Przechowywanie ziół i przypraw

Przechowywanie ziół i przypraw

Co zrobić z niewykorzystanymi świeżymi ziołami? Jak je przechowywać i suszyć?

Świeże zioła sprzedawane są najczęściej w pęczkach, jednak do potraw dodaje się ich maksymalnie kilka łyżek, a szkoda resztę wyrzucać. Suszone zioła trzeba odpowiednio zapakować, aby nie tylko nie straciły swego smaku i aromatu, ale by nie przejęły innych zapachów. Podobnie jest w przypadku przypraw, nieodpowiednio przechowywane szybko tracą swe właściwości. Dlatego niezwykle ważne jest prawidłowe magazynowanie przypraw i ziół, inne świeżych i suszonych, uzależnione także od ich rodzaju.

Przeczytaj koniecznie: Zioła w kuchni i Zioła, które musisz znać

Świeże zioła

Niewykorzystane świeże zioła, oczywiście jeśli nie rosną w doniczce na parapecie lub w ogródku, możesz włożyć do szklanki z wodą i postawić na blacie w kuchni. Odetnij końcówki łodyg, by mogły chłonąć wilgoć, oraz dolne listki, tak aby nie były zanurzone w wodzie, bo mogą zacząć gnić. Pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę. Tak przechowywane, zioła zachowają świeżość tak długo, jak świeże cięte kwiaty w wazonie.

Lepiej jest jednak włożyć zioła do lodówki. Owiń je wilgotnym ręcznikiem papierowym, a następnie włóż do foliowej torebki, aby zapobiec wyschnięciu. Zioła umyj dopiero tuż przed wykorzystaniem.

Można je także zamrozić. Umyj i dokładnie osusz zioła. Włóż je do woreczka przeznaczonego do zamrażania żywności, postaraj się żeby pozostało w nim jak najmniej powietrza. Do mrożenia najlepiej nadają się zioła o miękkich liściach i łodygach, takie jak bazylia, natka pietruszki, majeranek czy trybula.

Sposób przechowywania zależy też od rodzaju ziół. Bazylia trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez około półtora tygodnia. Natka pietruszki, oregano i rozmaryn mogą być przechowywane nawet przez kilka tygodni.

Suszone zioła i przyprawy

Świeże zioła warto ususzyć, gdyż w tej formie można je znacznie dłużej przechowywać. Jak to zrobić?

- Zwiąż je w niewielki pęczek i powieś, w ciepłym i suchym, ale przewiewnym pomieszczeniu w ciągu około 10 dni ususzą się same;

- Pokrojone lub posiekane zioła, np. pozostałe po przygotowywaniu jakiejś potrawy, rozłóż na talerzyku i susz.

- Upewnij się, że zioła są dokładnie ususzone, w przeciwnym razie szybko zaczną się psuć. Jeśli liście łatwo się kruszą, łatwo pękają pod wpływem dotyku, oznacza to, że są gotowe.

Co zrobić z już ususzonymi, własnoręcznie lub gotowymi, kupionymi w sklepie, ziołami i przyprawami?

- Włóż je do czystego, ciemnego i szczelnie zamykanego pojemnika, ponieważ światło może przyspieszyć utratę koloru i smaku. Najlepsze są pojemniki z brązowego szkła albo metalowe. Możesz je także trzymać w ciemnej szafce.

- Nie wkładaj ziół ani przypraw do wilgotnych pojemników, w pomieszczeniu także powinno być sucho. Suszone produkty bardzo szybko chłoną wilgoć z otoczenia i psują się, ponadto zlepiają się, co utrudnia ich wykorzystywanie.

- Przechowuj je w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła, takich jak piekarnik, zmywarka, toster. Ciepło sprawia, że suszone zioła i przyprawy tracą aromat i kolor. Możesz je również trzymać w lodówce.

- Nie zapomnij o oznaczeniu pojemników z ziołami czy przyprawami. Przygotuj etykietki z nazwą oraz datą. W temperaturze pokojowej powinny być wykorzystane w przeciągu 1 roku, trzymane w lodówce dłużej nadają się do użycia przez 1,5 roku, natomiast mrożone nawet do 3 lat (jedynie przyprawy korzenne maksymalnie do 0,5 roku).

Kiedy przyprawy należy wyrzucić

Jeśli zauważysz, że Twoje przyprawy i zioła straciły swój charakterystyczny aromat lub, co gorsza, zaczęły pachnieć innymi produktami czy stęchlizną - wyrzuć je. Nie powinny mieć także zmienionego koloru.

Katarzyna Mućka

Poznaj przyprawy ziołowe i ich właściwości

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
18:02, 25.11.2015
Gość
18:02, 25.11.2015
Gość
13:37, 21.05.2013
Dobrym sposobem jest przechowywanie świeżych i suszonych ziół w hermetycznie zamkniętych pojemnikach próżniowych. Zachowują świeżość 5-ciokrotnie dłużej niz tradycyjnie.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.416