Maksymalny czas przechowywania jedzenia w lodówce i zamrażarce

Maksymalny czas przechowywania jedzenia w lodówce i zamrażarce

Zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że choć trzymane w lodówce, niektóre produkty spożywcze po pewnym czasie zaczynają się psuć.

Zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że choć trzymane w lodówce, niektóre produkty spożywcze po pewnym czasie zaczynają się psuć. Mniej oczywisty dla wielu osób jest natomiast fakt, że nawet w zamrażarce nie można trzymać jedzenia w nieskończoność. Niskie temperatury jedynie spowalniają proces rozkładu produktów organicznych, nie powstrzymują go jednak całkowicie. Jak szybko on przebiega - to zależy od rodzaju danego produktu. Zobacz, jak długo możesz w chłodniczych warunkach przechowywać jedzenie, zanim przestanie nadawać się do konsumpcji. (Zakładamy, że w lodówce panuje temperatura około 4°C, w zamrażarce zaś około -18°C).

produkt w lodówce w zamrażarce
Bekon 7 dni 1 miesiąc
Bulion, sos mięsny 1-2 dni 3-4 miesiące
Chleb, ciastka, bułki, muffiny 14 dni 5-6 miesięcy
Dania drobiowe 3-4 dni 4-6 miesięcy
Indyk, surowy 1-2 dni 3-12 miesięcy (cały dłużej)
Jajka, surowe, białka/żółtka 2-4 dni 1 rok
Jajka, surowe, w skorupkach 3 tygodnie Nie nadają się.
Kotlety 3-5 dni 4-6 miesięcy
Kotlety mielone 1-2 dni 3-4 miesiące
Kurczak pieczony 3-4 dni 4 miesiące
Kurczak pieczony, z sosem 1-2 dni 6 miesięcy
Kurczak smażony, pieczony 3-4 dni 4 miesiące
Kurczak surowy 1-2 dni 9 miesięcy
Kurczak, kawałki w panierce 1-2 dni 1-3 miesiące
Majonez, kupny 2 miesiące od otwarcia Nie nadaje się.
Masło, margaryna 7-30 dni (zależnie od jakości) 6-8 miesięcy
Mięso mielone, różne 1-2 dni 3-4 miesiące
Owoce, mrożone 7 dni 1 rok
Owoce, świeże, twarde/ twarda skórka 1-3 miesiące 1 rok
Owoce, świeże, miękka skórka 13-14 dni 1 rok
Owoce, ugotowane 4-5 dni 1 rok
Parówki 1-2 tygodnie 1-2 miesiące
Pasztet drobiowy 1-2 dni 1-3 miesiące
Pieczeń 3-5 dni 4-12 miesięcy
Podroby 1-2 dni 3-4 miesiące
Ryba, surowa 1-2 dni 1 rok
Ryba, ugotowana 3-4 dni 1 rok
Ser miękki 7-14 dni 1 rok
Ser twardy 3-9 miesięcy 1-2 lata
Soki, warzywa 5-6 dni 1 rok
Stek surowy 3-5 dni 2-3 miesiące
Szynka gotowana 3-5 dni 1-2 miesiące
Szynka konserwowa 6-9 miesięcy Nie nadaje się.
Szynka konserwowa, otwarta 3-5 dni 1-2 miesiące
Warzywa mrożone 7 dni 1 rok
Warzywa, świeże, miękka skórka 13-14 dni 1 rok
Warzywa, świeże, twarde/ twarda skórka 1-3 miesiące 1 rok
Warzywa, ugotowane 4-5 dni 1 rok
Wędliny 7 dni 1-2 miesiące
Zapiekanka 3-4 dni 4 miesiące
Zupy, gulasze 3-4 dni 2-3 miesiące

Komentarze (13) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
19:13, 17.10.2014
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, a nawet jeśli ma w składzie prawdziwe jaja, to przecież wystarczy przelać skorupkę wrzątkiem żeby pozbyć się salmonelli. A o przydatność produktu do spożycia dbają konserwanty. Czytając artykuł trzeba też mieć świadomość, że dotyczy on żywności NIE PAKOWANEJ. Hermetycznie pakowana oczywiście wytrzyma dłużej.
Gość
22:50, 16.01.2014
Jest napisane, że ryba surowa w lodówce wytrzyma 1-2 dni a ja kupiłam filety z dorsza i z etykiety wynika (patrząc na datę), że ryba wytrzyma jeszcze siedem dni. Mam nadzieję, że rybka nie jest nafaszerowana chemią :) Zestawienie fajne, pomocne.
Gość
08:53, 06.08.2013
A pizza zamówiona z pizzeri ile wytrzyma w lodówce?
Gość
09:06, 29.05.2013
Tabelka super, ale w sumie wszystko zależy od dokładnej temperatury i tego, jak wcześniej zostało zapakowane jedzenie gotowe do przechowywania w lodówce( co do zamrażarek to trochę innymi prawami działają ). Jako kucharz faktycznie zgadzam się z tym, że daty w większości przypadków są orientacyjne( bo coś napisać trzeba ), ale każdy produkt sam z siebie reaguje inaczej. Pracuję na kuchni gdzie wszystko jest świeże, dlatego też dbamy o to by nie mrozić produktów - ergo - musimy ciągle dbać o ich aktualność. Jednakże zawsze sam przed użyciem czegoś, sprawdzam świeżość osobiście PRÓBUJĄC. Trudno by zaszkodziło coś człowiekowi w małych ilościach( oczywiście trzeba się też trochę znać na tym, jak dany produkt wygląda, pachnie bądź smakuje, gdy już się nie nadaje do konsumpcji ), a sugerując się datami ważności naprawdę można nieźle przepłacić na jedzeniu.
Gość
12:17, 06.05.2013
co do majonezu że do dwóch miesięcy wytrzyma po otwarciu to jest to kłamstwo a ponieważ prędzej w tym majonezie pojawiła by się prędzej salmonella a wiem to bo sam jestem kucharzem i takie wiadomości to podstawa więc to jest nie prawdą ale cały artykuł jest spoko
Gość
20:45, 22.04.2013
a japka?
Gość
16:06, 19.04.2013
nie wszystko jest tak jak tu opisano, ale kazda szkoła kucharska ma inny styl, dodac tylko trzeba, ze potrawy z zamrozenia - zwłaszcza mieso juz nie ma tak soczystego smaku jak "delikates" smakuje poprostu jak gniot z keefci i tp. wiem wiem - zbanujecie mnie bo to wasze ulubione restauracje
Gość
15:55, 19.04.2013
Gość
13:32, 19.04.2013
Prawdziwy student wie, że to i tak data orientacyjna ;)
Gość
12:38, 19.04.2013
majonez 2 miesiące od otwarcia?! aby na pewno? otwarty majonez wyrzucam po tygodniu, wolę nie ryzykować...
Gość
12:16, 07.04.2013
Niektórym to nie wystarczy. Powinni przeczytać i zobaczyć co dzieje się po podanym w tabeli terminie. Inaczej dalej będą truć siebie i rodzinę ...
Gość
19:37, 05.04.2013
a ryba smażona?
Gość
20:29, 29.06.2011
super...

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na grube plastry. Układamy ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.606