej to niełatwe zadanie, oprócz składników, ważne jest również wyrobienie ciasta oraz odpowiedni piec do pieczenia. Ale nie zniechęcaj się - efekt wart jest poświęcenia!

Do przygotowania bagietki potrzebne są następujące składniki:

Mąka - najlepsza jest biała mąka pszenna, może to być typ 550 (luksusowa); powinna być sucha, sypka, bez grudek, najlepiej przesiać ją przez sito, zanim połączymy ją z innymi składnikami;

Drożdże - przede wszystkim powinny być świeże, miękkie; nie powinno się ich zamrażać, można je natomiast przechowywać w specjalnym pojemniku lub woreczku; na 15 minut przed wyrobieniem ciasta, należy je pokruszyć i zamoczyć w przegotowanej i letniej wodzie;

Jaja kurze - powinny być przede wszystkim świeże i równej wielkości;

Woda - należy użyć przegotowanej i wystudzonej wody, dzięki temu, składniki szybciej się połączą, a roztapiane w niej drożdże, będą jednolite i bez grudek;

Sól - przygotowując ciasto na bagietkę, potrzebna będzie 1-2 łyżeczki soli.

Krok po kroku, jak zrobić bagietkę w domu:

1. W wysokim naczyniu mieszamy za pomocą robota kuchennego mąkę z jajkami, solą oraz rozpuszczonymi w wodzie drożdżami.

bagietka 1

2. Całość zagniatamy aż masa będzie jednolita, gładka i lepka. Tak otrzymane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

bagietka 2

3. Na stolnicę wysypujemy niedużą garść mąki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na równe części.

bagietka3

4. Następnie formujemy nieduże, podłużne bagietki. Na środku robimy podłużny rowek.

bagietka4

5. Zwijamy ciasto do środka, przygniatając delikatnie końce kciukiem.

bagietka5

6. Rolujemy delikatnie ciasto. Przygotowane bagietki pozostawiamy na 10 minut.

bagietka 6

7. Do wysmarowanych masłem lub olejem form do pieczenia wkładamy porcje ciasta. Nacinamy delikatnie w poprzek każdą bagietkę.

bagietka 7

8. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy około 30 minut aż ciasto zrumieni się na złoty kolor. W międzyczasie można skropić bułki wodą, aby skórka nie była zbyt twarda.

bagietka 8

Powodzenia i smacznego!

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
21:17, 20.06.2012
co to za przepis bez podania ilości skladnikow ?, i do tego te jaja równej wielkości

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
Nalej ok. 3 cm wody go garnka i zagotuj.Do ŻAROODPORNEGO ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Przygotuj miskę oraz mikser lub trzepaczkę, wbij całe jajka do miski, dodaj troszkę cukru ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.38