Zdrowotne działanie alkoholu

Zdrowotne działanie alkoholu

Sprawdź, które alkohole działają zbawiennie na Twój organizm.

Chyba każdy słyszał o szkodliwym wpływie alkoholu na wątrobę. Ponadto używka ta jest sprawcą uzależnień milionów osób. Jednak niektóre rodzaje alkoholu, oczywiście spożywane w umiarkowanych ilościach, mogą wykazywać korzystne działanie.

Czerwone wino

Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz C i PP oraz antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników, a także ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Jednakże zawiera także homocysteinę, ryzyko to podwyższającą. Udowodniono, że wytrawne czerwone wino zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu (HDL) we krwi. Ponadto wino, dzięki zawartości polifenoli, działa bakteriobójczo, może być też wykorzystywane do odkażania. Dodatkowo ten rodzaj alkoholu zmniejsza lepkość płytek krwi, rozkurcza naczynia oraz zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, dzięki czemu rozrzedza się krew i zmniejsza się ryzyko powstawania zakrzepów prowadzących do udarów i zawałów. Inną ciekawą właściwością wina jest łagodzenie objawów menopauzy.

Piwo

Piwo jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie B6, a dzięki wykorzystywaniu do jego produkcji chmielu i słodu, piwo zawiera też fosfor, magnez oraz potas. Zawarte w trunku polifenole, pochodzące z chmielu, działają przeciwutleniająco, czyli zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników. Picie piwa zmniejsza ponadto ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej, gdyż zwiększa stężenie we krwi "dobrego" cholesterolu (HDL). Naukowcy z londyńskiego University College twierdzą, że nawet bardziej niż czerwone wino. Jednak piwo nie obniża poziomu "złego" cholesterolu, czyli frakcji LDL.

Dodatkowo piwo chroni przed powstawaniem kamieni w pęcherzyku żółciowym, ułatwia trawienie oraz działa moczopędnie. Trzeba jednak pamiętać, że jednocześnie zwiększa ryzyko powstawania kamieni szczawianowych w drogach moczowych oraz chorób stawów.

Piwo, zarówno alkoholowe jak i bezalkoholowe, zwiększa stężenie estrogenów we krwi, łagodzi przebieg menopauzy i sprzyja laktacji, poprzez zwiększanie wydzielania odpowiedzialnego za nią hormonu (prolaktyny).

Nalewki

Już od wieków nalewki przygotowywane na bazie alkoholu wykorzystywane były w lecznictwie. W zależności od tego, jakie owoce czy zioła zostały zastosowane do ich przygotowania, mikstury te wykazują różnorodne właściwości.

Orzechówka - to lek na niestrawność, wystarczy mały kieliszek po obfitym i ciężkostrawnym posiłku, aby poczuć się znacznie lepiej.

Nalewka z malin - jest przede wszystkim wykorzystywana do leczenia przeziębień, działa przeciwgorączkowo i napotnie.

Pigwówka i jałowcówka - również stosuje się je w przypadku przeziębień.

Aroniówka - wykorzystywana jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ponadto zwiększa odporność organizmu.

Nalewka z czarnych porzeczek - ma działanie moczopędne, przeciwzapalne oraz korzystnie wpływa na pracę jelit.

Nalewka z czosnku - jest skuteczna w walce z wysokim cholesterolem.

Kasia Mućka

Przeczytaj także: Kalorie w alkoholu

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
22:06, 09.06.2013

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.412