Kuchnie świata: Wenezuela

Kuchnie świata: Wenezuela

Narodowa specjalność to arepa, czyli łatwe w przygotowaniu płaskie placki kukurydziane, które się piecze, grilluje lub delikatnie podsmaża.

Caracas. Gwarna stolica Wenezueli. W każdy czwartkowy i sobotni poranek największy lokalny targ, Mercadito de Chacao, wypełnia się straganami, gdzie handlarze z całego kraju oferują najróżniejsze produkty kulinarne. Od andyjskich ziemniaków uprawianych w górach zachodu, przez banany i kassawę pochodzące z amazońskiego południa, aż po lokalne sery - wzorowane na tych europejskich, albo całkowicie oryginalne.

Przeczytaj także: Chile, kraj, wina, przypraw i owoców morza

Na kuchnię Wenezueli, podobnie jak na kuchnię wielu innych krajów Ameryki Południowej, spory wpływ mieli hiszpańscy konkwistadorzy. Kraj ten, ze względu na zróżnicowane warunki geograficzne, zdecydowanie odcina się na tle innych państw kontynentu. Bliskość Karaibów na przykład nie pozostaje obojętna dla lokalnych kucharzy, którzy od dekad wykorzystują tropikalne (choć dla nas brzmiące całkiem swojsko) składniki takie jak kukurydza, papryka, pomidory. Różnorodność kultury i produktów spożywczych czyni wenezuelski jadłospis jedynym w swoim rodzaju.

Narodowa specjalność to arepa, czyli łatwe w przygotowaniu płaskie placki kukurydziane, które się piecze, grilluje lub delikatnie podsmaża. Można je jeść jako samodzielną przekąskę lub rozciąć w poprzek i nafaszerować fasolą, warzywami i smakowitym serem. Tarty ser dla smaku często zresztą dodawany jest do ciasta na arepa. Samo ciasto zaś bywa z kolei wykorzystywane do lepienia pierogów. Mąka na arepa to harina precocida lub inaczej masarepa. Produkuje się ją z drobno zmielonej, wstępnie ugotowanej kukurydzy.

Typowo wenezuelskim produktem spożywczym jest też regionalna odmiana banana, zwana plantanem. W Ameryce Południowej wykorzystuje się owoce w trzech fazach dojrzewania. Verde, czyli zielone, są twarde i używa się ich do wyrabiania pierogów. Pintón są żółte i słodkie, a na ich skórkach znaleźć można czarne plamki - to owoce świetnie smakują po lekkim obsmażeniu. Plantany pasado są czarne, bardzo miękkie i słodkie. Opieka się je na ruszcie lub miksuje i podaje na deser.

Poznaj: Desery Południowej Ameryki

Inny popularny w Wenezueli produkt to chayote, zwany niekiedy od swego kształtu gruszką warzywną. Chayote je się na surowo w sałatkach albo gotuje i używa w rozmaitych potrawach. Spotkać je można czasem w supermarketach, zwykle niedaleko mango i innych owoców egzotycznych. Okazy są ciężkie, jasnozielone, o pomarszczonej skórce.

Jednym z ulubionych w Wenezueli sosów jest salsa z awokado. W jej skład wchodzą również pomidory, cebula i ostre papryczki. Przysmak przypomina nieco meksykański sos guacamole. Ceviche to z kolei tradycyjna południowoamerykańska sałatka ze świeżych (i często surowych) owoców morza marynowanych w kwaśnym soku z cytrusów z dodatkiem ziół i papryczek jalapeno.

Kuchnia Wenezueli znajduje ogromne upodobanie w rozmaitych gatunkach sera. Produkty mleczarskie tego kraju są raczej trudno dostępne u nas, ale w wenezuelskim jadłospisie równie często pojawiają się wysoko cenione sery europejskie takie jak Edam, Gouda, Gruyere czy Parmigiano-Reggiano, które możemy kupić w każdym supermarkecie. B.C.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd950788 tretinoin rimonabant clonidine .3 mg
wh0cd40480 more helpful hints lasix online buy celexa Order Vermox advair diskus
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.613