Jaki ser pasuje do pizzy?

Jaki ser pasuje do pizzy?

Nie trzeba ograniczać się do standardowej mozzarelli, mając do wyboru praktycznie niekończący się szereg serowych możliwości. Grunt, żeby po zapieczeniu ser był smaczny.

Wybór najlepszego sera na pizzę wymaga znalezienia idealnej równowagi faktur i smaków wszystkich składników. Nie trzeba ograniczać się do standardowej mozzarelli, mając do wyboru praktycznie niekończący się szereg możliwości, od szwajcarskiego Gruyere po włoską Gorgonzolę Dolce.

Pierwszym krokiem do podjęcia decyzji na temat tego, jaki ser najlepiej zapiec na naszej pizzy, jest rozważenie, czy jego smak zyska podczas obróbki termicznej, czy nie. Niektóre sery nie tylko wcale nie są lepsze po zapieczeniu, ale wręcz gorzej pachną i smakują. W przypadku innych znów z kolei nie wolno przesadzić z temperaturą lub czasem podgrzewania. Innymi słowy, warto znać właściwości sera i jego "wymagania" w kwestii zapiekania. Sery kozie w trakcie tego procesu nie zachowują się w ten sam sposób co mozzarella albo Gruyere. Zamiast zacząć się topić, z wierzchu (przy skórce) stają się chrupiące, podczas gdy ich wnętrze - ciepłe i puszyste.

Jeśli chcemy, aby ser odgrywał w kompozycji smaków i aromatów istotną rolę, zrezygnujmy z bardziej wyrazistych od niego dodatków. Kiedy robimy pizzę z kiełbasą, wybierzmy mocniejszy ser, jak na przykład Parmigiano-Reggiano, który zniesie towarzystwo mocniejszych sąsiadów. Użycie tu delikatniejszych gatunków po prostu nie będzie miało sensu.

Można tez skomponować pizzę, gdzie kilka różnych serów tworzy nową, harmonijną jakość. Przykładem takiej interesującej mieszanki będzie pecorino, Gruyere i mozarella połączone ze szpinakiem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Kluczem do sukcesu jest znajomość poszczególnych gatunków sera oraz szczypta kulinarnej wyobraźni.

Jednym z głównych czynników wpływających na całokształt smaku pizzy, jest oczywiście również jakość sera.

Na koniec, kilka uniwersalnych wskazówek na dobry początek serowych eksperymentów w dziedzinie pizzy: Parmigiano-Reggiano będzie wspaniałym, smakowitym wykończeniem praktycznie każdego placka. Mozzarella z mleka krowiego to dobry wybór, jeśli na pizzy znajdują się co najmniej dwa wyraziste w smaku dodatki. Ricotta natomiast nada całości bardziej kremową konsystencję. Nie zapomnij tylko dodać do niej soli, ponieważ sama w sobie jest raczej zbyt subtelna. B.C.

Przeczytaj koniecznie: Zrób pizzę w domu

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Anse
14:18, 16.09.2010
Ja do każdego rodzaju pizzy daję goudę

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na grube plastry. Układamy ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.64