Jak samodzielnie zrobić musztardę?

Jak samodzielnie zrobić musztardę?

Własnoręcznie przygotowane dressingi i sosy smakują lepiej. Znamy dokładny skład, jakość, a także możemy je doprawić zgodnie ze swoim gustem. Dziś zachęcamy do przygotowania musztardy.

Musztarda znana jest już od kilkuset lat i dotąd nie straciła swej popularności. W sklepach dostępne są jej najróżniejsze smaki, jednak my zachęcamy do samodzielnego przygotowania jej w domu. Nie od dziś wiadomo, że własnoręcznie przygotowane jedzenie smakuje lepiej, ponieważ nie tylko dokładnie wiemy jakich i jakiej jakości składników użyliśmy, ale poświęciliśmy swój czas i włożyliśmy serce.

Co potrzebujesz?

Składniki:

- gorczyca - 70g

- pieprz czarny - 20 ziarenek

- kolendra - 20g

- ocet jabłkowy - 100ml

- woda - 25ml

- cukier - 1 łyżka stołowa

- sól - 1 łyżeczka do herbaty

Akcesoria:

- miska

- młynek do pieprzu

- słoik

- łyżka

Sposób przygotowania:

Krok 1. Gorczycę, pieprz i kolendrę drobno mielimy.

Krok 2. Zmielone przyprawy przesypujemy do miski.

Krok 3. Dodajemy sól, cukier, wodę oraz ocet i dokładnie miksujemy.

Krok 4. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do małego słoiczka i odstawiamy na jeden dzień.

Wypróbuj także inne nasze przepisy:

Musztarda Dijon;

Musztarda kremska;

Musztarda miodowa;

Musztarda starofrancuska.

Smacznego!

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.692