10 największych festiwali związanych z jedzeniem

10 największych festiwali związanych z jedzeniem

Festiwale kulinarne są prawie jak koncerty rockowe. Przyciągają gwiazdy świata sybarytów prześcigających się w wymyślaniu, przyrządzaniu i smakowaniu nowości haute cuisine.

Festiwale kulinarne są prawie jak koncerty rockowe. Przyciągają gwiazdy świata sybarytów prześcigających się w wymyślaniu, przyrządzaniu i smakowaniu nowości haute cuisine, a także tradycyjnych przysmaków kuchni lokalnej. Niezależnie od Twoich preferencji, niezależnie od tego, czy jesteś smakoszem, czy po prostu ssie Cię w dołku - na poniższej liście na pewno znajdziesz swoje kulinarne niebo.

1. Wielki Piknik na Kajmanach
gdzie: Kajmany
kiedy: styczeń

cc

Karaiby. Ziemia Obiecana wszystkich, którzy dość mają styczniowych temperatur, a także miejsce jednego z najważniejszych festiwali kulinarnych na świecie. Pojawiają się tu lokalne specjały, jak na przykład ceviche, czyli tropikalna sałatka z owoców morza - ale również frykasy o sławie międzynarodowej, czyli między innymi najlepsze trufle i czekoladki. A wszystko w wyborowym towarzystwie win dobranych przez sommeliera hotelu Ritz Carlton. Najlepsi kucharze, cukiernicy i piwowarzy świata, wielokrotnie nagradzani w prestiżowych konkursach, prezentują swoje umiejętności na świeżym powietrzu - zarówno na stałym lądzie, jak i na pokładzie jachtów czy katamaranów krążących wokół wysp.

2. Festiwal Smakosza w St. Moritz

gdzie: St. Moritz, Szwajcaria

kiedy: luty

smgf

St. Moritz to kurort wypoczynkowy położony w samym centrum alpejskiego raju. Co roku, na pięć dni zamienia się w światową stolicę jedzenia, a nazwa tego jedynego w swoim rodzaju festiwalu jest międzynarodowo zastrzeżonym znakiem towarowym chronionym prawnie. W programie imprezy znajdują się wielodaniowe posiłki przygotowane przez najzręczniejszych w swoim fachu kucharzy z całego świata, wspomaganych przez lokalnych mistrzów kuchni. Koktajle, przyjęcia, degustacje i Kulinarne Safari to tylko niektóre atrakcje festiwalu, podobnie jak święto czekolady, gdzie goście pod okiem najlepszych cukierników z Zurychu mogą sporządzić indywidualną mieszankę czekoladową.

3. Dzikie Kulinaria w Hokitika

gdzie: Hokitika, Nowa Zelandia
kiedy: marzec

hwf
Ogłoszony Najoryginalniejszym Festiwalem Nowej Zelandii, proponuje pełną nowych doznań przygodę kulinarną dla tych, którzy w głębi serca są dzikusami. Początki tego wydarzenia sięgają dwóch dekad wstecz, kiedy to zaprezentowano wino z kwiatów janowca i piwo warzone na płatkach róż. Festiwal rokrocznie gromadzi tysiące gości z całego świata, którzy spróbować mogą takich nowinek kulinarnych jak lody z larw osy czy krem czekoladowy na mleku cielnej krowy w ostatnich miesiącach ciąży. Do lokalnych przysmaków zaliczyć można chrząszcze Huhu, podawane w postaci grillowanej, na surowo, bądź oblane czekoladą. Oprócz nietypowego jedzenia, festiwal obfituje w występy tancerzy, mimów, komików i zespołów muzycznych.

4. Światowa Konferencja Smakoszy
gdzie: Singapur

kiedy: kwiecień, wstęp za zaproszeniem

wgs
Światowa Konferencja Smakoszy to światowej klasy spotkanie sybarytów, organizowane corocznie we współpracy z Singapurską Izbą Turystyki. Lokalne restauracje wespół z gwiazdami kuchni całego świata w unikalny sposób zaspokajają nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Jedną z kwietniowych ekstrawagancji jest istna symfonia trunków z pierwszoligowych winnic, między innymi ze Spaniard Alvaro Palacios, które wytwarza jedno z najbardziej poszukiwanych win na planecie, czyli produkowane w niewielkich ilościach L'Ermita. Degustacje, uczty, konkursy i pokazy kulinarne, gdzie mistrzowie odsłaniają tajniki swego warsztatu - to kolejne atrakcje Światowej Konferencji Smakoszy.

5. Targi Dobrego Wina i Jedzenia

gdzie: RPA

kiedy: maj (Cape Town), lipiec (Durban) i listopad (Johannesburg)

gfwf

Jeden z najważniejszych punktów w kulinarnym kalendarzu branżowym. Zaproszeni goście mogą obserwować międzynarodowe sławy i mistrzów kuchni w akcji, a następnie skosztować przygotowane przez nich specjały. Poza tym, zaznajamiają się z lokalnymi gwiazdami kucharskimi, które z niezwykłą pieczołowitością potrafią wyczarować arcydzieła w dziedzinie jadła i napitku. Podczas targów organizowane są liczne konkursy w wyspecjalizowanych dziedzinach, na przykład Narodowe Mistrzostwa Barmanów i Baristów czy zawody w przygotowywaniu lodów i mrożonych deserów. Poza tym przejść się można Ścieżką Wina, a także wziąć udział w Forum Produktów Naturalnych i Organicznych.

