Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy

Przygotowanie bezowego ciasta dla wielu z nas może wydawać się skomplikowanym zadaniem. Okazuje się jednak, że upieczenie białych ciasteczek nie jest takie trudne, jakby mogło się nam wydawać.

Przygotowanie bezowego ciasta dla wielu z nas może wydawać się skomplikowanym zadaniem. Okazuje się jednak, że upieczenie białych ciasteczek nie jest takie trudne, jakby mogło się nam wydawać.

Podstawowe składniki:

Białka jaj kurzych

Stanowią główny składnik bez. Ubitą pianą z białek formujemy kształt ciasteczek. Ważne, aby używać jedynie świeżych białek. Nie mogą zawierać nawet minimalnych śladów żółtka. W przeciwnym wypadku nie ubiją się na sztywno.

Sprawdź koniecznie: Jak sprawdzić świeżość jajek

Cukier

Bezy możemy przygotować zarówno z cukru pudru jak i z cukru kryształu.

Samo przygotowanie składników nie zapewni udanego wypieku. Sztuką jest odpowiednie łączenie składników, a następnie ich pieczenie i dalsze przechowywanie.

Przygotowanie bez:

  1. Przed przystąpieniem do ubijania białek, chłodzimy składniki i mieszadła miksera. Zimne składniki i mieszadła umożliwią szybsze ubicie piany.

  2. Masę bezową przygotowujemy w drewnianej bądź plastikowej misce. Nie możemy użyć do tego celu metalowej miski, ponieważ ubita piana z białek zawsze będzie oddzielała się od ścianek pojemnika. Powodem jest fakt, iż metal jest bardzo śliski. Podczas ubijania białek, piana gromadzi się w niewidocznych szczelinach przez co utrzymanie jej w drewnianych lub plastikowych miskach jest ułatwione.

  3. Ubijamy białka. Gdy zaczną się pienić, wsypujemy stopniowo cukier.

  4. Całość ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubita piana musi mieć krystaliczny połysk i jednolitą konsystencję.

  5. W międzyczasie rozkładamy pergamin na brytfannie do pieczenia.

  6. Przygotowanym ciastem napełniamy szprycę kucharską i wyciskamy na blachę kształtne bezy, pozostawiając niewielkie odstępy.

  7. Gotowe ciastka wstawiamy do rozgrzanego do 100-130°C piekarnika. Jeśli wstawimy je do zimnego piekarnika, bezy "rozleją się" na brytfance.

  8. Upieczone bezy od razu wyjmujemy z piekarnika. Przechowujemy je w suchym i ciepłym miejscu.

A jeśli nie bezy? Sprawdź, co jeszcze można zrobić z białek

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
21:18, 20.04.2013
Bezy raczej suszymy w dość niskiej temperaturze niż pieczemy. Ciekawe, kto w kuchni nagminnie używa drewnianych misek. Nawet moja Babcia przed wojną takiej nie miała tylko używała ceramicznych i blaszanych. W brytfance to raczej piecze sie mięcho, nie ciasto czy ciastka. DO pieczenia używamy BLACHY lub foremki (do ciast lanych). Szpryca kucharska? Może raczej cukiernicza? Pojęcia zielonego autor nie ma o kuchni, podawaniu składników oraz proporcji. Żenada
Gość
21:13, 30.12.2012
Beznadziejne, nie ma informacji - jakie proporcje cukru i bialek, ile trzeba je piec. Ponadto uzycie slowa "ciasto" - po prostu ubite bialka. Te bezy na zdjeciu sa kupione w sklepie. Domowe tak nie wygladaja. Te sa z maka.
Gość
11:06, 06.07.2011
może być\
Gość
21:08, 08.02.2011
Wszystko zależy od piekarnika, czasami niektóre szybciej się nagrzewają lub nagrzewają bardziej niż wskazuje wyświetlacz :/ Następnym razem musisz ustawić niższą temperaturę. Pozdrawiam, Marysia
Gość
16:34, 08.02.2011
mi nie wyszły z wierzchu były już brązowe a w środku ciągnące.robiłam wszystko zgodnie z przepisem

Polecane przepisy:

Produkty z półki

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.41