10 nieoczywistych zastosowań dla czekolady

10 nieoczywistych zastosowań dla czekolady

Czy wiesz, że czekolada chroni przed próchnicą, a co więcej wspaniale smakuje w połączeniu z serami pleśniowymi?

Czy wiesz, że czekolada chroni przed próchnicą, a co więcej wspaniale smakuje w połączeniu z  serami pleśniowymi?

Słodka i aromatyczna czekolada jest ulubionym deserem milionów ludzi. Duża różnorodność jej rodzajów oraz mnogość składników, które doskonale się z nią komponują sprawia, że jest często niezastąpionym produktem na wielu stołach. Czekolada traktowana jest przede wszystkim jako deser, choć równie dobrze można ją dodać do sosu do mies. Co więcej, nie koniecznie musi służyć wyłącznie do jedzenia, coraz popularniejsze stają się bowiem czekoladowe masaże. Do czego jeszcze można ją wykorzystać? Poznaj 10 jej nieoczywistych zastosowań!

Zobacz także:

10 nieoczywistych zastosowań dla wódki

10 nieoczywistych zastosowań dla piwa

1. Zabiegi spa

Czekolada jest źródłem przeciwutleniaczy, które bardzo pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Olejki, kremy i balsamy zawierające czekoladę są bardzo często wykorzystywane do masażu. Nie tylko regenerują i odżywiają naskórek, ale stymulują produkcję hormonów szczęścia, co wprowadza w przyjemny nastrój.

2. Perfumy

Jeśli się nad tym zastanowić, istnienie perfum o zapachu czekolady lub jedynie z jej lekką nutą nie powinno nikogo dziwić. Zwłaszcza, że od dawna aromatyzuje się tym zapachem np. płyny do kąpieli. Warto też wspomnieć, że zapach czekolady i sama czekolada jest afrodyzjakiem.

3. Gotówka

Pieniądze jednak rosną na drzewach! Majowie, których uważa się za odkrywców ziaren kakaowca, jako pierwsi zaczęli używać je jako formę waluty. Później to samo uczynili Aztekowie, podatki płacili najbardziej okazałymi ziarnami.

4. Ochrona przed próchnicą

Każdy wie, że od czekolady psują się zęby. Jednak wiele osób może być zaskoczonych faktem, że wyciąg otrzymywany z ziaren kakaowca został uznany za skuteczniejszy środek pomagający utrzymać zdrowe zęby niż fluor.

5. Wpływ na ciśnienie krwi

Naukowcy z University Hospital w Kolonii udowodnili korzystny wpływ zawartych w gorzkiej czekoladzie polifenoli na obniżanie ciśnienia krwi. Dlatego jedz czekoladę w stresujących sytuacjach, o ile oczywiście będzie to ciemna, niesłodka czekolada.

6. Panierka do bekonu

To połączenie wydaje się bardzo dziwne. Kawałki bekonu zanurzane są w gęstej, płynnej gorzkiej czekoladzie, a następnie całość jest chłodzona, by czekolada stwardniała. Tylko trzeba się zastanowić, na jaki posiłek zaserwować takie danie - na śniadanie czy na deser?

7. Składnik serów

Zawijanie w ser czegoś słodkiego, np. żurawin, jest od dawna popularne. Jednak wydawać by się mogło, że czekolada jest do tego za słodka. Jednak brytyjska sieć supermarketów wypuściła na rynek roladę z angielskiego sera pleśniowego Stilton oraz belgijskiej czekolady!

8. Paliwo samochodowe

Bakterie Escherichia coli, gdy rozwijają się na pożywce z czekolady produkują duże ilości wodoru, który może być wykorzystywany jako źródło energii. Może w przyszłości nasze samochody będą napędzane czekoladowymi okruszkami?

9. Wabik na chomika

Jeśli Twój chomik schował się pod szafkę lub wannę i nie chce wyjść, spróbuj zachęcić go do tego kawałkiem czekolady. Jednak nie pozwól mu jej zjeść! Dlaczego? Odpowiedzi szukaj w 10, ostatnim punkcie.

10. Żywność dla zwierząt

Jest to właściwie anty-zastosowanie. Wiele osób dzieli się ze swoimi pupilami ulubionymi kęskami, w tym i czekoladą. Niestety zawiera ona teobrominę - dla nas zupełnie nieszkodliwą substancję, natomiast niezwykle toksyczną dla naszych czworonożnych przyjaciół. Więc w tym przypadku zignoruj błagalne spojrzenie, bo Twoja życzliwość może okazać się zabójcza.

Czy wiesz z czym możesz zjeść czekoladę? Przeczytaj 10 nieoczywistych połączeń kulinarnych

Sprawdź: Z czego składa się czekolada

Katarzyna Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.418
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});