Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie to najprostsza z metod utrwalania grzybów. Pozwala ona na wykorzystanie grzybów jako dodatku do sosów, zup, pierogów i pasztecików.

Grzyby należą do najłatwiej psujących się produktów spożywczych. Aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na długie zimowe miesiące musimy je utrwalić. Suszenie to najprostsza z metod. Pozwala ona na wykorzystanie grzybów jako dodatku do sosów, zup, pierogów i pasztecików.

Przeczytaj także: Sposoby na grzyby

Do suszenia najlepiej nadają się grzyby rurkowate tj. podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlaki. Najlepiej jak są one duże. Małe grzyby są znacznie mniej aromatyczne, natomiast dla pocieszenia, świetnie smakują marynowane.

Grzyby, które zamierzasz wysuszyć muszą być świeże. Dlatego przebierz je, aby usunąć wszystkie nadpleśniałe (widoczny biały nalot), uszkodzone i stare. Obejrzyj dokładnie trzon grzyba, jeśli są w nim widoczne dziurki, odetnij kawałek trzonka, aż do fragmentu, gdzie będzie on nienaruszony. Każdego grzyba oczyść za pomocą noża i wytrzyj suchą ściereczką. Pamiętaj - nie myj ich! Niektóre grzyby przed suszeniem wymagają szczególnego traktowania. Koźlaki, sitki i opieńki muszą mieć odcięty trzon, który jest zbyt twardy. Maślaki obieramy i odcinamy ich trzonki. Borowiki również muszą mieć odcięty trzon, gdyż schnie on szybciej od kapelusza.

Suszenie może odbywać się kilkoma metodami. Najbardziej znana, tradycyjna polega na nawleczeniu grzybów na nić i suszeniu przy kuchence, a następnie dosuszaniu w piekarniku. Najwygodniej jest jednak suszyć je w specjalnej suszarce lub w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Grzyby warto pokroić w plasterki. Początkowo susz je w niedużej temperaturze około 40°C, gdy ładnie podeschną z wierzchu możesz podwyższyć temp. do około 70°C. Aby sprawdzić, czy grzyb jest dobrze wysuszony, naciśnij go. Jeżeli lekko się ugina pod naciskiem, jest gotowy. Grzyb nie powinien być za suchy, gdyż wtedy będzie się kruszył.

Gotowe grzyby przełóż do szczelnie zakręcanych ciemnych słoików. AK

Spróbuj przepisów z suszonymi grzybami:

- Pierogi z grzybami, serem i kaszą

- Gołąbki grzybowo-ryżowe

- Zrazy w sosie grzybowym

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.3