Folia aluminiowa

Folia aluminiowa

Wykładaj blachy do pieczenia folią aluminiową. Dzięki temu, powstały z okazji przyrządzania wszystkiego od ciasteczek po grillowane w piekarniku warzywa bałagan da się uprzątnąć w mgnieniu oka.

Folia aluminiowa jest niezbędnym akcesorium kuchennym. Przekonaj się do czego możesz wykorzystać jej właściwości.

Poznaj: Podstawowe wyposażenie kuchni

Wykładaj blachy do pieczenia folią aluminiową. Dzięki temu, powstały z okazji przyrządzania wszystkiego od ciasteczek po grillowane w piekarniku warzywa bałagan da się uprzątnąć w mgnieniu oka. Jedzenie może przywierać do folii, dlatego wcześniej posmaruj ja cienką, równą warstwą oleju roślinnego, albo użyj nowego kawałka do każdej pieczonej porcji produktów. Ciasteczka łatwiej się rozprowadzą, a także zrumienią od spodu, na folii aluminiowej niż na papierze do pieczenia.

Nie wykładaj folią aluminiową dna piekarnika, myśląc, że dzięki temu rozwiążesz problem kapiącego ciasta czy tłuszczu. Sprawisz tym samym, że ciepło wewnątrz urządzenia będzie rozkładać się nierównomiernie. W dłuższej perspektywie czasu, możesz też uszkodzić sam piekarnik. Lepiej jest za każdym razem wytrzeć jego dno zaraz po tym, jak ostygnie, ale jeszcze przed skrzepnięciem osadu.

Używaj wytrzymałej folii aluminiowej jako "tarczy ochronnej" dla drobiu. Pierś indyka lub kurczaka pozostanie soczysta, a skórka nie zwęgli się zanim reszta ptaka się upiecze (ciemniejsze mięso potrzebuje więcej czasu niż jasne części).

Nie używaj folii aluminiowej w kuchenkach mikrofalowych. Fale elektromagnetyczne przenikają przez szkło, papier i ceramikę, ale aluminium je odbija. Jedzenie podgrzewa się wówczas nierównomiernie, jednak zanim zdążysz się o tym przekonać - najprawdopodobniej uszkodzisz cały sprzęt.

Powstrzymaj rozprzestrzenianie się silnych zapachów, pakując aromatyczne jedzenie w folię aluminiową przed włożeniem do lodówki lub zamrażarki. Wysokiej jakości folia plastikowa dobrze spełnia swoje zadanie, ale brzegi tej aluminiowej łatwiej szczelnie domknąć, dzięki czemu produkty nie uwalniają ani zapachu, ani wilgoci. Izolacja od powietrza chroni też jedzenie przed niepożądanymi skutkami jego mrożenia.

Nie owijaj w folię aluminiową produktów o kwaśnym odczynie. Znajdują się wśród nich na przykład dania, w których wykorzystano ocet, pomidory, wiele sosów, a także tarty owocowe. Po dłuższym czasie, kwasy z zapakowanej w folię, dajmy na to, lazanii, wejdą w reakcję z aluminium, przyczyniając się do zniszczenia folii. Drobne jej fragmenty mogą wówczas przedostać się do jedzenia, nadając mu metaliczny smak. Na kwaśnych produktach mogą pojawić się białe plamki (sole glinu). Teoretycznie można je usunąć i bezpiecznie zjeść pozostałą część potrawy, wywołują jednak niesmaczne skojarzenia, dlatego do pakowania kiszonek i innych kwaśnych artykułów spożywczych lepiej używać folii plastikowej. Pupi

Zastanawiasz się jaką deskę do krojenia kupić?

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon.Nakłuwamy go ostrożnie przez środek mięsa.Do środka ...
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Makaron papardelle gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu.Makaron powinien być al ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.549