Domowe sposoby na przeziębienie

Domowe sposoby na przeziębienie

Aby pozbyć się kaszlu, kataru i gorączki nie musisz biec do apteki po środki przeciwzapalne. Nawet nie wiesz ile medykamentów skrywa się w Twojej kuchni.

Aby pozbyć się kaszlu, kataru i gorączki nie musisz biec do apteki po środki przeciwzapalne. Nawet nie wiesz ile medykamentów skrywa się w Twojej kuchni.

Okres jesieni sprzyja przeziębieniom i grypie, które rozprzestrzeniają się w błyskawicznym tempie. Co zrobić, gdy pół Twojego biura jest chore? Jak się uchronić przed krążącymi w powietrzu wirusami? Aby nie dać się przeziębieniu musimy poznać sekrety "kuchennej apteczki"

Czosnek
Doceniali go już starożytni Egipcjanie. W Rzymie żołnierze jedli czosnek na wzmocnienie przed bitwą. Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne, dzięki czemu pomaga zwalczyć infekcje. Zawdzięcza to związkowi - allicynie, jednemu z najsilniejszych w świecie roślinnym antybiotyków.

Cebula
Bliska krewna czosnku, ma podobne właściwości przeciwbakteryjne.

Imbir
Imbir ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Zapobiega i leczy przeziębienia, bóle gardła oraz zapalenie błon śluzowych. Wykazuje też lekkie działanie uspokajające, dlatego pomocny jest w walce ze stresem, który również osłabia naszą odporność. Imbir możesz pić jako dodatek do herbaty, czy grzańca.

Witamina C
Witamina C jest pomocna w zwalczaniu zakażeń organizmu. Najlepszymi źródłami witaminy C są owoce dzikiej róży, czarne porzeczki i owoce cytrusowe.

Lukrecja

Od III w p.n.e. lukrecja stosowana była w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli, zapalenia gardła, przeziębienia i kaszlu. Działa antywirusowo i wykrztuśnie. Pamiętajmy jednak, że spożycie zbyt dużej ilości lukrecji może mieć działanie przeczyszczające.

Mięta
Działa wykrztuśnie. Z powodzeniem można ją stosować w zapaleniu oskrzeli, przeziębieniach, grypie i zapaleniu zatok. Ma ona również działanie przeciwbólowe.

Ogórecznik

Działa napotnie i wykrztuśnie.

Cynamon

Zmniejsza uczucie nudności i działa przeciwbakteryjnie.

Kozieradka

Ma właściwości wykrztuśne. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi bóle gardła i zmniejsza kaszel.

Krwawnik

Krwawnik ma właściwości przeciwzapalne i napotne. Jest bardzo dobrym środkiem przeciwgorączkowym i przeciwmigrenowym. Na przeziębienie oraz grypę najlepiej wypijać herbatkę z krwawnika i męty pieprzowej lub dodawać krwawnik i rumianek do ciepłej kąpieli.

Spróbuj domowych sposobów na przeziębienie:

Rozgrzewający koktajl

- 50ml czystej wódki

- Pół cytryny

- 1 łyżka naturalnego miodu

Wyciśnij sok z cytryny. Wlej wódkę do szklanki, dodaj miód, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Wypij miksturę przed snem, gdyż działa rozgrzewająco i napotnie.

Mleczna mikstura

- 220 ml mleka,

- 2 ząbki czosnku,

- 2 łyżki miodu.

Podgrzej mleko. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj miód do ciepłego mleka i wymieszaj. Dodaj czosnek. Wypij jeszcze gorące.

Kaczorek

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
09:41, 18.10.2013
Pomysł z wódką mi sie podoba :)

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Wieprzowina z fasolką szparagową
Wieprzowina z fasolką szparagową
Schab myjemy, osuszamy i pieczemy. Po upieczeniu kroimy go w poprzeczne plastry. Sos sojowy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Ho
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.307