Przysłowia i powiedzonka o jedzeniu i piciu

Przysłowia i powiedzonka o jedzeniu i piciu

Jedzenie i picie są podstawą naszego istnienia, więc nie dziwi fakt, że powszechnie używanych sentencji i ludowych mądrości powstało o nich bardzo wiele.

Na pewno znasz powiedzenie "musztarda po obiedzie", czy przysłowie "gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść". Jedzenie i picie są podstawą naszego istnienia, więc nie dziwi fakt, że takich powszechnie używanych sentencji i ludowych mądrości powstało o nich bardzo wiele. A powstawały przez wieki. Nie zawsze bezpośrednio dotyczą pokarmów i napojów, czy też ust, zębów albo żołądka, ale luźno do nich nawiązują. Czy zastanawiałeś się kiedyś ile może być takich powiedzeń i powiedzonek? Czasami są to różne wersje jednego przysłowia. Oto kilka z nich:

Aby chleb był, to i zęby będą

Apetyt rośnie w miarę jedzenia

Baba bez brzucha, jak garnek bez ucha

Bez mąki chleba nie upieczesz

Bez pracy nie ma kołaczy

Bez soli smutna biesiada

Bez wołu nie będzie rosołu

Być jak pączek w maśle

Chcąc człowieka dobrze poznać, trzeba z nim beczkę soli zjeść.

Chleb i woda, nie ma głoda

Co zapłacone, musi być zjedzone

Człowiek nie świnia - wszystko zje

Czym chata bogata, tym goście wymiotują

Czym się nie najesz, tym się nie naliżesz

Diabeł zje i niedopieczoną gruszkę

Dla późnych gości pozostają tylko kości

Dmuchać komuś w kaszę

Dobra wieść, kiedy niosą jeść

Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi

Dobry chrzan, lecz nie sam

Dwa grzyby w barszcz to za dużo

Dziesiąta woda po kisielu

Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść

Gdzie dwóch je, tam się trzeci naje

Gdy kuchnia stygnie, stygnie i miłość

Gdy żona dobrze gotuje drogę do serca męża znajduje

Głodnemu chleb na myśli

Głód najlepszy kucharz

Gość i ryba trzeciego dnia cuchnie

Gość w dom - woda w zupę

Iść jak po maśle

I w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu

Jakie częstowanie, takie dziękowanie

Każdy sobie rzepkę skrobie

Kąsek żółci beczką miodu zepsuje

Kobiety biorą na słodycze jak ryby na wędkę

Kochanego ciała nigdy dość

Kropla goryczy beczkę miodu zepsuje

Kto czyj chleb je, tego piosenkę śpiewa

Kto gotuje, tej smakuje

Kto hardy jada chleb twardy

Kto kupuje, czego mu nie trzeba, nie ma potem pieniędzy za co kupić chleba

Kto latem pracuje, zimą głodu nie czuje

Kto nie sieje, nie zbiera

Kto nie wyda na kucharza, ten wyda na lekarza

Kto se piwko z rana machnie, temu ładnie z gęby pachnie

Kto się na gorącym sparzył, ten na zimne dmucha

Kto zjada ostatki, ten jest tłusty i gładki

Kto zjada ostatki ten piękny i gładki

Kto w ciebie kamieniem, to ty w niego chlebem

Kradzione nie tuczy

Kraj mlekiem i miodem płynący

Lepiej, żeby grzeszne ciało pękło, aniżeli dobra Boże miały się zmarnować

Lepiej żołądek popsować, niźli dar Boży zmarnować

Lepszy rydz niż nic

Lepszy w domu groch, kapusta niż na wojnie kura tłusta

Lepszy w wolności kąsek lada jaki niźli w niewoli przysmaki

Litera nocet, litera docet: co wódka to nie ocet

Ładna miska jeść nie daje

Łatwiej się obejść bez zębów jak bez chleba

Łyżka dziegciu beczkę miodu zepsuje

Ma się dar boży zmarnować, lepiej zjeść i odchorować

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione

Musztarda po obiedzie

Mysz kiedy się mąki obje, tedy się jej gorzka widzi

My panu wianek na kołek, a pan nam wódki na stołek

Na bezrybiu i rak ryba

Na frasunek dobry trunek

Na każdy garnek pasuje jakaś pokrywka

Na świętego Marcina najlepsza w garnku gęsina

Nawarzyć piwa

Nawarzyłeś sobie piwa to go musisz teraz wypić

Nawet najlepszemu piekarzowi chleb się czasem nie udaje

Nic tak ciałka nie upiększa jak samarka coraz większa

Nie czas płakać nad rozlanym mlekiem

Niedaleko pada jabłko od jabłoni

Nie dla psa kiełbasa

Nie godzien chleba, kto nań robić nie chce

Nie samym chlebem człowiek żyje

Nie śpiewaj przy stole, bo twój mąż będzie miał głupią żonę

Nie ważne co wkładasz do ust, ważne co z nich wychodzi

Nie zaśpi gruszek w popiele, kto rano bywa w kościele

Nie z każdej mąki będzie chleb

Od chleba aż do nieba

Pieczone gołąbki nie lecą same do gąbki

Pierwszy do jedzenia, ostatni do roboty

Piwo z rana jak śmietana

Po jedzeniu stać albo chodzić trzeba

Pokorne ciele dwie matki ssie

Polak głodny to zły

Popie oko, wilcze gardło, co zobaczy to by żarło

Proste jak bułka z masłem

Przez żołądek do serca

Przyganiał kocioł garnkowi, a oba smolą

Przyjść z gębą na pączki

Rosnąć jak na drożdżach

Rozebrać się do rosołu

Rybka lubi pływać

Słowa pijanego to myśli trzeźwego

Ściśnięte jak sardynki w puszce

Śmiać się jak głupi do sera

Śniadanie zjedz sam, obiad z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi

Świeża woda zdrowia doda

W dnie kieliszka wszystko znika

W marcu jak w garncu

Wodę tylko gęsi lubią

Wpaść jak śliwka w kompot

Wpuścić kogoś w maliny

Wszystko pracą zdobyć trzeba

Zakazany owoc najlepiej smakuje

Za króla Sasa jedz i popuszczaj pasa

Zasypiać gruszki w popiele

Z najlepszego wina ocet najostrzejszy

Z solą i żartami nie przesadzaj

Żyć o chlebie i wodzie

Zebrała Katarzyna Mućka

Zobacz także: 10 cukierków, których nie chcesz zjeść

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:39, 05.06.2013
spoko
Gość
21:15, 11.04.2013
Szkoda że bez objaśnień bo potrzebuje na jutro na polski(mam12lat)... ;(
Gość
21:14, 11.04.2013
Gość
20:14, 21.10.2010
Za króla Sasa, jedz pij i popuszczaj pasa. - tak to było o ile pamiętam ;)

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.276