6. Festiwal Ostryg w Arcata Bay
gdzie: Arcata Bay w Kalifornii, USA

kiedy: czerwiec

abof
Badania naukowe ostatecznie potwierdziły afrodyzjakalne właściwości ostryg, o które podejrzewano je od niepamiętnych czasów. Być może między innymi dlatego romans ludzkości z tymi owocami morza zdaje się nigdy nie gasnąć. Ponad 70 procent ostryg konsumowanych w Kalifornii pochodzi z hodowli w Arcata Bay na północnym wybrzeżu stanu, nic więc dziwnego, że właśnie tam od równo dwudziestu lat organizowane jest święto tych mięczaków. Szczyt sezonu wypada właśnie w czerwcu i wówczas spróbować można ostryg przyrządzonych na wszelkie możliwe sposoby: od surowych, przez grillowane po zapiekane w cieście i jako dodatek do pizzy. W 2008 roku Festiwal stał się bardziej "eko", dzięki zmianie sposobu hodowli mięczaków i od tej pory amatorzy tego morskiego przysmaku mogą cieszyć nim swe podniebienia z czystym sumieniem.

7. Aspen Food & Wine
gdzie: Aspen w Colorado, USA
kiedy: czerwiec

afw
Ten organizowany od wielu lat przez magazyn "Food & Wine" festiwal to letni weekend obfitujący w szereg pokus kulinarnych i grzechów dietetycznych, a także pokazy gotowania w wykonaniu mistrzów kuchni. Nie może się obejść też bez degustacji najlepszych win w towarzystwie światowej sławy znawców, wśród których znajduje się między innymi David Lynch. Ceny biletów liczone są w tysiącach dolarów, a 2 procent z każdego biletu, (a także tysiąc dolarów z każdej kosztującej trzy razy tyle wejściówki VIP all-inclusive) przeznaczone jest na kampanię wspierającą rolnictwo ekologiczne i lokalne rynki żywieniowe.

8. Festiwal Homara w Maine

gdzie: Rockland w stanie Maine, USA

kiedy: przełom lipca i sierpnia

mlf

Każdego roku podczas tego wydarzenia przyrządza się około dziesięciu ton świeżych homarów i innych skorupiaków. Oprócz kulinarnych obrzędów ku czci frutti di mare, festiwal w Rockland obfituje także w wiele innych atrakcji. Koncerty muzyczne, obowiązkowa parada i Ceremonia Morskiej Panny z Maine dostarczają sporo radości, ale żeby spalić degustowane przysmaki, trzeba koniecznie wziąć udział w Biegu ze Skrzynką Homarów. Ten festiwal łączy w sobie zarówno małomiasteczkową zabawę, jak i i rozrywkę na światowym poziomie.

9. Międzynarodowy Festiwal Smakosza

gdzie: Puerto Vallarta, Meksyk

kiedy: listopad

ifg

Ten festiwal, odbywający się nad prawdopodobnie najpiękniejszą zatoką Oceanu Spokojnego, osiągnął status kultowego. Skromna, jak na tego typu wydarzenie, oprawa i wolna od rywalizacji atmosfera podbiły serca mistrzów kuchni i wschodzących gwiazd kulinarnych z całego świata. Przyjęcia, pokazy gotowania, degustacje win, serów i lokalnych przysmaków - oto czym przez dziesięć dni festiwalu żyje Puerto Vallarta. W tym czasie promowane są okoliczne restauracje, a także zbiera się fundusze dla organizacji charytatywnych.

10. Terra Madre i Salone del Gusto Slow Food Biennale

gdzie: Turyn, Włochy

kiedy: jesień

sfsdgtm

W skład tego największego na świecie festiwalu związanego z ruchem Slow Food wchodzą dwa duże wydarzenia: Terra Madre ("Matka Ziemia") i Salone del Gusto ("Salon Smaku"). Pierwsze z nich gromadzi wyselekcjonowanych delegatów ze świata producentów, rolników, kucharzy i edukatorów żywieniowych. Przez cztery dni spotykają się oni na warsztatach, debatach i wykładach dotyczących lokalnych rynków i produktów, jak również ekologicznego rolnictwa i produkcji. Salone del Gusto z kolei przypomina ogromny jarmark promujący ideologię slow food wśród znawców i amatorów dobrego wina i jedzenia. Mogą się tu zaprezentować lokalni producenci wytwarzający unikalne na skalę światową przysmaki, a zwiedzający mają niepowtarzalną okazję spróbować smaku produktów wytwarzanych zapomnianymi metodami. Goście i uczestnicy tego wydarzenia wyjeżdżają z Turynu bardziej świadomi i bardziej wrażliwi na doznania smakowe - bogatsi w wiedzę i zainspirowani odświeżonym podejściem do jedzenia i praktyk kulinarnych.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
18:26, 02.01.2014
Produkty z półki

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.422
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});