Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy

Przygotowanie bezowego ciasta dla wielu z nas może wydawać się skomplikowanym zadaniem. Okazuje się jednak, że upieczenie białych ciasteczek nie jest takie trudne, jakby mogło się nam wydawać.

Przygotowanie bezowego ciasta dla wielu z nas może wydawać się skomplikowanym zadaniem. Okazuje się jednak, że upieczenie białych ciasteczek nie jest takie trudne, jakby mogło się nam wydawać.

Podstawowe składniki:

Białka jaj kurzych

Stanowią główny składnik bez. Ubitą pianą z białek formujemy kształt ciasteczek. Ważne, aby używać jedynie świeżych białek. Nie mogą zawierać nawet minimalnych śladów żółtka. W przeciwnym wypadku nie ubiją się na sztywno.

Sprawdź koniecznie: Jak sprawdzić świeżość jajek

Cukier

Bezy możemy przygotować zarówno z cukru pudru jak i z cukru kryształu.

Samo przygotowanie składników nie zapewni udanego wypieku. Sztuką jest odpowiednie łączenie składników, a następnie ich pieczenie i dalsze przechowywanie.

Przygotowanie bez:

  1. Przed przystąpieniem do ubijania białek, chłodzimy składniki i mieszadła miksera. Zimne składniki i mieszadła umożliwią szybsze ubicie piany.

  2. Masę bezową przygotowujemy w drewnianej bądź plastikowej misce. Nie możemy użyć do tego celu metalowej miski, ponieważ ubita piana z białek zawsze będzie oddzielała się od ścianek pojemnika. Powodem jest fakt, iż metal jest bardzo śliski. Podczas ubijania białek, piana gromadzi się w niewidocznych szczelinach przez co utrzymanie jej w drewnianych lub plastikowych miskach jest ułatwione.

  3. Ubijamy białka. Gdy zaczną się pienić, wsypujemy stopniowo cukier.

  4. Całość ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubita piana musi mieć krystaliczny połysk i jednolitą konsystencję.

  5. W międzyczasie rozkładamy pergamin na brytfannie do pieczenia.

  6. Przygotowanym ciastem napełniamy szprycę kucharską i wyciskamy na blachę kształtne bezy, pozostawiając niewielkie odstępy.

  7. Gotowe ciastka wstawiamy do rozgrzanego do 100-130°C piekarnika. Jeśli wstawimy je do zimnego piekarnika, bezy "rozleją się" na brytfance.

  8. Upieczone bezy od razu wyjmujemy z piekarnika. Przechowujemy je w suchym i ciepłym miejscu.

A jeśli nie bezy? Sprawdź, co jeszcze można zrobić z białek

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
21:18, 20.04.2013
Bezy raczej suszymy w dość niskiej temperaturze niż pieczemy. Ciekawe, kto w kuchni nagminnie używa drewnianych misek. Nawet moja Babcia przed wojną takiej nie miała tylko używała ceramicznych i blaszanych. W brytfance to raczej piecze sie mięcho, nie ciasto czy ciastka. DO pieczenia używamy BLACHY lub foremki (do ciast lanych). Szpryca kucharska? Może raczej cukiernicza? Pojęcia zielonego autor nie ma o kuchni, podawaniu składników oraz proporcji. Żenada
Gość
21:13, 30.12.2012
Beznadziejne, nie ma informacji - jakie proporcje cukru i bialek, ile trzeba je piec. Ponadto uzycie slowa "ciasto" - po prostu ubite bialka. Te bezy na zdjeciu sa kupione w sklepie. Domowe tak nie wygladaja. Te sa z maka.
Gość
11:06, 06.07.2011
może być\
Gość
21:08, 08.02.2011
Wszystko zależy od piekarnika, czasami niektóre szybciej się nagrzewają lub nagrzewają bardziej niż wskazuje wyświetlacz :/ Następnym razem musisz ustawić niższą temperaturę. Pozdrawiam, Marysia
Gość
16:34, 08.02.2011
mi nie wyszły z wierzchu były już brązowe a w środku ciągnące.robiłam wszystko zgodnie z przepisem

Polecane przepisy:

Produkty z półki

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na grube plastry. Układamy ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.559