Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie to najprostsza z metod utrwalania grzybów. Pozwala ona na wykorzystanie grzybów jako dodatku do sosów, zup, pierogów i pasztecików.

Grzyby należą do najłatwiej psujących się produktów spożywczych. Aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na długie zimowe miesiące musimy je utrwalić. Suszenie to najprostsza z metod. Pozwala ona na wykorzystanie grzybów jako dodatku do sosów, zup, pierogów i pasztecików.

Przeczytaj także: Sposoby na grzyby

Do suszenia najlepiej nadają się grzyby rurkowate tj. podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlaki. Najlepiej jak są one duże. Małe grzyby są znacznie mniej aromatyczne, natomiast dla pocieszenia, świetnie smakują marynowane.

Grzyby, które zamierzasz wysuszyć muszą być świeże. Dlatego przebierz je, aby usunąć wszystkie nadpleśniałe (widoczny biały nalot), uszkodzone i stare. Obejrzyj dokładnie trzon grzyba, jeśli są w nim widoczne dziurki, odetnij kawałek trzonka, aż do fragmentu, gdzie będzie on nienaruszony. Każdego grzyba oczyść za pomocą noża i wytrzyj suchą ściereczką. Pamiętaj - nie myj ich! Niektóre grzyby przed suszeniem wymagają szczególnego traktowania. Koźlaki, sitki i opieńki muszą mieć odcięty trzon, który jest zbyt twardy. Maślaki obieramy i odcinamy ich trzonki. Borowiki również muszą mieć odcięty trzon, gdyż schnie on szybciej od kapelusza.

Suszenie może odbywać się kilkoma metodami. Najbardziej znana, tradycyjna polega na nawleczeniu grzybów na nić i suszeniu przy kuchence, a następnie dosuszaniu w piekarniku. Najwygodniej jest jednak suszyć je w specjalnej suszarce lub w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Grzyby warto pokroić w plasterki. Początkowo susz je w niedużej temperaturze około 40°C, gdy ładnie podeschną z wierzchu możesz podwyższyć temp. do około 70°C. Aby sprawdzić, czy grzyb jest dobrze wysuszony, naciśnij go. Jeżeli lekko się ugina pod naciskiem, jest gotowy. Grzyb nie powinien być za suchy, gdyż wtedy będzie się kruszył.

Gotowe grzyby przełóż do szczelnie zakręcanych ciemnych słoików. AK

Spróbuj przepisów z suszonymi grzybami:

- Pierogi z grzybami, serem i kaszą

- Gołąbki grzybowo-ryżowe

- Zrazy w sosie grzybowym

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Zygmuntówka
Zygmuntówka
Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.383