Klarowanie

Klarowanie

Dowiedz się, jak sprawić, by rosół był przejrzysty i klarowny oraz jak uzyskać przejrzyste wino.

Klarowanie jest to usunięcie piany i mętnych zawiesin z powierzchni wywarów mięsnych, warzywnych, rybnych, owocowych oraz konfitur i powideł. Potrawy stają się przejrzyste i bardziej aromatyczne. Najczęściej klarowany jest rosół, wino oraz konfitury.

Przed przystąpieniem do klarowania wywarów należy je mocno schłodzić. Dzięki temu tłuszcz zbierze się na powierzchni i będzie łatwy do usunięcia. Odtłuszczony wywar można zalać ubitą z białek pianą i zagotować. Gdy białko się zetnie, zdejmujemy go z ognia i po kilku minutach przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Otrzymany wywar nie powinien zawierać żadnych zanieczyszczeń i drobinek.

Klarowanie wina to zabieg polegający na usunięciu zanieczyszczeń i zmętnień. Najczęściej stosuje się do niego żelatynę i taninę. Po rozpuszczeniu żelatyny w wodzie, przelewamy ją do niewielkiej ilości wina i podgrzewamy do 40°C, mieszamy i studzimy. Po wymieszaniu z pozostałym winem, zawiesina powinna opaść na dno jak osad.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
23:46, 06.04.2012
Sprawdziłem, sposób na rosół działa jak marzenie. Dzięki!

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:5.716