Prażenie

Prażenie

Prażone ziarna kawy, prażone orzechy to produkty często goszczące w naszej kuchni. Można je kupić gotowe, ale można też przygotować w warunkach domowych. Jak to zrobić?

Prażenie jest to proces ogrzewania substancji stałych w wysokiej temperaturze, ale niższej niż temperatura ich topnienia. Ma to na celu dokonanie przemian zarówno fizycznych jak i chemicznych. Należy jednak pamiętać, że proces ten niszczy większość składników odżywczych.

Prażenie artykułów spożywczych ogranicza się do surowców pochodzenia roślinnego. Temperatura procesu wynosi nie więcej niż 300°C. W wyniku prażenia powstają ciemne substancje charakteryzujące się intensywnym smakiem zwane melanoidami lub substancjami goryczkowymi. Widocznym efektem tego procesu jest zbrązowienie produktów spożywczych.

Prażeniu poddawane są ziarna kawy, ziarna kakao, zboża, orzechy, nasiona i pestki. Ziarna kawy można prażyć nie tylko przemysłowo, ale także domowym sposobem w piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do około 230°C i ułożone na blasze ziarna piec przez 10 minut, aż zaczną pękać i zmieniać kolor. Prażenie powoduje wytrącenie nadmiaru kwasów. Zapobiega to problemom żołądkowym i pojawianiu się zgagi po spożyciu gotowego napoju. Odpowiednio dobrane warunki prażenia nadają kawie trochę ciemniejszą barwę oraz bogatszy i pełniejszy aromat.

Prażenie ziaren kakao odbywa się w temperaturze 130-180°C, przez 15 do 45 minut. Ma ono na celu zmniejszenie zawartości wody, rozkład substancji odpowiedzialnych za gorycz i cierpkość oraz poprawę smaku i aromatu.

Prażenie zbóż powoduje zmianę ich pierwotnych właściwości. Po prażeniu ziarno należy szybko wystudzić, aby reakcje nie zachodziły dalej samoistnie. Podczas procesu następuje zniszczenie niestrawnej powłoki wokół ziarna. Nabiera ono słodkawego smaku, ponieważ skrobia (główny składnik zbóż) przemienia się w glukozę i dekstryny.

Prażenie orzechów domowym sposobem jest bardzo proste. Na suchą, rozgrzaną patelnię przekłada się orzechy i ogrzewa na średnim ogniu. Od czasu do czasu należy nimi potrząsnąć, aby dobrze ogrzały się z obu stron. Możliwe jest także prażenie ich w piekarniku w temperaturze 180°C. Orzechy pozbawione łupin wykłada się na blachę pokrytą folią aluminiową. Proces należy zakończyć w momencie zarumienienia się orzechów. Prażenie ma na celu intensyfikację i podkreślenie ich naturalnego smaku.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon.Nakłuwamy go ostrożnie przez środek mięsa.Do środka ...
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Makaron papardelle gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu.Makaron powinien być al ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
*to zdobienie ;)
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.368