Jak przygotować bagietkę w domu

Jak przygotować bagietkę w domu

Od dziś rozkoszuj się smakiem francuskich bagietek przyrządzonych we własnym piekarniku.

Bagietka to tradycyjny wypiek pochodzący z Francji. Nam, jej mniej smaczna niż nad Sekwaną wersja, znana jest przede wszystkim dzięki francuskim supermarketom.

Głównym elementem śniadania serwowanego zarówno w każdym szanującym się domu jak i w restauracjach jest we Francji bagietka. Nie można zapomnieć o towarzyszącej jej pachnącej kawie czy kakao.

Bagietka jest lekka, chrupiąca, miękka, ma złocisty kolor i słomkowe, puchowe wnętrze. Przygotowanie jej to niełatwe zadanie, oprócz składników, ważne jest również wyrobienie ciasta oraz odpowiedni piec do pieczenia. Ale nie zniechęcaj się - efekt wart jest poświęcenia!

Do przygotowania bagietki potrzebne są następujące składniki:

Mąka - najlepsza jest biała mąka pszenna, może to być typ 550 (luksusowa); powinna być sucha, sypka, bez grudek, najlepiej przesiać ją przez sito, zanim połączymy ją z innymi składnikami;

Drożdże - przede wszystkim powinny być świeże, miękkie; nie powinno się ich zamrażać, można je natomiast przechowywać w specjalnym pojemniku lub woreczku; na 15 minut przed wyrobieniem ciasta, należy je pokruszyć i zamoczyć w przegotowanej i letniej wodzie;

Jaja kurze - powinny być przede wszystkim świeże i równej wielkości;

Woda - należy użyć przegotowanej i wystudzonej wody, dzięki temu, składniki szybciej się połączą, a roztapiane w niej drożdże, będą jednolite i bez grudek;

Sól - przygotowując ciasto na bagietkę, potrzebna będzie 1-2 łyżeczki soli.

Krok po kroku, jak zrobić bagietkę w domu:

1. W wysokim naczyniu mieszamy za pomocą robota kuchennego mąkę z jajkami, solą oraz rozpuszczonymi w wodzie drożdżami.

bagietka 1

2. Całość zagniatamy aż masa będzie jednolita, gładka i lepka. Tak otrzymane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

bagietka 2

3. Na stolnicę wysypujemy niedużą garść mąki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na równe części.

bagietka3

4. Następnie formujemy nieduże, podłużne bagietki. Na środku robimy podłużny rowek.

bagietka4

5. Zwijamy ciasto do środka, przygniatając delikatnie końce kciukiem.

bagietka5

6. Rolujemy delikatnie ciasto. Przygotowane bagietki pozostawiamy na 10 minut.

bagietka 6

7. Do wysmarowanych masłem lub olejem form do pieczenia wkładamy porcje ciasta. Nacinamy delikatnie w poprzek każdą bagietkę.

bagietka 7

8. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy około 30 minut aż ciasto zrumieni się na złoty kolor. W międzyczasie można skropić bułki wodą, aby skórka nie była zbyt twarda.

bagietka 8

Powodzenia i smacznego!

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
21:17, 20.06.2012
co to za przepis bez podania ilości skladnikow ?, i do tego te jaja równej wielkości

Przepisy kulinarne:

Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Parówki w koszulkach
Parówki w koszulkach
Piekarnik z termoobiegiem ustawiamy na 200°C.Rozwijamy ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak smażyłem rybę po 8 minut z kazdejs trony to sie okazalo, że jest pół surowa (była ...
dasz kawałek
spoko mięso
tak Absolwent ma taki subtelny posmak i idealnie pasuje do drinków
Develey też wprowadziło ten sos w wersji LESS SALT - coś dla osób chcących zrzucić na ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.882