Odmiany włoskiego makaronu

Odmiany włoskiego makaronu

Pewnie nawet nie wiesz, ile odmian tego przysmaku w ogóle istnieje. Mało tego, wiele z nich podaje się tylko i wyłącznie z konkretnymi sosami. Tak przynajmniej twierdzą Włosi.

Nawet jeśli Twoja znajomość języka włoskiego pozostawia wiele do życzenia, podczas podróży do Włoch raczej nie będziesz z tego powodu głodować. W menu każdego lokalu oferującym kuchnię włoską znajdziesz przynajmniej jedną potrawę, której nazwa coś Ci powie. Większość ludzi na świecie słyszała kiedyś o spaghetti, pizzy czy lasagne. Nazwy te właściwie są znane poza granicami Włoch na tyle, że już nie każdy bezpośrednio kojarzy je z tym krajem. Nieco inaczej sprawa ma się z różnymi rodzajami makaronu. Pewnie nawet nie wiesz, ile odmian tego przysmaku w ogóle istnieje. Mało tego, wiele z nich podaje się tylko i wyłącznie z konkretnymi sosami. Tak przynajmniej twierdzą Włosi, którzy nigdy nie przekroczą tu granic wyznaczonych przez rodzime tradycje kulinarne. Nie musisz się koniecznie ograniczać do wyznaczonych przez nie połączeń, ale z pewnością warto poszerzyć swoją wiedzę na temat makaronu, którego liczbę odmian szacuje się aż na około trzysta pięćdziesiąt. Na dobry początek prezentujemy tylko kilka z nich.

- Agnolotti. Przypomina nasze swojskie pierogi, z tym że makaron ten może przybierać formę zarówno znajomych półksiężyców, jak i pełnych okręgów. Agnolotti najczęściej faszeruje się mięsem.

pasta_agnolotti

- Bigoli. Makaron gryczany lub produkowany z pełnego ziarna pszenicy. Wygląda jak grube spaghetti, a najczęściej spotkać go można w regionie Veneto.

bigoli

- Bucatini. Również przypomina spaghetti, z tym że makaronowe "nitki" są puste w środku. Nazwa tego makaronu oznacza dosłownie "małe dziurki".

buktyni

- Cannelloni. Duże rurki wytwarzane ręcznie lub maszynowo, mogą być gładkie lub karbowane. Zwykle faszeruje się je mięsem, zalewa sosem i zapieka.

25971-makaron_cannelloni

- Cavatappi. Nazwa ta znaczy "korkociągi" i idealnie opisuje kształt tego makaronu. Rurki są spiralnie skręcone i puste w środku.

cavatappi

- Cavatelli. Krótki, drobny makaron o zrolowanej krawędzi.

cavatelli3

- Conchiglie. Znane większości ludzi, choć może niekoniecznie pod tą nazwą, popularne muszelki.

26470-makaron_conchiglie

- Farfalle. Kolejny znajomy kształt, czyli kokardki. Nazwa tego makaronu oznacza "motylki".

25977-makaron_farfalle

- Fusilli. Skręcone spiralnie jak cavatappi, z tym że przed skręceniem do czynienia mieliśmy nie z pustymi w środku rurkami, a płaskimi kawałkami ciasta makaronowego. Znaczy się, świderki.

25990-makaron_fusilli

- Gemelli. Wygląda jak spiralne połączenie dwóch, choć w istocie jest to tylko jeden kawałek ciasta. Makaron ten nazwano niemniej "bliźniętami".

gemelli

- Gnocchi. Gruby makaron, wielkością zbliżony do kciuka, zwykle produkowany z ziemniaków. Do Włoch przybył prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu.

nioko

- Lumaconi. Słowo to oznacza "wielkie ślimaki", a sam makaron rzeczywiście nieco przypomina skorupki tych mięczaków. Są to po prostu puste w środku rurki złożone na pół.

lumaconi

- Orecchiette. Drobny makaron ochrzczony nazwą "małych uszu". Wytwarza się go ręcznie, wciskając kciuk w okrągły kawałek makaronowego ciasta.

uszka

- Pappardelle. Duże płaskie wstążki makaronowe.

26018-makaron_pappardelle

- Pici. Specjalność regionu Toskanii. Przypomina spaghetti, ale ponieważ jest ręcznie rolowany, ma dość nieregularny kształt.

pici

- Radiatore. Makaron ten przypomina wyglądem małe kaloryferki, stąd też jego włoska nazwa.

pasta_radiatore

- Rigatoni. Małe prążkowane rurki podobne do penne, ale ścięte prosto, nie zaś ukośnie.

rigatoni

- Stringozzi. Przypomina nieco spaghetti, a nazwa tego makaronu oznacza "sznurowadła".

pasta_stringozzi_bio

- Strozzapreti. Makaron wytwarzany podobnie jak cavatelli, ale dłuższy i cieńszy. Przezwany po włosku "koloratkami".

strozzapretipasta

- Tortellini. Małe pierożki, których końce są ze sobą połączone. Wypełnione zwykle serem lub mięsem. Większa wersja to tortelloni.

26007-makaron_tortellini

- Trofie. Coś pomiędzy pici a strozzapreti. Drobny makaron o wrzecionowatym kształcie.

trofie

- Vermicelli. Makaron długi jak spaghetti, ale cieńszy. Jego nazwa oznacza "małe robaczki".

vermicelli

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.422
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});