Klarowanie

Klarowanie

Dowiedz się, jak sprawić, by rosół był przejrzysty i klarowny oraz jak uzyskać przejrzyste wino.

Klarowanie jest to usunięcie piany i mętnych zawiesin z powierzchni wywarów mięsnych, warzywnych, rybnych, owocowych oraz konfitur i powideł. Potrawy stają się przejrzyste i bardziej aromatyczne. Najczęściej klarowany jest rosół, wino oraz konfitury.

Przed przystąpieniem do klarowania wywarów należy je mocno schłodzić. Dzięki temu tłuszcz zbierze się na powierzchni i będzie łatwy do usunięcia. Odtłuszczony wywar można zalać ubitą z białek pianą i zagotować. Gdy białko się zetnie, zdejmujemy go z ognia i po kilku minutach przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Otrzymany wywar nie powinien zawierać żadnych zanieczyszczeń i drobinek.

Klarowanie wina to zabieg polegający na usunięciu zanieczyszczeń i zmętnień. Najczęściej stosuje się do niego żelatynę i taninę. Po rozpuszczeniu żelatyny w wodzie, przelewamy ją do niewielkiej ilości wina i podgrzewamy do 40°C, mieszamy i studzimy. Po wymieszaniu z pozostałym winem, zawiesina powinna opaść na dno jak osad.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
23:46, 06.04.2012
Sprawdziłem, sposób na rosół działa jak marzenie. Dzięki!

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Kompletne bzdury. Dieta paleo czy nawet LCHF to rozwiązanie. Unikanie tłuszczu zwierzęcego to ...
dobre ale szkodliwe
Lampka jest poprawnym zwrotem, które znajduje się w słowniku języka polskiego PWN. Czy mamy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.43