Jak samodzielnie zrobić musztardę?

Jak samodzielnie zrobić musztardę?

Własnoręcznie przygotowane dressingi i sosy smakują lepiej. Znamy dokładny skład, jakość, a także możemy je doprawić zgodnie ze swoim gustem. Dziś zachęcamy do przygotowania musztardy.

Musztarda znana jest już od kilkuset lat i dotąd nie straciła swej popularności. W sklepach dostępne są jej najróżniejsze smaki, jednak my zachęcamy do samodzielnego przygotowania jej w domu. Nie od dziś wiadomo, że własnoręcznie przygotowane jedzenie smakuje lepiej, ponieważ nie tylko dokładnie wiemy jakich i jakiej jakości składników użyliśmy, ale poświęciliśmy swój czas i włożyliśmy serce.

Co potrzebujesz?

Składniki:

- gorczyca - 70g

- pieprz czarny - 20 ziarenek

- kolendra - 20g

- ocet jabłkowy - 100ml

- woda - 25ml

- cukier - 1 łyżka stołowa

- sól - 1 łyżeczka do herbaty

Akcesoria:

- miska

- młynek do pieprzu

- słoik

- łyżka

Sposób przygotowania:

Krok 1. Gorczycę, pieprz i kolendrę drobno mielimy.

Krok 2. Zmielone przyprawy przesypujemy do miski.

Krok 3. Dodajemy sól, cukier, wodę oraz ocet i dokładnie miksujemy.

Krok 4. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do małego słoiczka i odstawiamy na jeden dzień.

Wypróbuj także inne nasze przepisy:

Musztarda Dijon;

Musztarda kremska;

Musztarda miodowa;

Musztarda starofrancuska.

Smacznego!

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.137