Jaki ser pasuje do pizzy?

Jaki ser pasuje do pizzy?

Nie trzeba ograniczać się do standardowej mozzarelli, mając do wyboru praktycznie niekończący się szereg serowych możliwości. Grunt, żeby po zapieczeniu ser był smaczny.

Wybór najlepszego sera na pizzę wymaga znalezienia idealnej równowagi faktur i smaków wszystkich składników. Nie trzeba ograniczać się do standardowej mozzarelli, mając do wyboru praktycznie niekończący się szereg możliwości, od szwajcarskiego Gruyere po włoską Gorgonzolę Dolce.

Pierwszym krokiem do podjęcia decyzji na temat tego, jaki ser najlepiej zapiec na naszej pizzy, jest rozważenie, czy jego smak zyska podczas obróbki termicznej, czy nie. Niektóre sery nie tylko wcale nie są lepsze po zapieczeniu, ale wręcz gorzej pachną i smakują. W przypadku innych znów z kolei nie wolno przesadzić z temperaturą lub czasem podgrzewania. Innymi słowy, warto znać właściwości sera i jego "wymagania" w kwestii zapiekania. Sery kozie w trakcie tego procesu nie zachowują się w ten sam sposób co mozzarella albo Gruyere. Zamiast zacząć się topić, z wierzchu (przy skórce) stają się chrupiące, podczas gdy ich wnętrze - ciepłe i puszyste.

Jeśli chcemy, aby ser odgrywał w kompozycji smaków i aromatów istotną rolę, zrezygnujmy z bardziej wyrazistych od niego dodatków. Kiedy robimy pizzę z kiełbasą, wybierzmy mocniejszy ser, jak na przykład Parmigiano-Reggiano, który zniesie towarzystwo mocniejszych sąsiadów. Użycie tu delikatniejszych gatunków po prostu nie będzie miało sensu.

Można tez skomponować pizzę, gdzie kilka różnych serów tworzy nową, harmonijną jakość. Przykładem takiej interesującej mieszanki będzie pecorino, Gruyere i mozarella połączone ze szpinakiem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Kluczem do sukcesu jest znajomość poszczególnych gatunków sera oraz szczypta kulinarnej wyobraźni.

Jednym z głównych czynników wpływających na całokształt smaku pizzy, jest oczywiście również jakość sera.

Na koniec, kilka uniwersalnych wskazówek na dobry początek serowych eksperymentów w dziedzinie pizzy: Parmigiano-Reggiano będzie wspaniałym, smakowitym wykończeniem praktycznie każdego placka. Mozzarella z mleka krowiego to dobry wybór, jeśli na pizzy znajdują się co najmniej dwa wyraziste w smaku dodatki. Ricotta natomiast nada całości bardziej kremową konsystencję. Nie zapomnij tylko dodać do niej soli, ponieważ sama w sobie jest raczej zbyt subtelna. B.C.

Przeczytaj koniecznie: Zrób pizzę w domu

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Anse
14:18, 16.09.2010
Ja do każdego rodzaju pizzy daję goudę

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.658