Klarowanie

Klarowanie

Dowiedz się, jak sprawić, by rosół był przejrzysty i klarowny oraz jak uzyskać przejrzyste wino.

Klarowanie jest to usunięcie piany i mętnych zawiesin z powierzchni wywarów mięsnych, warzywnych, rybnych, owocowych oraz konfitur i powideł. Potrawy stają się przejrzyste i bardziej aromatyczne. Najczęściej klarowany jest rosół, wino oraz konfitury.

Przed przystąpieniem do klarowania wywarów należy je mocno schłodzić. Dzięki temu tłuszcz zbierze się na powierzchni i będzie łatwy do usunięcia. Odtłuszczony wywar można zalać ubitą z białek pianą i zagotować. Gdy białko się zetnie, zdejmujemy go z ognia i po kilku minutach przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Otrzymany wywar nie powinien zawierać żadnych zanieczyszczeń i drobinek.

Klarowanie wina to zabieg polegający na usunięciu zanieczyszczeń i zmętnień. Najczęściej stosuje się do niego żelatynę i taninę. Po rozpuszczeniu żelatyny w wodzie, przelewamy ją do niewielkiej ilości wina i podgrzewamy do 40°C, mieszamy i studzimy. Po wymieszaniu z pozostałym winem, zawiesina powinna opaść na dno jak osad.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
23:46, 06.04.2012
Sprawdziłem, sposób na rosół działa jak marzenie. Dzięki!

Przepisy kulinarne:

Sałatka z grillowanym serem Camembert
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na grube plastry. Układamy ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zdecydowanie jestem zwolenniczką desek drewnianych, dużo czytałam na ten temat i nadal uważam ...
To przecież odmiana margaryny, która wycofuje sie jako szkodliwa w wielu krajach na świecie.
Najlepszy ser kozi jaki kiedykolwiek jadłam. Cenie go za delikatny śmietankowy smak. W ...
dokładnie, idiotyczny produkt, otwieram, widzę drugą folię i co??? noż k..wa
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.714