Jak ugotować ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko

Ryż doskonale pasuje do mięs, ryb, owoców i warzyw. Jeśli choć raz zastanawiałeś się "jak ugotować ryż?", przeczytaj ten artykuł.

Ryż ma wiele zalet. Jest dość tani, doskonale komponuje się z wieloma produktami, zarówno mięsami, rybami, jak warzywami czy owocami. Można go podawać właściwie na każdy posiłek. Jednak wiele osób zadaje sobie pytanie "jak ugotować ryż?", a właśnie w sposobie gotowania tkwi tajemnica smacznego ryżu.

Kluczową sprawą jest odpowiednia ilość wody. Zależy ona od rodzaju ryżu i wybranego sposobu gotowania. Istnieją także dwa sposoby jego pakowania - w torebkach i w postaci sypkiej - które również mają wpływ na sposób przygotowania.

Ryż w torebkach

Jest go znacznie łatwiej ugotować. Wystarczy ściśle stosować się do zaleceń producenta, podanych na opakowaniu. Specjalną torebkę lub torebki z ryżem wkłada się do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuje przez wyznaczony czas, zazwyczaj przez około 15 minut. Ryż powinien być całkowicie pokryty wodą. Można także wlać łyżkę oliwy z oliwek, dzięki temu ziarenka będą się mniej ze sobą sklejały. Następnie, gdy ryż jest już miękki, wyjmuje się torebki w wody, rozcina i wykłada na duże sito, aby go odsączyć.

Sypki ryż

Jego ugotowanie jest nieco trudniejsze, co nie znaczy, że tylko bardzo wprawni kucharze potrafią przygotować "sypki ryż" na sypko. Przed przystąpieniem do gotowania trzeba opłukać go pod zimną, bieżącą wodą. Usuniemy w ten sposób ewentualne zanieczyszczenia, a także nadmiar skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie się. Następnie trzeba się zastanowić do czego zamierzamy dodać ryż i jak dużo czasu mamy na jego przygotowanie, od tego zależy wybór metody i dodatków, które możemy wrzucić do wody podczas gotowania. Podobnie jak do ryżu w torebkach, tu również możemy dodać łyżkę oliwy, aby zapobiec nadmiernemu sklejaniu się ziaren. Natomiast dodatek łyżeczki soku z cytryny sprawi, że przygotowywany przez nas ryż będzie miał piękną, białą barwę. Warto także pamiętać, że im więcej wody użyjemy do gotowania, tym otrzymany ryż będzie bardziej kleisty i miękki.

W zależności od rodzaju ryżu, trzeba użyć różnej ilości wody. Do najpopularniejszego, białego stosuje się około 1,5-2 szklanek wody na 1 szklankę ryżu i gotuje przez około 20 minut, a długoziarnisty nieco dłużej, o około 10 minut. Brązowy wymaga takiej samej ilości wody, jednak trzeba go gotować nawet do 40-50 minut.

Sposoby gotowania:

1. Gotowanie w dużej ilości wody - podobnie jak makarony. Do sporego garnka wlewamy dużą ilość wody, czyli około 2l na szklankę ryżu, zagotowujemy, lekko solimy i wrzucamy ryż. Gotujemy go do miękkości przez 15-20 minut i odcedzamy na sicie.

2. Gotowanie w niewielkiej ilości wody - zagotowujemy 2 szklanki lekko osolonej wody. Wrzucamy ryż i doprowadzamy do wrzenia, po czym, przykrywamy garnek pokrywką, ale niezbyt szczelnie i gotujemy. W momencie, gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną powstawać tzw. kratery, szczelnie zakrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 12-15 minut.

3. Pod przykryciem - w tym przypadku potrzebnych jest około 2-2,5 szklanek wrzącej wody na szklankę ryżu. Gotujemy go przez około 5-7 minut, a następnie dokładnie owijamy cały garnek wraz z pokrywką, np. czystymi ściereczkami, ręcznikami czy kocem i przykrywamy go poduszkami, kołdrą lub pierzyną. W takich warunkach ryż sam "dochodzi", jest miękki, sypki i bardzo smaczny, jednak trzeba na niego trochę poczekać.

4. Gotowanie w bulionie - należy przygotować około 2 szklanek bulionu na szklankę ryżu. Ryż po opłukaniu podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości masła, po czym przekładamy do garnka z wrzącym bulionem i gotujemy pod przykryciem. Po około 15-20 minutach ryż jest gotowy.

5. Gotowanie na mleku - tutaj również proporcje wynoszą 2:1, czyli 2 szklanki mleka na 1 szklankę ryżu. Podgrzewamy mleko, do gorącego dodajemy odrobinę cukru i laskę wanilii, a następnie wsypujemy ryż. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15-20 minut.

Kasia Mućka

Chcesz wiedzieć jak zrobić ryż do sushi?

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.51