Ryby i owoce morza: warto wiedzieć

Ryby i owoce morza: warto wiedzieć

Jak postępować ze świeżo kupionymi owocami morza?

Ile gatunków ryb i owoców morza, które pojawiają się w Twoim jadłospisie, jesteś w stanie wymienić? A teraz wybierz się na wycieczkę do sklepu rybnego czy chociażby odpowiedniego sektora w supermarkecie i przekonaj się, że znaleźć można ich co najmniej dwa, trzy razy więcej - na każdy gust i na każdą okazję. Ci, którzy dbają o zdrowie, często wybiorą dzikiego lub hodowlanego łososia. Ryby takiej jak halibut, okoń lub miecznik, świetnie nadają się na grilla. Wolisz coś lżejszego? Co powiesz więc na niewymagającą długiego gotowania tilapię? Krewetki, przegrzebki i inne skorupiaki są z kolei wyśmienite w postaci duszonej, podsmażanej na maśle lub chociażby jako element sałatki.

Kupując morskie specjały, a właściwie już w trakcie poszukiwań przepisu na danie z ich udziałem, warto mieć w pamięci kilka przydatnych wskazówek.

Surowe ryby

Jak w przypadku każdego surowego mięsa, podjęcie właściwych kroków może uchronić przed poważnym zatruciem pokarmowym.

- Nigdy nie zostawiaj surowych lub mrożonych ryb ani owoców morza w temperaturze pokojowej.

- Wszystkie powierzchnie, noże, deski do krojenia i inne przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem, wyczyść przy użyciu detergentu i gorącej wody.

- Nigdy nie podawaj gotowego dania w nieumytych uprzednio naczyniach, w których przechowywane były surowe ryby i owoce morza.

- Ewentualne resztki zamroź natychmiast. Nie później niż w przeciągu dwóch dni możesz wykorzystać je jako dodatek do sałatki, naleśników lub pizzy.

Przechowywanie

- Filety zawiń szczelnie w folię spożywczą i umieść w najchłodniejszym miejscu lodówki.

- Nie przechowuj surowych ryb zbyt długo, ale przyrządź je jak najszybciej.

- Jeśli ryba jest zamrożona, rozmroź ją przez noc w najchłodniejszym miejscu lodówki. Bardziej zbite sztuki mogą potrzebować nieco więcej czasu.

Świeże kontra mrożonki

Ryba mrożona też może być świeża. Mało tego, część okazów dostępnych w sklepie jako "świeże" musiała być zamrożona na pewnym etapie transportu.

- Uważaj na silny "rybny" zapach, może on bowiem sygnalizować rozwój bakterii.

- Filety powinny być praktycznie bezwonne.

Przeczytaj także:

10 sposobów na rybę

Jak rozpoznać świeżą rybę

Łosoś dziki kontra hodowlany

Łosoś hodowlany jest znacznie tańszy niż ten dziki. Poszczególne okazy są też większe i bardziej tłuste, posiadają również dużo korzystnych dla układu krwionośnego kwasów tłuszczowych omega-3. Łososie hodowlane zawierają niestety wyższy poziom niektórych toksyn, a ponadto ich mięso często bywa dodatkowo barwione. Łosoś dziki jest nieco bardziej odżywczy.

Krewetki

Świeże krewetki stosunkowo trudno nabyć. Te dostępne w sklepach na pewnym etapie transportu na pewno były mrożone, a większość można w ogóle kupić w postaci mrożonej. Większe sztuki są droższe, co nie oznacza jednak automatycznie również lepszego smaku. Nie kupuj okazów z ciemnymi plamkami na skorupce. Trzy generalne zasady dotyczące gotowania:

- Krewetki rozmraża się w lodówce lub zimnej wodzie.

- Jeśli mają być podane na przykład w gorącym sosie lub zupie, należy usunąć ich skorupki. W innych przypadkach te ostatnie pomogą zachować smak krewetek.

- Krewetce wystarczą około trzy minuty gotowania, dokładny czas zależy od rozmiarów. Dobrze przyrządzona krewetka powinna być jędrna i różowa. B.C.

Czy wiesz jak, doprawić ryby i owoce morza?

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.45
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});