Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie to najprostsza z metod utrwalania grzybów. Pozwala ona na wykorzystanie grzybów jako dodatku do sosów, zup, pierogów i pasztecików.

Grzyby należą do najłatwiej psujących się produktów spożywczych. Aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na długie zimowe miesiące musimy je utrwalić. Suszenie to najprostsza z metod. Pozwala ona na wykorzystanie grzybów jako dodatku do sosów, zup, pierogów i pasztecików.

Przeczytaj także: Sposoby na grzyby

Do suszenia najlepiej nadają się grzyby rurkowate tj. podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlaki. Najlepiej jak są one duże. Małe grzyby są znacznie mniej aromatyczne, natomiast dla pocieszenia, świetnie smakują marynowane.

Grzyby, które zamierzasz wysuszyć muszą być świeże. Dlatego przebierz je, aby usunąć wszystkie nadpleśniałe (widoczny biały nalot), uszkodzone i stare. Obejrzyj dokładnie trzon grzyba, jeśli są w nim widoczne dziurki, odetnij kawałek trzonka, aż do fragmentu, gdzie będzie on nienaruszony. Każdego grzyba oczyść za pomocą noża i wytrzyj suchą ściereczką. Pamiętaj - nie myj ich! Niektóre grzyby przed suszeniem wymagają szczególnego traktowania. Koźlaki, sitki i opieńki muszą mieć odcięty trzon, który jest zbyt twardy. Maślaki obieramy i odcinamy ich trzonki. Borowiki również muszą mieć odcięty trzon, gdyż schnie on szybciej od kapelusza.

Suszenie może odbywać się kilkoma metodami. Najbardziej znana, tradycyjna polega na nawleczeniu grzybów na nić i suszeniu przy kuchence, a następnie dosuszaniu w piekarniku. Najwygodniej jest jednak suszyć je w specjalnej suszarce lub w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Grzyby warto pokroić w plasterki. Początkowo susz je w niedużej temperaturze około 40°C, gdy ładnie podeschną z wierzchu możesz podwyższyć temp. do około 70°C. Aby sprawdzić, czy grzyb jest dobrze wysuszony, naciśnij go. Jeżeli lekko się ugina pod naciskiem, jest gotowy. Grzyb nie powinien być za suchy, gdyż wtedy będzie się kruszył.

Gotowe grzyby przełóż do szczelnie zakręcanych ciemnych słoików. AK

Spróbuj przepisów z suszonymi grzybami:

- Pierogi z grzybami, serem i kaszą

- Gołąbki grzybowo-ryżowe

- Zrazy w sosie grzybowym

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.312