Maksymalny czas przechowywania jedzenia w lodówce i zamrażarce

Maksymalny czas przechowywania jedzenia w lodówce i zamrażarce

Zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że choć trzymane w lodówce, niektóre produkty spożywcze po pewnym czasie zaczynają się psuć.

Zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że choć trzymane w lodówce, niektóre produkty spożywcze po pewnym czasie zaczynają się psuć. Mniej oczywisty dla wielu osób jest natomiast fakt, że nawet w zamrażarce nie można trzymać jedzenia w nieskończoność. Niskie temperatury jedynie spowalniają proces rozkładu produktów organicznych, nie powstrzymują go jednak całkowicie. Jak szybko on przebiega - to zależy od rodzaju danego produktu. Zobacz, jak długo możesz w chłodniczych warunkach przechowywać jedzenie, zanim przestanie nadawać się do konsumpcji. (Zakładamy, że w lodówce panuje temperatura około 4°C, w zamrażarce zaś około -18°C).

produkt w lodówce w zamrażarce
Bekon 7 dni 1 miesiąc
Bulion, sos mięsny 1-2 dni 3-4 miesiące
Chleb, ciastka, bułki, muffiny 14 dni 5-6 miesięcy
Dania drobiowe 3-4 dni 4-6 miesięcy
Indyk, surowy 1-2 dni 3-12 miesięcy (cały dłużej)
Jajka, surowe, białka/żółtka 2-4 dni 1 rok
Jajka, surowe, w skorupkach 3 tygodnie Nie nadają się.
Kotlety 3-5 dni 4-6 miesięcy
Kotlety mielone 1-2 dni 3-4 miesiące
Kurczak pieczony 3-4 dni 4 miesiące
Kurczak pieczony, z sosem 1-2 dni 6 miesięcy
Kurczak smażony, pieczony 3-4 dni 4 miesiące
Kurczak surowy 1-2 dni 9 miesięcy
Kurczak, kawałki w panierce 1-2 dni 1-3 miesiące
Majonez, kupny 2 miesiące od otwarcia Nie nadaje się.
Masło, margaryna 7-30 dni (zależnie od jakości) 6-8 miesięcy
Mięso mielone, różne 1-2 dni 3-4 miesiące
Owoce, mrożone 7 dni 1 rok
Owoce, świeże, twarde/ twarda skórka 1-3 miesiące 1 rok
Owoce, świeże, miękka skórka 13-14 dni 1 rok
Owoce, ugotowane 4-5 dni 1 rok
Parówki 1-2 tygodnie 1-2 miesiące
Pasztet drobiowy 1-2 dni 1-3 miesiące
Pieczeń 3-5 dni 4-12 miesięcy
Podroby 1-2 dni 3-4 miesiące
Ryba, surowa 1-2 dni 1 rok
Ryba, ugotowana 3-4 dni 1 rok
Ser miękki 7-14 dni 1 rok
Ser twardy 3-9 miesięcy 1-2 lata
Soki, warzywa 5-6 dni 1 rok
Stek surowy 3-5 dni 2-3 miesiące
Szynka gotowana 3-5 dni 1-2 miesiące
Szynka konserwowa 6-9 miesięcy Nie nadaje się.
Szynka konserwowa, otwarta 3-5 dni 1-2 miesiące
Warzywa mrożone 7 dni 1 rok
Warzywa, świeże, miękka skórka 13-14 dni 1 rok
Warzywa, świeże, twarde/ twarda skórka 1-3 miesiące 1 rok
Warzywa, ugotowane 4-5 dni 1 rok
Wędliny 7 dni 1-2 miesiące
Zapiekanka 3-4 dni 4 miesiące
Zupy, gulasze 3-4 dni 2-3 miesiące

Komentarze (14) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
22:51, 06.05.2015
A lody?
Gość
19:13, 17.10.2014
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, a nawet jeśli ma w składzie prawdziwe jaja, to przecież wystarczy przelać skorupkę wrzątkiem żeby pozbyć się salmonelli. A o przydatność produktu do spożycia dbają konserwanty. Czytając artykuł trzeba też mieć świadomość, że dotyczy on żywności NIE PAKOWANEJ. Hermetycznie pakowana oczywiście wytrzyma dłużej.
Gość
22:50, 16.01.2014
Jest napisane, że ryba surowa w lodówce wytrzyma 1-2 dni a ja kupiłam filety z dorsza i z etykiety wynika (patrząc na datę), że ryba wytrzyma jeszcze siedem dni. Mam nadzieję, że rybka nie jest nafaszerowana chemią :) Zestawienie fajne, pomocne.
Gość
08:53, 06.08.2013
A pizza zamówiona z pizzeri ile wytrzyma w lodówce?
Gość
09:06, 29.05.2013
Tabelka super, ale w sumie wszystko zależy od dokładnej temperatury i tego, jak wcześniej zostało zapakowane jedzenie gotowe do przechowywania w lodówce( co do zamrażarek to trochę innymi prawami działają ). Jako kucharz faktycznie zgadzam się z tym, że daty w większości przypadków są orientacyjne( bo coś napisać trzeba ), ale każdy produkt sam z siebie reaguje inaczej. Pracuję na kuchni gdzie wszystko jest świeże, dlatego też dbamy o to by nie mrozić produktów - ergo - musimy ciągle dbać o ich aktualność. Jednakże zawsze sam przed użyciem czegoś, sprawdzam świeżość osobiście PRÓBUJĄC. Trudno by zaszkodziło coś człowiekowi w małych ilościach( oczywiście trzeba się też trochę znać na tym, jak dany produkt wygląda, pachnie bądź smakuje, gdy już się nie nadaje do konsumpcji ), a sugerując się datami ważności naprawdę można nieźle przepłacić na jedzeniu.
Gość
12:17, 06.05.2013
co do majonezu że do dwóch miesięcy wytrzyma po otwarciu to jest to kłamstwo a ponieważ prędzej w tym majonezie pojawiła by się prędzej salmonella a wiem to bo sam jestem kucharzem i takie wiadomości to podstawa więc to jest nie prawdą ale cały artykuł jest spoko
Gość
20:45, 22.04.2013
a japka?
Gość
16:06, 19.04.2013
nie wszystko jest tak jak tu opisano, ale kazda szkoła kucharska ma inny styl, dodac tylko trzeba, ze potrawy z zamrozenia - zwłaszcza mieso juz nie ma tak soczystego smaku jak "delikates" smakuje poprostu jak gniot z keefci i tp. wiem wiem - zbanujecie mnie bo to wasze ulubione restauracje
Gość
15:55, 19.04.2013
Gość
13:32, 19.04.2013
Prawdziwy student wie, że to i tak data orientacyjna ;)
Gość
12:38, 19.04.2013
majonez 2 miesiące od otwarcia?! aby na pewno? otwarty majonez wyrzucam po tygodniu, wolę nie ryzykować...
Gość
12:16, 07.04.2013
Niektórym to nie wystarczy. Powinni przeczytać i zobaczyć co dzieje się po podanym w tabeli terminie. Inaczej dalej będą truć siebie i rodzinę ...
Gość
19:37, 05.04.2013
a ryba smażona?
Gość
20:29, 29.06.2011
super...

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Kompot świąteczny po Karaibach
Kompot świąteczny po Karaibach
W dużym garnku zalej susz kompotowy wodą do pełna i odstaw na godzinę. Po godzinie wstaw ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.147