Najlepsze na jesienne i zimowe chłody - grzańce i grogi

Najlepsze na jesienne i zimowe chłody - grzańce i grogi

Ciemne, deszczowe, a niedługo już śnieżne, dłużące się wieczory można sobie osłodzić kubeczkiem grzanego wina, piwa czy też rumu.

Ciemne, deszczowe, a niedługo także śnieżne, dłużące się wieczory można sobie osłodzić kubeczkiem grzanego wina, grzanego piwa czy też rumu. Najlepiej zrobić taki grzaniec samemu, wtedy jest najsmaczniejszy. Co więcej każdy może stworzyć swoją autorską mieszankę i dobrać składniki tak, aby idealnie pasowały do gustu. Robiąc grzańca eksperymentować można z każdą przyprawą korzenną, a także niektórymi owocami.

Spróbuj: gorących drinków

Tradycja picia rozgrzewających trunków w zimie ma w Polsce długa historię, sięgającą już średniowiecza. Ale nie tylko nasz kraj może się poszczycić wyśmienitymi grzańcami. Spójrzmy zatem na przepisy, jak zrobić grzaniec samemu.

Grzańce z winem w roli głównej

Najlepszy grzaniec z wina powinien zawierać wino wytrawne, które posłodzimy sami w zależności od naszych upodobań. Niekoniecznie musi być to wino czerwone, równie smaczne grzańce przygotowuje się z wina białego. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do grzanego wina są: goździki, miód, kardamon, wanilia, pieprz czarny, migdały i pomarańcza.

Grzane wino z korzeniami

Składniki:

Pół litra czerwonego wina

Skórka pomarańczowa - 0,5 łyżeczki

1 łyżeczka cynamonu

10 dkg cukru

Woda 1,5 szklanki

15 goździków

1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Wino podgrzewamy z przyprawami (nie może się zagotować), cukrem i wodą pod przykryciem.

Grzaniec z piwa dla piwoszy

Aby zrobić grzańca wybierz piwo jasne pełne lub mocne.

Grzane piwo

Skład:

1 litr piwa

1 łyżeczka cynamonu

5 goździków

2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Zmieszaj piwo z dodatkami i podgrzewaj w garnku pod przykryciem. Rób to powoli, aby piwo przeszło aromatem cynamonu, goździków i miodu. Pamiętaj: piwo nie powinno się zagotować! Po kilku minutach odcedź piwo do kufli. Pij gorące.

Grzane piwo z jajkiem

Potrzebujesz:

1 litr piwa

1 żółtko

5 goździków

Szczypta cynamonu

2-3 łyżki miodu

1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Utrzyj jedną łyżkę cukru z żółtkiem, tak aby nie czuć było cukru, a cała masa nabrała jasnego koloru. Podgrzej piwo z przyprawami i miodem. Następnie dodaj do kogla-mogla niewielką ilość podgrzanego piwa, zmieszaj i dodaj do garnka z grzańcem. Przecedź do kufli.

Rozgrzewający miód staropolski

Grzany miód ma niewątpliwą przewagę nad innymi grzańcami. Otóż możemy go tylko podgrzać i już jest doskonały. Nie wymaga żadnego przyprawiania. Jeśli jednak masz ochotę wzbogacić jego smak - proponuję:

Grzaniec miodowy

Składniki:

0,7 litra miodu trójniak

1 pomarańcza

2 laski cynamonu

Sok z malin - 1 łyżka

Jak zrobić?

Umyj i osusz pomarańczę. Obierz ją i część skórki zetrzyj drobno. Podgrzewaj miód w rondlu, dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon i sok malinowy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Pamiętaj, nie może się zagotować!

Grog dla zmarzniętego marynarza

Hot Grog

Składniki:

4 łyżeczki miodu

Masło - 2 łyżeczki

Rum ciemny - 80 ml

Sok z limonki 20ml

Gorąca woda

Sposób przyrządzenia:

Wlej miód do szklanki i zalej do 1/3 wysokości wrzątkiem. Dodaj masło i wymieszaj tak, by masło się rozpuściło. Dodaj resztę składników i dopełnij gorącą wodą.

Grog z cynamonem:

Składniki:

100ml ciemnego rumu

100ml gorącej wody

30 ml soku z cytryny

Brązowy cukier 1 łyżka

Goździki - 2 sztuki

1 laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Zmieszaj wszystkie składniki w niedużym garnku. Podgrzewaj, nie gotując, aż cukier się rozpuści. Przecedź do kieliszków.

Skandynawski glögg

Ojczyzną glöggu jest Szwecja, choć pija się go na obszarze całej Skandynawii.

Produkty:

500 ml czerwonego wina

1/2 litra wódki

10 ziaren kardamonu

1 laska cynamonu

1/2 pomarańczy

1/2 kg cukru

5 goździków

1/3 szklanki rodzynek

1/3 szklanki migdałów

5 suszonych fig

Przygotowanie:

Podgrzej wódkę i wino z przyprawami, owocami i orzechami. Wrzuć do garnka kawałek skórki z pomarańczy, wcześniej sparzoną wrzątkiem. Uważaj, podobnie jak w przypadku innych grzańców mikstura nie może się zagotować. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu około 45 minut. Gotowy glögg przecedź przez sito. Jeśli chcesz możesz go wypić z owocami.AK

Przeczytaj także:

Zdrowotne działanie alkoholu

Kalorie w alkoholu

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
13:36, 03.01.2017
Fajne przepisy na grogi. Ja zrobie sobie taka mieszankę a dziecku grzańca na bazie teekanne.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.307