10 najdroższych deserów świata

10 najdroższych deserów świata

Zobacz, czym pieszczą podniebienia arabscy szejkowie i najbogatsi celebryci. Na te desery niestety przepisów nie podamy.

10. Zacznijmy od czegoś w przystępnej cenie, czyli od deseru za nieco ponad 500 euro, który zamówić można w pewnej restauracji włoskiej w Bangkoku. Na tę słodką przyjemność składa się obsypany złotymi płatkami sorbet z szampana Roederer Cristal Brut, rocznik 2000, i creme brulée. Deser wieńczy czekoladowo-truskawkowa pianka, kawałek czekoladowego ciasta oraz trufle z regionu Perigord.

deser czekoladowy

9. Czekolada produkowana przez firmę Noka uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Do wyrobu kolekcji Vintage wykorzystano najwyższej jakości kakao pochodzące z Wenezueli, Ekwadoru i Wybrzeża Kości Słoniowej. Unikalny, klasyczny aromat i brak użycia emulgatorów czy jakichkolwiek substancji dodatkowych czyni tę czekoladę jedyną w swoim rodzaju. Tylko 1360 euro za kilogram.

noka

8. Za około 800 euro można zaś w Istambule zamówić Złote Ciasto Sułtana, deser przygotowywany przez 72 godziny. W jego skład wchodzą figi, morele, gruszki i owoce pigwy moczone w jamajskim rumie przez okres dwóch lat. Na wierzchu znajdują się czarne trufle oblane karmelem i posypane płatkami złota. To z pewnością jedno z najniezwyklejszych doznań smakowych, jakich kiedykolwiek dane było doświadczyć ludzkości.

ciasto sułtana

7. Białe trufle należą do najdroższych odmian tego grzyba na świecie. Pochodzą z Piemontu, krainy na północy Włoch i kosztują od 2400 do 4000 euro za kilogram. Najdroższy jednak okaz w dziejach ważył półtora kilograma i został sprzedany za rekordowe 264 000 euro.

trufla

6. "Czekopologia" to kolejne niesamowite wrażenie, jakiego dostarczyć można kubkom smakowym. Te najdroższe na świecie trufle, tym razem z czekolady, wyrabiane są przez założoną w 1999 roku firmę Knipschildt w stanie Connecticut, USA. Za kilogram trzeba zapłacić 4000, jedna sztuka natomiast kosztuje 200 euro, a zamówić te pyszności można jedynie z dość sporym wyprzedzeniem.

czokopoko

5. Pierre Hermé to prawdziwy artysta, jeśli chodzi o słodycze we wszelkich możliwych kształtach i kolorach. Prowadzi dwa lokale, w Tokio i Paryżu, każdego roku wzbogacając swoją ofertę o nowe wspaniałe przepisy. Jego flagowym produktem pozostają jednak Makaroniki Haute Couture, czyli ptysie faszerowane nadzieniem, którego wybór należy do klienta. W celu ustalenia szczegółów, mistrz spotyka się z nimi osobiście. W zależności od użytych składników, łakocie te można nabyć w cenie nawet 5600 euro za kilogram.

makaroni

4. Ponad dwa razy tyle, bo aż 11 600 euro życzy sobie pewien hotel na Sri Lance za spróbowanie deseru, który jeszcze do niedawna uchodził za najdroższy na świecie. Jego nazwa, Fortress Stilt Fisherman Indulgence, w wolnym tłumaczeniu brzmi mniej więcej tak: "Dogadzanie Sobie Rybacką Fortecą na Palach". "Forteca" zbudowana jest z cassaty (rodzaj sernika) oraz musu z mango i granatów. Rolę główną odgrywa jednak przybranie: czekoladowa rzeźba rybaka i 80-karatowy akwamaryn.

rybak na palu

3. Nowojorska restauracja Serendipity 3 zasłynęła sprzedażą najdroższego deseru lodowego świata w cenie 800 euro za pucharek. Niedawno jednak jej kucharze przeszli samych siebie i we współpracy z domem jubilerskim Euphoria stworzyli kosztujący 20 000 euro deser Mrrrożona Czekolada. Do jego produkcji wykorzystano mieszankę 28 odmian kakao, z czego połowa to najbardziej egzotyczne i najdroższe na świecie gatunki. Do tego pięć gramów jadalnego złota i niejadalna - ale złota - bransoletka wysadzana diamentami u podstawy. Deser należy spożyć złotą łyżeczką ozdobioną białymi i czekoladowymi diamentami, które szczęśliwy nabywca może zatrzymać na własność.

mrrrrr

2. Choć nie jest wytwarzane na szerszą skalę, platynowe ciasto w cenie 104 000 euro musiało znaleźć się na naszej liście. Ozdobiono je platynowymi łańcuszkami i płatkami, a niektóre z nich są jadalne. Deser ten stworzył znany japoński cukiernik, Nobue Ikara, dedykując go pięknym kobietom i zachęcając je do noszenia platynowej biżuterii.

platige

1. Truskawki serwowane w restauracji Arnaud w Nowym Orleanie nie są po prostu krojonymi w plasterki owocami. Oprócz cytrusów i czerwonego wina towarzyszy im pierścionek z prawie pięciokaratowym różowym diamentem w oczku. Deser wieńczy naszą dziesiątkę zawrotną ceną 1 120 000 euro.

truskikluski

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
14:33, 06.07.2011
za drogie kto taki mądry to kupi

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
Nalej ok. 3 cm wody go garnka i zagotuj.Do ŻAROODPORNEGO ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.331